381 διαπιστευμένοι διαμεσολαβητές

381 διαπιστευμένοι διαμεσολαβητές

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σημασία του θεσμού της διαμεσολάβησης ως εργαλείου για την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων, αλλά και ως μέσου για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών στην επίλυση των διαφορών, επεσήμανε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τον εορτασμό της Ημέρας Διαμεσολάβησης που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου. «Μόνο στο Πρωτοδικείο της Αθήνας εκδίδονται ετησίως 360.000 αποφάσεις, κατατίθενται 300.000 μηνύσεις και εκδίδονται 60.000 βουλεύματα», είπε ο κ. Αθανασίου, επισημαίνοντας ότι «σημαντικός αριθμός δεν θα έπρεπε να φτάνει στα δικαστήρια». «Η Δικαιοσύνη θα πρέπει να βρει τρόπο να ασχοληθεί με τα σοβαρά θέματα και αυτό θα συμβεί μόνο αν ενισχύσουμε τους εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης των διαφορών, αφήνοντας την προσφυγή στα δικαστήρια ως ύστατη λύση», είπε ο υπουργός.

Σήμερα λειτουργούν στην Ελλάδα τέσσερις φορείς κατάρτισης Διαμεσολαβητών, στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και στη Λάρισα. Ηδη έχουν αναρτηθεί στον πίνακα του υπουργείου 381 διαπιστευμένοι διαμεσολαβητές, ενώ μέχρι την άνοιξη αναμένεται να διαπιστευθούν ακόμη 500 άτομα.

«Η επικοινωνιακή προβολή του θεσμού συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του και γι’ αυτό οι προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν ακόμη πιο έντονες», επεσήμανε ο γ.γ. του υπουργείου, Νικόλας Κανελλόπουλος. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας κ. Βασίλης Αλεξανδρής επιβεβαίωσε τη στήριξη του Συλλόγου στην ανάπτυξη του θεσμού, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι «για να πετύχει θα πρέπει να καταστεί ελκυστικός, να τον πιστέψουν οι δικηγόροι και να μη θεωρηθεί η διαμεσολάβηση ανταγωνιστική του έργου των δικαστών».

Απονομή τίτλων

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκαν βίντεο προσομοίωσης διαμεσολάβησης, ενώ απονεμήθηκαν τίτλοι διαπίστευσης στους 266 διαμεσολαβητές που πέτυχαν στις εξετάσεις του υπουργείου. «Η διαμεσολάβηση ξεκίνησε το ταξίδι της με εσάς στο τιμόνι. Καλή επιτυχία», ευχήθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Πιστοποίησης Διαμεσολαβητών και καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ. Λάμπρος Κοτσίρης.

Εν συνεχεία, τον λόγο έλαβαν οι πρόεδροι των κέντρων διαμεσολάβησης Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Αθήνας και Λάρισας, κ. Στέλιος Μανουσάκης, Νικόλαος Βαλεργάκης, Φώτης Κωτσής και Δημήτρης Κατσαρός. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν πρόεδροι δικηγορικών συλλόγων, δικαστές και εισαγγελείς, καθώς και στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή