Πέντε ολιγάρχες με ισχυρή επιρροή

Πέντε ολιγάρχες με ισχυρή επιρροή

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΕΒΟ-ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους και ετοιμάζονται να υποδεχθούν την επόμενη ημέρα οι Ουκρανοί ολιγάρχες.

–  Ο Ρενάτ Αχμέτοφ, ταταρικής καταγωγής, είναι αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος «παίκτης». Kρατάει στα χέρια του τη μερίδα του λέοντος της βιομηχανίας της περιφέρειας του Ντονμπάς της Αν. Ουκρανίας. Ο όμιλος των επιχειρήσεών του, SKM, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εταιρείες μετάλλων, την εταιρεία που παρέχει ρεύμα στην πόλη του Κιέβου, το τηλεοπτικό δίκτυο Ukraina TV, την ποδοσφαιρική ομάδα Σαχτάρ και πολλές ακόμη. Πηγές αναφέρουν ότι πριν από δύο χρόνια ο Αχμέτοφ είχε έρθει σε ρήξη με τον Γιανουκόβιτς, αγόρασε πολυτελές διαμέρισμα στο Λονδίνο και διερευνούσε την αγορά της Ισπανίας.

–  Ο Ιγκόρ Κολομόισκι, ένας άλλος ολιγάρχης με ισχυρή επιρροή, διαμένει μόνιμα στην Ελβετία. Πρώην φίλος της Γιούλια  Τιμοσένκο,  ήρθε σε σύγκρουση μαζί της  όταν, ως πρωθυπουργός, κήρυξε άγονο  ένα διαγωνισμό αποκρατικοποίησης εργοστασίου, τον οποίο είχε κερδίσει.  Τότε αυτός φέρεται να στήριξε τον Γιανουκόβιτς, απόφαση η οποία αποδείχθηκε δίκοπο μαχαίρι.  Είναι ιδιοκτήτης της  τράπεζας Privat Bank, η οποία έχει το  25%  των ουκρανικών καταθέσεων και μέσω αυτής γίνονται οι πληρωμές μισθών και συντάξεων πολύ μεγάλου μέρους του πληθυσμού.

Ο Ντμίτρι Φιρτάς, ιδιοκτήτης του ενημερωτικού δικτύου Inter, πλούτισε μεταξύ άλλων ως διαμεσολαβητής στη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ουκρανία. Είναι ιδιοκτήτης της τράπεζας Narda και πρόεδρος του συνδέσμου εργοδοτών. Από την πρώτη στιγμή δήλωσε ότι θα στηρίξει τη νέα κυβέρνηση και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Λονδίνο προσπαθώντας να εξασφαλίσει επενδύσεις για την Ουκρανία, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να… καθαρίσει την εικόνα του καναλιού του, μετά τη στήριξη που παρείχε στον Γιανουκόβιτς για κάποιο διάστημα.

–  Ο Βίκτορ Πιντσιούκ παντρεύτηκε την κόρη του πρώην προέδρου Κούτσμα και λίγο αργότερα βρέθηκε να κατέχει ένα τεράστιο εργοστάσιο σωληνουργίας, μία μεταλλευτική βιομηχανία και τέσσερα τηλεοπτικά κανάλια, που έχουν συνολική τηλεθέαση περίπου 25%. Θεωρείται εξαιρετικά ευφυής «παίκτης», έχει δημιουργήσει πολύ σημαντικές φιλίες και υποστήριξη στην Ευρώπη, κυρίως εξαιτίας του Φόρουμ YES που χρηματοδοτεί. Τα κανάλια του στήριξαν εξαρχής το αντιπολιτευτικό κίνημα στο Μαϊντάν.

–  Ο Πιότρ Παρασένκο είναι ο ιδιοκτήτης μιας μεγάλης εταιρείας σοκολάτας, που φτιάχνει τις φημισμένες τούρτες Κιέβου, όπως και άλλων επιχειρήσεων. Διαθέτει τον πιο διάσημο τηλεοπτικό σταθμό της Ουκρανίας, το «5ο κανάλι». Στήριξε εξαρχής το κίνημα της πλατείας, όπως είχε κάνει και το 2004 με την «πορτοκαλί επανάσταση». Πολλοί τον βλέπουν ως υποψήφιο πρόεδρο στις εκλογές της άνοιξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή