Επόμενος στόχος η επιστροφή στις αγορές

Επόμενος στόχος η επιστροφή στις αγορές

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έξοδος της χώρας στις διεθνείς χρηματαγορές με ένα νέο ομόλογο είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης μετά την επίτευξη της συμφωνίας με την τρόικα. Ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου προβλέπει ότι το νέο ομόλογο θα εκδοθεί το «ταχύτερο δυνατόν», όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη, χωρίς να αποκλείεται η έκδοση να πραγματοποιηθεί στα τέλη Απριλίου. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι επισήμως αναφέρεται το δεύτερο εξάμηνο του έτους ως ο καταλληλότερος χρόνος για να γίνει η έκδοση.

Η αισιοδοξία πως η χώρα μπορεί να επανέλθει στις αγορές άμεσα πηγάζει από τρεις παράγοντες:

1. Το μεγαλύτερο «αγκάθι» που ήταν η μη ολοκλήρωση του ελέγχου από την τρόικα, πλέον δεν υφίσταται.

2. Εχει καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος για τους επόμενους 12 μήνες. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα συναινούσε το ΔΝΤ στο να κλείσει ο έλεγχος και να εκταμιεύσει τις δόσεις που του αναλογούν.

3. Οι επενδυτές δείχνουν έντονα το ενδιαφέρον τους. Χθες η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων υποχώρησε στο 6,8% από το 7,2% που ήταν την Παρασκευή, και η διαφορά απόδοσης (spread) έναντι των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων διαμορφώθηκε στις 522 μονάδες βάσης από 561 μονάδες αντίστοιχα. Επίσης, ως πολύ θετικό γεγονός ερμηνεύεται το ότι στη χθεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας το επιτόκιο υποχώρησε κατά 0,50% μέσα σε ένα μήνα και ανήλθε στο 3,10% από 3,60% που ήταν στην αντίστοιχη δημοπρασία του Φεβρουαρίου.

Πάντως, χθες, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι η νέα έκδοση θα είναι «δοκιμαστική». Επί της ουσίας, με το ομόλογο η Ελλάδα δεν θα προσπαθήσει να καλύψει χρηματοδοτικές της ανάγκες, αλλά να διαμορφώσει ένα καλύτερο περιβάλλον για τη διαπραγμάτευση των ελληνικών ομολόγων, συνολικά, στη δευτερογενή αγορά. Γι’ αυτό και το ποσό που σχεδιάζεται να αντλήσει το Δημόσιο κυμαίνεται σε 1,5-2 δισ. ευρώ. Η διάρκεια του ομολόγου θα είναι 5ετής και το κρίσιμο στοιχείο είναι το επιτόκιο. Στόχος είναι να διαμορφωθεί σε χαμηλότερο επίπεδο από το 6% και να κυμανθεί στην περιοχή του 5,7%.

Παράλληλα, η έκδοση σχεδιάζεται να είναι κοινοπρακτική. Δηλαδή, να υπάρξουν κάποιες επενδυτικές τράπεζες που θα αναλάβουν την προώθησή του και θα εξασφαλίζουν οι ίδιες την αγορά ενός μέρους του ποσού. Με αυτόν τον τρόπο θα επιδιωχθεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή επενδυτών, ώστε να μην καταλήξουν τα ομόλογα σε «λίγα χέρια». Εάν η συμμετοχή είναι μεγάλη, εκτιμάται πως η ζήτηση για τα νέα ομόλογα στη δευτερογενή θα είναι έντονη και με τον τρόπο αυτό θα βελτιωθεί κατά πολύ το προφίλ της ελληνικής αγοράς ομολόγων, που μέχρι σήμερα δεν αποθαρρύνει πολλούς επενδυτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κρίσιμες ημερομηνίες πριν από τις οποίες δεν μπορεί να προχωρήσει η κυβέρνηση στην έκδοση του νέου ομολόγου είναι δύο. Στις 21 Μαρτίου ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s και στις 4 Απριλίου ο οίκος Moody’s αναμένεται να ανακοινώσουν τις νέες τους εκθέσεις για την ελληνική οικονομία και την αξιολόγησή της.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή