Στο τραπέζι οι επανορθώσεις από Κ. Παπούλια

Στο τραπέζι οι επανορθώσεις από Κ. Παπούλια

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στον Γερμανό ομόλογο του Γιόαχιμ Γκάουκ, τόσο στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε μαζί του χθες στο Προεδρικό Μέγαρο όσο και στην προσφώνησή του, στο επίσημο δείπνο. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γερμανίας δήλωσε ότι στόχος της επίσκεψής του είναι «να επιδείξει αλληλεγγύη στην Ελλάδα και να επιβεβαιώσει τη μακρόχρονη φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες».

Στις κοινές δηλώσεις τις οποίες έκανε με τον Γερμανό πρόεδρο, ο κ. Παπούλιας υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ των διεκδικήσεών της», ενώ πρόσθεσε ότι «απαιτείται η επίλυση του προβλήματος με την ταχύτερη δυνατή έναρξη συνομιλιών». Για το θέμα αυτό ο κ. Γκάουκ δήλωσε ότι δεν μπορεί να πάρει διαφορετική θέση «από την επίσημη θέση της γερμανικής κυβέρνησης».

Πρόσθεσε ωστόσο ότι αυτό που μπορεί να κάνει είναι, όταν θα πάει με τον κ. Παπούλια στα Ιωάννινα, «να βρει τα λόγια και να αναγνωρίσει την ενοχή της Γερμανίας για τα θύματα» και ότι αυτή «η ενοχή δεν έχει μόνο υλική, αλλά και ηθική διάσταση». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Γκάουκ δήλωσε πως σκοπός της επίσκεψής του είναι «να δείξει αλληλεγγύη σε έναν τόπο γεμάτο ιστορία» και να «επιβεβαιώσει τη μακρόχρονη φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες, στην οποία μπορεί -με επίκαιρα γεγονότα και συζητήσεις- να έχει πέσει σκιά, όμως παραμένει ισχυρή».

«Λήξαν το ζήτημα»

Ως γνωστόν, η γερμανική κυβέρνηση χαρακτηρίζει το ζήτημα των επανορθώσεων λήξαν. Στην επίσημη προσφώνησή του στο δείπνο, ο κ. Παπούλιας χαρακτήρισε «οξύμωρο να καλείται ο ελληνικός λαός να υλοποιεί, άνευ συζητήσεως, επώδυνα προαπαιτούμενα και υποχρεώσεις και η Γερμανία να αρνείται να συνομιλήσει για υποχρεώσεις που εκκρεμούν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Να αρνείται τη διαπραγμάτευση. Να αρνείται τη διεθνή διαιτησία. Να αρνείται, δηλαδή, τη διεθνή νομιμότητα για την επίλυση διαφορών. Η θέση σας ότι “δεν υφίσταται θέμα” είναι ένας ισχυρισμός. Δεν μπορεί να προβάλλεται μονομερώς σαν τελικό συμπέρασμα».

Ο κ. Παπούλιας ενημέρωσε τον κ. Γκάουκ για την οικονομική κρίση και το πώς την αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Του επισήμανε ότι η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος είχε βαρύ οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Ο κ. Γκάουκ εξέφρασε τον σεβασμό του στους Ελληνες πολίτες, οι οποίοι, όπως είπε, επιβαρύνονται από τις μεταρρυθμίσεις, ενώ πρόσθεσε ότι του είναι δύσκολο να φανταστεί τη Γερμανία στην περίπτωση που τόσοι άνθρωποι θα βρίσκονταν άνεργοι. «Θέλω να εκφράσω την αναγνώριση και τον σεβασμό μου προς εκείνους που υπομένουν τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και αυτούς που τις συνεχίζουν», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η καγκελάριος Μέρκελ αναφέρεται συχνά στις μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας και ότι φαίνεται κάτι περισσότερο από ένα φως στην άκρη του τούνελ. Δήλωσε μάλιστα χαρούμενος, επειδή η πλειονότητα των Ελλήνων στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις και τάχθηκε στο πλευρό της Ελλάδας στο θέμα αυτό.

Ο κ. Γκάουκ θα μεταβεί σήμερα με τον κ. Παπούλια στα Ιωάννινα, στο χωριό Λιγκιάδες, όπου έγιναν ακρότητες από τους Γερμανούς στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Χθες συνάντησε τον κ. Ευ. Βενιζέλο, με τον οποίο επίσης συζήτησε το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων. Ο υπουργός Εξωτερικών τού είπε ότι όσα δήλωσε ο κ. Παπούλιας εκφράζουν την κυβέρνηση, αλλά και όλα τα πολιτικά κόμματα. Είχε, τέλος, επίσημο γεύμα με τον πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη, ο οποίος δήλωσε ότι η Ελλάδα συνεχίζει «τις μεταρρυθμίσεις προσβλέποντας στη στήριξη και την αλληλεγγύη των εταίρων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή