Από τη «δήλωση Κίσινγκερ» στον «ναζιστικό χαιρετισμό»

Από τη «δήλωση Κίσινγκερ» στον «ναζιστικό χαιρετισμό»

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχει κάτι κοινό με τον υποτιθέμενο ναζιστικό χαιρετισμό του Ουκρανού πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσένιουκ και της ψεύτικης δήλωσης του Χένρι Κίσινγκερ, η οποία φλογίζει επί μακρόν την οργή των Ελλήνων. Για όσους δεν θυμούνται, να σημειώσουμε ότι το 1997 η κ. Λιάνα Κανέλλη, νυν βουλευτής του ΚΚΕ και τότε εκδότις του περιοδικού «Νέμεσις», κυκλοφόρησε ένα «δράκο» (όπως ονομάζονται οι συνωμοσιολογικές ειδήσεις) στον δημόσιο διάλογο. Το 1994 (ή κατ’ άλλους το 1974), ο Χένρι Κίσινγκερ δήλωσε δημόσια ότι: «Οι Ελληνες είναι αναρχικοί και δύσκολα “κουμαντάρονται”. Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να χτυπήσουμε βαθιά μέσα στις πολιτισμικές τους ρίζες, μπορεί τότε να τους αναγκάσουμε να συμβιβαστούν. Εννοώ βέβαια να χτυπήσουμε τη γλώσσα τους, τη θρησκεία τους, τα πολιτιστικά και ιστορικά τους αποθέματα (sic), έτσι ώστε να ουδετεροποιήσουμε τη δυνατότητά τους να αναπτύσσονται, να διακρίνουν τους εαυτούς τους (sic) ή να αποδεικνύουν ότι μπορούν να νικούν…».

Η «δήλωση» αυτή διακινήθηκε από όλα τα μεγάλα ΜΜΕ, ακόμη και από τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Χρήστο Σαρτζετάκη, χωρίς κανείς να κάνει την απλοϊκή σκέψη: ακόμη και αν υποθέσουμε ότι ο Κίσινγκερ έχει μέγα καημό να καταστρέψει την Ελλάδα, θα έβγαινε ποτέ δημόσια να κάνει τέτοια δήλωση; Και τι σόι πύραυλοι είναι αυτοί που χτυπάνε στο «δόξα πατρί» τα… «ιστορικά αποθέματα της χώρας;». Η δήλωση φυσικά δεν βρέθηκε ποτέ, ούτε η Turkish Daily News, απ’ όπου υποτίθεται ότι την αλίευσε η κ. Κανέλλη. Διαψεύστηκε από τον ίδιο τον Κίσινγκερ, αλλά εξακολουθεί να κυκλοφορεί ως «γεγονός» (με πολλές παραλλαγές) στις ατραπούς του Διαδικτύου.

Προ ημερών, κάποια ελληνικά blogs δημοσίευσαν ένα καρέ από βίντεο που έδειχνε μια μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου. Αυτό απεικόνιζε τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας να έχει προτεταμένο το χέρι, σαν να χαιρετά ναζιστικά. Το πρόβλημα δεν είναι ότι διάφορα αριστερίστικα και ακροδεξιά blogs αναπαρήγαγαν αμάσητη τη ρωσική προπαγάνδα. Είναι ότι το εν λόγω καρέ του βίντεο αναπαράχθηκε από τις εφημερίδες, τα κανάλια, «ενημερωτικούς» διαδικτυακούς τόπους –ακόμη και από τον μετριοπαθή βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη– δίχως κανείς να σκεφτεί ότι ακόμη και αν ο Αρσένι Γιατσένιουκ ήταν ναζί, θα χαιρετούσε δημοσίως ναζιστικά, αφού επιθυμεί διακαώς τη βοήθεια της Ευρώπης;

Τελικά, αποδείχθηκε ότι το απομονωμένο καρέ ήταν από ένα βίντεο στο οποίο ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας χαιρετούσε τα πλήθη. Ομως, η ρωσική προπαγάνδα που θέλει όλους –μα όλους!– τους αντιπολιτευόμενους του απελθέντος προέδρου Γιανουκόβιτς ναζί, οργιάζει μόνο στην Ελλάδα. Οπως γλαφυρά έγραψε ο κ. Μιχάλης Μητσός («Τα Νέα», 28.2.2014) στα ελληνικά Μέσα διακινούνται πολλά, τα οποία ξεκίνησαν από τον ιστότοπο iskra του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη: «Οι ναζί ανέλαβαν την εξουσία στο Κίεβο και ψήφισαν μια σειρά από νόμους που απαγορεύουν το Κομμουνιστικό Κόμμα, αποποινικοποιούν τη ναζιστική προπαγάνδα, απαγορεύουν τις γλώσσες των μειονοτήτων, αναθέτουν τη φύλαξη της χώρας στους παραστρατιωτικούς. Εγιναν τέτοια πράγματα;» αναρωτιέται ο αρχισυντάκτης των διεθνών θεμάτων. «Και δεν πήραμε χαμπάρι τίποτα; Και δεν έγραψε τίποτα ο ξένος Τύπος; Και δεν είπε λέξη η Ευρώπη;».

Μα, αφού το λένε οι Ελληνες αντιιμπεριαλιστές και η Χρυσή Αυγή –η οποία όχι και τόσο παραδόξως συμπλέει με τους Ελληνες «επαναστατημένους» και είναι εναντίον των νεοναζί της Ουκρανίας– δεν αρκεί; Πρέπει να το πούνε και τα «καπιταλιστικά» ή, κατ’ άλλους, «εβραϊκά» μέσα ενημέρωσης της Δύσης;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή