«Εκλογές» στη Βόρεια Κορέα, με νικητή τον… Κιμ

«Εκλογές» στη Βόρεια Κορέα, με νικητή τον… Κιμ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ. Διαδικασία που ονομάστηκε «εκλογές» πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Βόρεια Κορέα, όπου ο μοναδικός υποψήφιος, Κιμ Γιονγκ Ουν, απέσπασε το 100% των ψήφων σε μία εκλογική περιφέρεια, στην οποία προσήλθε το 100% των εγγεγραμμένων.

«Πρόκειται για έκφραση της απόλυτης υποστήριξης ολόκληρου του λαού στον ανώτατο ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, στον οποίον ο λαός, με μια φωνή, παραμένει πιστός», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων. Ο Κιμ ήταν «υποψήφιος» στο όρος Πεκντού, το θρυλικό βουνό που συνδέεται με την κορεατική ιστορία και με τη δυναστεία των Κιμ.

Οι Βορειοκορεάτες ψηφοφόροι δεν λαμβάνουν ψηφοδέλτια με διαφορετικούς υποψηφίους, αλλά ψηφοδέλτια που αναγράφουν ένα όνομα, για το οποίο καλούνται να εκφράσουν την άποψή τους με ένα «ναι» ή ένα «όχι».

Το ενδιαφέρον των παρατηρητών δεν εστιάζεται στα ποσοστά, όπου το αποτέλεσμα 100% είναι προδιαγεγραμμένο, αλλά στα ονόματα των υποψηφίων (ή των νικητών, το ίδιο είναι). Από τη διαδικασία προκύπτουν τα μέλη του βορειοκορεατικού «Κοινοβουλίου», τα οποία φέτος αναμενόταν να είναι κατά μέσο όρο νεότερα σε ηλικία, καθώς η αλλαγή ηγεσίας έχει οδηγήσει σε ηλικιακή ανανέωση των «βουλευτών».

Η βορειοκορεατική Βουλή συνέρχεται μία ή δύο φορές τον χρόνο, για μία ημέρα κάθε φορά, και προσυπογράφει αποφάσεις που έχουν ληφθεί από το κυβερνών Εργατικό Κόμμα.

Η τελευταία συνεδρίαση της Βουλής, τον Απρίλιο του 2013, υιοθέτησε ψήφισμα που επισημοποιεί την είσοδο της Βόρειας Κορέας στη χορεία των πυρηνικών δυνάμεων. Η διεθνής κοινότητα έχει λάβει γνώση των βορειοκορεατικών πυρηνικών δοκιμών, αλλά δεν αναγνωρίζει την Πιονγιάνγκ ως πυρηνική δύναμη.

Η κρατική εφημερίδα «Ροντόγκ Σινμούν» έγραψε ότι οι εκλογές θα προωθήσουν τη Βόρεια Κορέα ως «αξιοπρεπή, εύπορη, ισχυρή σοσιαλιστική ατμομηχανή». Ομως για το καθεστώς η διαδικασία είναι στην πραγματικότητα μια ευκαιρία να μετρήσει πόσοι από τους πολίτες έχουν διαφύγει στην Κίνα ή στη Νότια Κορέα.

Εκλογικοί αντιπρόσωποι επισκέπτονται όλα τα σπίτια της χώρας, προκειμένου να βεβαιωθούν ότι όλοι οι καταγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους είναι παρόντες. «Οποιαδήποτε άλλη στιγμή του χρόνου, οι συγγενείς των αγνοουμένων μπορούν να πουν ψέματα ή να δωροδοκήσουν τους αξιωματούχους ισχυριζόμενοι ότι ο αγνοούμενος πουλάει προϊόντα στην αγορά άλλης περιφέρειας», ανέφερε ιστοσελίδα Βορειοκορεατών εξορίστων. «Αλλά την περίοδο των εκλογών αποκαλύπτεται η διαφυγή Βορειοκορεατών στην Κίνα ή στη Νότια Κορέα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή