Δικαίωμα στη στέγη

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θυμάμαι τη γιαγιά μου, που έλεγε στη μητέρα μου «κοιτάξτε με τον άνδρα σου να βάλετε το κεφάλι σας κάτω από ένα κεραμίδι», υποκινώντας τους να βρουν τρόπο να αγοράσουν δικό τους σπίτι, για να ξεφύγουν από το ενοίκιο. Βέβαια, στις μέρες μας, για όσους έχουν όχι ένα σπίτι, αλλά περισσότερα, μπορεί να είναι και… κατάρα με τα «χαράτσια» και τις υπεραξίες, όμως για ένα αθλητικό σωματείο, παραμένει βασικός συντελεστής για την ανάπτυξή του το να έχει ιδιόκτητη στέγη.

Κατά τη δεκαετία του ’60, με διάφορους τρόπους, αρκετές ομάδες απέκτησαν δικά τους γήπεδα. Το πώς και το γιατί δεν έχει πλέον καμία σημασία. Πιστεύω πως καλώς είχε κάνει τότε η πολιτεία και τις βοήθησε, ώστε να αναπτυχθούν σε μια εποχή που η χώρα μας προσπαθούσε να βγει από το τούνελ ενός πολέμου και του Εμφυλίου που είχε ακολουθήσει.

Από τότε, φτάσαμε στην εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, για να δούμε νέα γήπεδα και στάδια. Ορισμένα απαραίτητα, κάποια άλλα χωρίς κανένα προγραμματισμό για τη μεταολυμπιακή περίοδο. Τα οποία και φυσικά σαπίζουν.

Για να έρθουμε στο «τώρα». Οπου δύο από τις ιστορικότερες ομάδες, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ, προσπαθούν να μπουν… κάτω από το δικό τους κεραμίδι. Οι περιπτώσεις τους δεν είναι ίδιες.

Ο πρώτος, μετά το «φιάσκο» του Βοτανικού, που εδώ και χρόνια παραμένει… καταφύγιο των κορμοράνων, επέστρεψε στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Αυτή ήταν η επιλογή της διοίκησης της ΠΑΕ. Η δεύτερη, από την ημέρα που αποφάσισε να ασχοληθεί με την εταιρεία ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ο οποίος «πόνταρε» και στο συναίσθημα, έβαλε μπρος το κτίσιμο της «Αγίας Σοφίας» στον χώρο όπου υπήρχε το στάδιο της Νέας Φιλαδέλφειας. Αυτός είναι και ο κοινός παρονομαστής, των δύο ομάδων. Πως θέλουν τα γήπεδά τους στις ιστορικές τους έδρες.

Για την ΑΕΚ, φυσικά δεν υπάρχει θέμα εάν πράττει καλώς. Οι σκέψεις, επί εποχής Ντέμη Νικολαΐδη, για άλλη περιοχή και μεγαλύτερο γήπεδο ήταν για… να βρισκόμασταν σε δουλειά. Κανένας δεν είχε πιστέψει ότι υπάρχοντος του οικοπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια, θα ήταν δυνατόν ο «Δικέφαλος» να βρει αλλού τη φωλιά του. Εξάλλου, ποιος μπορεί να γεμίζει σε κάθε αγωνιστική ένα γήπεδο πέρα των 30.000 – 35.000 θέσεων;

Για τον Παναθηναϊκό, υπάρχουν κάποιες αντιρρήσεις, αν ο χώρος της Λεωφόρου προσφέρεται για την ανέγερση ενός νέου γηπέδου. Ή ακόμα κι αν μπορούν να γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις στο υπάρχον, ώστε να συνεισφέρει στην ΠΑΕ και άλλα έσοδα, πλην των εισιτηρίων. Δεν είμαι ειδικός για να αποφανθώ.

Το σίγουρο όμως είναι πως, όπως μια οικογένεια αποφασίζει για τα του οίκου της, έτσι και στον Παναθηναϊκό, η απόφαση για το πού θα είναι το δικό του σπίτι, πρέπει να ληφθεί από όλους τους Παναθηναϊκούς. Μην πάει το μυαλό σας σε… δημοψήφισμα. Απλώς, ΠΑΕ, ερασιτεχνικός ή όποιος άλλος φορέας ασχολείται με τα κοινά του μεγάλου αυτού συλλόγου, έχουν το δικαίωμα, αλλά και την υποχρέωση, να επιλέξουν πού θα στεγάσουν το μέλλον τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή