Λουκέτο στα σπιτάκια ανακύκλωσης

Λουκέτο στα σπιτάκια ανακύκλωσης

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Το κλείσιμο της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης διέταξε για δεύτερη φορά η Πολιτεία. Η άδεια λειτουργίας της εταιρείας που διαχειρίζεται τα γνωστά «σπιτάκια» ανακύκλωσης ανακλήθηκε και πάλι τον περασμένο Νοέμβριο, απόφαση που σε λίγες ημέρες πρόκειται να κριθεί και δικαστικά. Η πολιτεία κατηγορεί την εταιρεία ότι «φούσκωνε» τις επιδόσεις της στην ανακύκλωση και παρεμπόδισε με κάθε τρόπο τους ελέγχους στα οικονομικά και τον τρόπο λειτουργίας της.

Η αντιπαράθεση του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), του φορέα που ελέγχει τη λειτουργία των συστημάτων ανακύκλωσης στη χώρα μας, με την Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε. (η οποία διαχειρίζεται 118 «οικίσκους» ανακύκλωσης σε μεγάλες πόλεις) ξεκίνησε στις αρχές του 2012 ύστερα από την υποβολή μηνυτήριας αναφοράς από τον συμβεβλημένο με την εταιρεία Δήμο Αθηναίων. Τον Απρίλιο του 2012 το διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΑΝ αφαίρεσε την άδεια λειτουργίας της εταιρείας, υποστηρίζοντας ότι «έδωσε προς αυτόν (σ.σ.: τον ΕΟΑΝ) κατ’ εξακολούθηση ψευδείς πληροφορίες για την ποσοτική απόδοση ανακύκλωσης της εφαρμοζόμενης από αυτήν μεθόδου». Επισημαίνει μάλιστα ότι από τον έλεγχο προέκυψαν τεράστιες αποκλίσεις ανάμεσα στις ποσότητες που συλλέγονται και αυτές που δηλώθηκαν. Επίσης, διαπίστωσε σοβαρό πρόβλημα στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας. Η τελευταία προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και πέτυχε την αναστολή της απόφασης (μέχρι την εκδίκαση της κύριας προσφυγής), υπό τον όρο ότι η εταιρεία θα λειτουργήσει όπως πρέπει και θα δεχθεί τη διενέργεια ελέγχου.

«Στις αρχές του 2013 ο ΕΟΑΝ αποφάσισε τη διενέργεια δύο ελέγχων στην Ανταποδοτική Ανακύκλωση: οικονομικού/διαχειριστικού και τεχνικού», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του ΕΟΑΝ, Γιάννης Αγαπητίδης. «Ομως η εταιρεία προέβαλε συνεχώς εμπόδια και ο οικονομικός έλεγχος δεν ολοκληρώθηκε ποτέ». Στις 29/11/2013 το Δ.Σ. του ΕΟΑΝ αποφάσισε να ανακαλέσει εκ νέου την άδεια της εταιρείας. Οπως αναφέρεται στην απόφαση, η Ανταποδοτική Ανακύκλωση έθετε προσκόμματα «με προφανή σκοπό να αποτραπεί η διενέργεια των ελέγχων, ώστε να μην καταστούν ποτέ προσβάσιμα στους ελεγκτές τα απαιτούμενα στοιχεία και βιβλία».

Οσον αφορά τον τεχνικό έλεγχο, «διαπιστώθηκε απροκάλυπτη παραποίηση των αποτελεσμάτων του εν λόγω ελέγχου καθώς στις 14.4.13, πιθανότατα και άλλες φορές, επιχειρήθηκε κρυφή και οργανωμένη τροφοδοσία του Κέντρου Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης στον Νέο Κόσμο».

Από την πλευρά της η Ανταποδοτική Ανακύκλωση υποστηρίζει ότι δεν παρεμπόδισε τους ελέγχους. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο δικηγόρος της, Αλέξανδρος Κρυσταλλίδης, η εταιρεία παρέδωσε τα στοιχεία που της ζητήθηκαν. «Ομως η έλλειψη θεσμικού πλαισίου για τη διαδικασία ελέγχων καθιστά τη διαδικασία αυτή κενή περιεχομένου. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει σαφές νομικό πλαίσιο ελέγχων». Επιπλέον, υποστηρίζει ότι ο ΕΟΑΝ αρνήθηκε να δεσμευτεί με ρήτρα εμπιστευτικότητας, κάτι που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τους πελάτες της Ανταποδοτικής. «Ο ΕΟΑΝ μας δημιούργησε αίσθημα ανασφάλειας και άνισης μεταχείρισης, από τη στιγμή που υπάρχει και έρευνα της Ε.Ε. για τους στόχους της ανακύκλωση στην Ελλάδα», λέει.

Δίκη στις 5 Μαρτίου

Η προσφυγή της εταιρείας ενάντια στη 2η ανάκληση της άδειάς της πρόκειται να εκδικαστεί από το Ε΄ τμήμα του ΣτΕ στις 5 Μαρτίου. «Δεν μας ενδιαφέρει να τιμωρήσουμε, αλλά να δουλεύει σωστά η ανακύκλωση», λέει ο κ. Αγαπητίδης. «Πρέπει όμως και να προστατεύσουμε τον κοινωνικό πόρο που στηρίζει την ανακύκλωση, δηλαδή τις εισφορές προς τις εταιρείες. Γι’ αυτό εφόσον αφαιρεθεί οριστικά η άδεια της Ανταποδοτικής, θα κινηθούμε για την ανάκτηση του αποθεματικού της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή