Οι γυναίκες που ηγούνται στις ελληνικές επιχειρήσεις και η πορεία προς την κορυφή

Οι γυναίκες που ηγούνται στις ελληνικές επιχειρήσεις και η πορεία προς την κορυφή

4' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα λέει όλα ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ICAP κ. Νικήτας Κωνσταντέλλος στο εισαγωγικό μήνυμά του με το οποίο παρουσιάζει το «Women Leaders in Business», τη φετινή ετήσια έκδοση της σειράς Leading Editions του ομίλου, ένας οδηγός που έρχεται να συμπληρώσει «ένα κενό ενημέρωσης στην ελληνική αγορά». Ο κ. Κωνσταντέλλος χαρακτηρίζει καταρχήν «αποκαλυπτικά» τα στοιχεία που αναδείχθηκαν σχετικά με τις γυναίκες μάνατζερ μέσα από τον συγκεκριμένο οδηγό. Και αναφέρεται στην ανάδειξη των «ποιοτικών χαρακτηριστικών» των γυναικών CEOs, με τη διαπίστωση ότι «το 50% είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού, το 70% εργάζονται πολύ περισσότερο από 40 ώρες την εβδομάδα και πάνω από 95% τοποθετούν την καριέρα πολύ ψηλά στις προτεραιότητές τους».

Ιδιαίτερες ικανότητες

Τα ευρήματα όπως στοιχειοθετούνται μέσα από τα δεδομένα του οδηγού, τα θεωρεί «ισχυρή ένδειξη των ιδιαίτερων ικανοτήτων που έχουν οι γυναίκες στελέχη». Ωστόσο, παρά τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζουν, «παρατηρούνται σημαντικές δυσκολίες στην ανέλιξή τους, οι περισσότερες από τις οποίες προέρχονται από την επιφυλακτική στάση και την προκατάληψη πολλών εταιρειών». Παραθέτει δε ενδεικτικά, «μέσα από τα στατιστικά στοιχεία που κρατάμε», ότι ένα 20% των εταιρειών που αναζητούν ανώτερα στελέχη θέτουν ως προϋπόθεση να είναι άνδρες. Ακόμη, επί ισάξιων υποψηφίων, ένα άλλο 30% θα προτιμήσει τελικά άνδρα, γεγονός που μεταφράζεται ότι μόνο μία στις δύο επιχειρήσεις δίνει, τελικώς, ίσες ευκαιρίες για μεγάλες θέσεις. «Σε μια χώρα που δοκιμάζεται με πρωτόγνωρο τρόπο και σε μια αγορά που αποζητά διεξόδους, οι επιχειρήσεις οφείλουν να αξιοποιήσουν καλύτερα το πολύτιμο κεφάλαιο που λέγεται Γυναίκες. Πρέπει λοιπόν οι διοικήσεις των εταιρειών να εκσυγχρονίσουν την κουλτούρα τους και να θεσπίσουν προγράμματα που θα αναπτύξουν το γυναικείο ταλέντο και θα το εξελίξουν στην κορυφή της ιεραρχίας». Αλλωστε προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλλει και ο συγκεκριμένος οδηγός, ο οποίος παρουσιάζει αφενός τις 500 μεγαλύτερες (σε κύκλο εργασιών) εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες στην Ελλάδα, αφετέρου την ανάλυση και τα συμπεράσματα μελέτης της ICAP μέσα από την παρουσίαση των οικονομικών στοιχείων των επιχειρήσεων που διοικούνται από γυναίκες. Επίσης, παρουσιάζει τα ευρήματα μιας πρωτογενούς έρευνας, που συμπεριλαμβάνει θέματα όπως οι πολλαπλοί ρόλοι των γυναικών μάνατζερ, τα κίνητρα που τις ωθούν στη διεκδίκηση υψηλών θέσεων, αλλά και τις απόψεις τους για τις εξελίξεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον (διατίθεται στο www.icap.gr και 210-7200050).

31ο μάθημα ηγεσίας

Τον περασμένο μήνα η εταιρεία συμβούλων Linkage Greece (www.linkage.gr) και συγκεκριμένα το Linkage Network πραγματοποίησε με επιτυχία το 31ο μάθημα Ηγεσίας με θέμα «Women Leaders. Pathways to the top» στο οποίο συμμετείχε με εκπρόσωπό του και ο ΣΕΒ ο οποίος, ως γνωστόν, δραστηριοποιείται για την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών σε θέσεις ευθύνης στις επιχειρήσεις. Κατά τη διάρκεια του workshop, το οποίο παρακολούθησαν 110 στελέχη της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας, η κ. Αγγελίνα Μιχαηλίδου Strategic Development consultant – coach Gender Mainstreaming, στο πλαίσιο της παρουσίασής της για τη σημαντικότητα που έχει για τον χώρο της εργασίας η διαφορετικότητα και η πολυμορφία, αναφέρθηκε εκτενώς και παρέπεμψε στα συγκεκριμένα στοιχεία της πρόσφατης έρευνας της ICAP.

Εκλεισε δε την παρουσίασή της με την προτροπή προς τις εταιρείες να υιοθετήσουν μετρήσιμους στόχους, αλλιώς «δεν θα υπερπηδήσουμε το κενό που δημιουργεί η απουσία γυναικών σε υψηλόβαθμες θέσεις, ώστε να επωφεληθούμε όλοι από τη συμμετοχή τους και όσα μπορούν οι γυναίκες να προσφέρουν σε εταιρείες και οργανισμούς». Τα στοιχεία από την έρευνα της ICAP που παρουσίασε η κ. Μιχαηλίδου έχουν ως εξής:

Ενώ στους άνδρες η προσδοκία εξελιξιμότητας φτάνει στο 60,4%, στις γυναίκες δεν ξεπερνά το 27,4%. Στις 20 μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα, δεν ηγείται γυναίκα. Και στις 100 μεγαλύτερες, μόνο το 6% διοικείται από γυναίκες. Οι αμοιβές των γυναικών στην Ελλάδα είναι κατά 22% χαμηλότερες από των ανδρών. Το ποσοστό των εταιρειών που διοικούνται από γυναίκα αυξήθηκε το 2013 στο 20,6% έναντι 18,8% το 2012. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι το 81% των εν λόγω γυναικών μάνατζερ έχουν μετοχική σχέση με την επιχείρηση που διοικούν. Επιπλέον, οι εταιρείες αυτές στην πλειονότητά τους είναι μικρές και απασχολούν λιγότερα από 10 άτομα. Αντιθέτως, στις εταιρείες που ο κύκλος εργασιών τους ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ, οι γυναίκες επικεφαλής δεν ξεπερνούν το 8,2% του συνόλου.

Γεωγραφική κατανομή

Ως προς τη γεωγραφική κατανομή των ευρημάτων, οι περισσότερες εταιρείες δραστηριοποιούνται στα Νησιά του Ιόνιου, στην Κρήτη και στη Μακεδονία. Μεγαλύτερη συμμετοχή (21,7%) παρουσιάζει επίσης ο κλάδος του Εμπορίου και ακολουθούν ο κλάδος των Υπηρεσιών με τελευταίο αυτόν της Βιομηχανίας. Οσο για τα αποτελέσματα της κερδοφορίας των επιχειρήσεων που έχουν επικεφαλής μια γυναίκα, είναι όντως εντυπωσιακά. Συγκεκριμένα, το σύνολο αυτών των εταιρειών έχουν περιθώριο κερδών EBITDA 10,6%, ενώ το ίδιο ποσοστό κυμαίνεται στο 6,5% για το σύνολο των εταιρειών. Επίσης, οι 500 μεγαλύτερες εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες κατέγραψαν αύξηση πωλήσεων κατά 5,4%, σε αντίθεση με το σύνολο των εταιρειών του δείγματος, που σημείωσαν μείωση πωλήσεων κατά 2,2%.

Δυναμικές παρουσίες

Στο πλαίσιο του «Μαθήματος Ηγεσίας» το Linkage Network φιλοξένησε σε ένα πάνελ δυναμικές παρουσίες της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας, και συγκεκριμένα τις κυρίες Ράνια Αικατερινάρη, deputy CEO ΔΕΗ, Ντίνα Καλλιμάνη, executive director Γ. Καλλιμάνης Α.Ε., Λήδα Κοντογιάννη, General Manager Hellenic Corporate Governance Council, Μαρίκα Λάμπρου, CEO Singular Logic, οι οποίες αντάλλαξαν τις σημαντικές εμπειρίες και απόψεις τους, αλλά κατέθεσαν και τις χρήσιμες συμβουλές και προτροπές τους. Από τα παράλληλα workshops, όπου εξετάστηκαν επιμέρους ενότητες του θέματος, η σημαντικότερη παραδοχή είναι ότι η γυναίκα μπορεί πράγματι να διαδραματίσει σημαντικότατο ρόλο μέσα σε μια εταιρεία είτε οργανισμό. Και ο μόνος τρόπος είναι να αλλάξουν οι δομές που υπάρχουν σήμερα, όπως και η κουλτούρα των οργανισμών, η οποία ξεκινάει πάντα από την ηγεσία. Επίσης, η πιθανόν μειωμένη αυτοπεποίθηση των γυναικών μπορεί να μετατραπεί σε δυναμική παρουσία με τη βοήθεια μετρήσιμων και αξιολογήσιμων στόχων και να ανατραπούν έτσι και οι προκαταλήψεις. Να εκλείψει επίσης η ανισότητα στις αποδοχές και να παρέχεται ικανοποιητική καθοδήγηση, ώστε περισσότερες γυναίκες να φθάνουν στην κορυφή της επαγγελματικής πυραμίδας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή