Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ε.E. αν η Ρωσία διακόψει την παροχή φυσικού αερίου

Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ε.E. αν η Ρωσία διακόψει την παροχή φυσικού αερίου

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δέσμευση των ΗΠΑ για διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της Ευρώπης σε περίπτωση που η Ρωσία διακόψει την παροχή αερίου στην Ουκρανία, μετέφερε ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών για θέματα Ενεργειακής Διπλωματίας Εϊμος Χόχσταϊν, μιλώντας χθες στο Athens Energy Forum. Αποκάλυψε μάλιστα ότι το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ έχει αποδεσμεύσει 6 φορτία LNG για την άμεση μεταφορά τους στην Ευρώπη σε περίπτωση που χρειαστεί και προέβλεψε ότι η χώρα του το 2016 θα είναι σε θέση να διαθέσει στην Ευρώπη τις πρώτες εξαγωγές LNG. Στο ίδιο συνέδριο διαπιστώθηκε πλήρης ευθυγράμμιση των θέσεων της Ε.Ε. και των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τα θέματα ενεργειακής ασφάλειας που προκύπτουν από την εν εξελίξει κρίση στην Ουκρανία.

«Είμαστε μία φωνή»

Είναι ενδεικτική ως προς αυτό η αναφορά του αρμοδίου για θέματα Ενέργειας εκπροσώπου της Ε.Ε. κ. Φαμπρίτσιο Μπαρμπάσο, στην ομιλία του. Παίρνοντας τον λόγο από τον κ. Χόχσταϊν, τόνισε χαρακτηριστικά πως «Ευρώπη και ΗΠΑ είμαστε μία φωνή ως προς την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη» και συμπλήρωσε ότι «μέσω του Ενεργειακού Συμβουλίου Ευρώπης και ΗΠΑ συντονίζουμε τις πολιτικές μας στα ενεργειακά θέματα».

Με την κρίση στην Ουκρανία να δικαιώνει πλήρως και με απρόβλεπτες προς το παρόν συνέπειες την εμμονή των ΗΠΑ στην πολιτική διαφοροποίησης πηγών και οδών μεταφοράς ενεργειακών πρώτων υλών, ο κ. Χόχσταϊν απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της Ε.Ε. τόνισε χαρακτηριστικά: «Να για ποιο λόγο επιμείναμε για τον νότιο άξονα αγωγών».

Επισήμανε πόσο αναγκαίος είναι για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης ο αγωγός Tap και κάλεσε την Ευρώπη να ενισχύσει την πολιτική διαφοροποίησης πηγών και οδών με έργα που θα δώσουν προοπτική απεξάρτησης των χωρών της ΝΑ Ευρώπης. Εναλλακτικός προμηθευτής αυτών των χωρών μπορούν να είναι οι ΗΠΑ, οι οποίες, σύμφωνα με τον κ. Χόχσταϊν, μέσω του αδριατικού αγωγού (Tap) και της ελληνοβουλγαρικής διασύνδεσης (ΙGB) θα μπορούν να μεταφέρουν LNG από την Ελλάδα μέχρι και στην Ουκρανία.

Αναφερόμενος στην πιθανότητα διακοπής της ροής αερίου προς την Ευρώπη από τη Ρωσία, τόνισε ότι από μια τέτοια εξέλιξη χάνουν οι πάντες. «Θα ήταν lose-Lose», με τη Ρωσία να χάνει περισσότερο από όλους, τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι θα χάσει 50 δισ. δολάρια από την αγορά της Ευρώπης. Υπογράμμισε με έμφαση επίσης την παράμετρο «αξιοπιστία» των προμηθευτών ενεργειακών πρώτων και σημείωσε πως «οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν δείγμα γραφής για τους επενδυτές και την αξιοπιστία της Ρωσίας ως προμηθευτή».

Αλλαγές

Το ανώτατο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περιέγραψε τις αλλαγές που συντελούνται στον ενεργειακό τομέα παγκοσμίως, τις οποίες, όπως είπε, οι ΗΠΑ παρακολουθούν μέσω ειδικού γραφείου στο υπουργείο Ενέργειας, που απαρτίζεται από 90 άτομα. Η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει υπόψη της αυτές τις αλλαγές που συντελούνται και στην πλευρά της κατανάλωσης και στην πλευρά της προμήθειας, είπε ο Αμερικανός διπλωμάτης. Οι παραγωγοί πετρελαίου δεν είναι πλέον οι παραδοσιακές χώρες, ενώ η Ινδία και η Κίνα είναι οι νέες μεγάλες αγορές κατανάλωσης αφήνοντας πίσω την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Ειδικά για τις ΗΠΑ, σημείωσε ότι από εισαγωγέας φυσικού αερίου μέσα σε λίγα χρόνια έγινε παραγωγός, καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες, σε δύο χρόνια θα αποτελεί εξαγωγέα φυσικού αερίου και στο τέλος της δεκαετίας και πετρελαίου.

Η περιοχή της ΝΑ Μεσογείου θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει μια νέα πηγή προμήθειας για την παγκόσμια αγορά, σύμφωνα με τον κ. Χόχσταϊν.

Για την Ουκρανία

Αναφερόμενος στο θέμα της Ουκρανίας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι το Συμβούλιο Γενικών υποθέσεων της Ε.Ε., που συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα, θα επιδιώξει μια πολιτική λύση στην κρίση, που όπως είπε κινδυνεύει να διχάσει ξανά την Ευρώπη επαναφέροντας όρους Ψυχρού Πολέμου. Στο συμβούλιο, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, έχει κληθεί να παραστεί και ο αρμόδιος για θέματα Ενέργειας επίτροπος Γκ. Ετινγκερ.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι η ελληνική πλευρά θα ζητήσει από τον κ. Ετινγκερ να αναλάβει πρωτοβουλία για τη διαπραγμάτευση ενιαίας τιμής φυσικού αερίου για ολόκληρη την Ευρώπη. «Το πρώτο πράγμα που θα περίμενε κανείς από την Ευρώπη είναι να υπάρξει μια ενιαία διαπραγμάτευση στην τιμή προμήθειας του φυσικού αερίου, για να μην υπάρχουν ανισότητες εις βάρος του Νότου και της Ελλάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Το θέμα της ενιαίας διαπραγμάτευσης της τιμής αερίου επισήμανε στην ομιλία του και ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, τονίζοντας επίσης ότι θα πρέπει να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση και στο θέμα των υποδομών. Για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα και έχει εκδηλωθεί σημαντικό ενδιαφέρον από την πετρελαϊκή αγορά, ωστόσο, όπως είπε, όλα θα κριθούν στο τέλος του 2014 όταν και θα πραγματοποιηθεί ο νέος γύρος παραχωρήσεων από τη χώρα μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή