Το πλεόνασμα θα διανεμηθεί

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα πως θα ισχύσουν οι πρωθυπουργικές δεσμεύσεις για διανομή μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος αποστέλλει το Μέγαρο Μαξίμου, λίγες ώρες πριν αρχίσει η τελική φάση της διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας. Οπως αναφέρουν, χαρακτηριστικά, στενοί συνεργάτες του κ. Αντ. Σαμαρά, ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να υποχωρήσει στα όσα έχει εξαγγείλει για τη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος σε ενστόλους, χαμηλοσυνταξιούχους και στις αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί δυσφορία για το κλίμα που διαμορφώθηκε τις τελευταίες ημέρες ότι με «εντολή» της τρόικας δεν πρόκειται να διανεμηθεί μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013, αλλά και ότι στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας στον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα δόθηκε «τελεσίγραφο» πως θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών μέχρι την Κυριακή. Παρεμφερείς δηλώσεις ωστόσο έκανε χθες και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε. Απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή του MEGA, φέρεται να είπε ότι η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει ακόμη τις υποχρεώσεις της για να εκταμιευθεί η επόμενη δόση, ενώ σχολιάζοντας αν θα χρειασθεί και ένα τρίτο Μνημόνιο, ανέφερε ότι με το ζόρι δεν δίνεται βοήθεια σε καμία χώρα.

Από την πλευρά τους, συνομιλητές του κ. Σαμαρά τόνιζαν, πάντως, ότι η κυβέρνηση είχε αποφασίσει εδώ και εβδομάδες πως μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα δοθεί σε αναπτυξιακές δράσεις, αλλά είναι βέβαιο πως σημαντικό τμήμα του θα διατεθεί και σε κοινωνικές ομάδες, όπως οι προαναφερθείσες, που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση. Κατά τις ίδιες πηγές, πρωτίστως η Αθήνα επιθυμεί την όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και την ψήφιση των προαπαιτουμένων από τη Βουλή, όχι μόνο για να «κλειδώσει» η εκταμίευση της επόμενης δόσης, αλλά και προκειμένου να έχει ένα «καθαρό» πολιτικό τοπίο στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου. Εξάλλου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η διαπραγμάτευση με την τρόικα επιβαρύνει πάντα το πολιτικό κλίμα, ενώ επισημαίνεται παράλληλα ότι η Βουλή θα κλείσει στα μέσα Απριλίου για το Πάσχα, οπότε τα χρονικά περιθώρια για τις απαιτούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες δεν είναι απεριόριστα.

Είναι, πάντως, σαφές ότι ο στόχος για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μέχρι την Κυριακή δεν αποτελεί αυτοσκοπό, υπό την έννοια πως υπάρχουν περιθώρια για ολιγοήμερη παράταση των διαπραγματεύσεων, αλλά και επειδή η Αθήνα θα επιμείνει μέχρι τέλους σε συγκεκριμένες «κόκκινες» γραμμές. Εξάλλου, τόσο ο κ. Αντ. Σαμαράς όσο και ο κ. Ευ. Βενιζέλος γνωρίζουν πως δεν είναι δυνατόν να ληφθούν δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές μέτρα που προκαλούν μεγάλο πολιτικό κόστος ή δεν «περνάνε» από τη Βουλή.

Φάρμακα και γάλα

Σε σχέση με την «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ, η Αθήνα θα επιμείνει ότι τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα πρέπει να παραμείνουν εντός φαρμακείων, τουλάχιστον για κάποιο μεταβατικό διάστημα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν θα υπάρξει μείωση των τιμών. Επίσης, είναι σαφές ότι σε σχέση με το γάλα δεν πρόκειται να συναινέσει σε ρυθμίσεις που θα θίγουν τους Ελληνες παραγωγούς.

Τέλος, αναφορικά με τα εργασιακά, η κυβέρνηση θα δεσμευθεί για τήρηση των συμφωνηθέντων σε σχέση με τις προβλεπόμενες απολύσεις του 2014, αλλά δεν πρόκειται να δεχθεί πρόβλεψη για νέες απολύσεις το 2015. Παράλληλα, στον ιδιωτικό τομέα, «κόκκινη γραμμή» θα αποτελέσει η διατήρηση των τριετιών για τις αυξήσεις. Αντιθέτως, στο τραπέζι θα τεθεί η αλλαγή του πλαισίου για την κήρυξη των απεργιών, αλλά επί του παρόντος η κυβέρνηση παραμένει στη θέση ότι πριν από τη λήψη των όποιων αποφάσεων θα πρέπει να υπάρξει εξαντλητικός κοινωνικός διάλογος. Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις για κάθε θέμα θα ληφθούν από τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο, αφού προηγηθεί, αρχής γενομένης από σήμερα, ένας πρώτος κύκλος συνομιλιών των αρμόδιων υπουργών με την τρόικα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή