Η βελτιωμένη προσφορά της Lamda θα κρίνει τον διαγωνισμό για το Ελληνικό

Η βελτιωμένη προσφορά της Lamda θα κρίνει τον διαγωνισμό για το Ελληνικό

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να κλείσει η πρώτη και μεγαλύτερη αποκρατικοποίηση του ελληνικού Δημοσίου για το 2014. Αν και το αποτέλεσμα της διαγωνιστικής διαδικασίας δεν ήταν το αναμενόμενο για την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ –κυρίως σε ό,τι αφορά τον αριθμό των προσφορών που συμμετείχαν στη διαδικασία– εν τούτοις όλα δείχνουν ότι η αποκρατικοποίηση θα προχωρήσει. Η διαφορά δε στο προσφερόμενο από τη Lamda Development και το προσδοκώμενο από το ΤΑΙΠΕΔ και την ελληνική κυβέρνηση τίμημα, εκτιμάται ότι θα γεφυρωθεί μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη.

Το προσφερόμενο τίμημα από την πλευρά της Lamda Development δεν έγινε γνωστό από το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Διαρροές, ωστόσο, το ανεβάζουν σε 550 έως 600 εκατ. ευρώ σε ονομαστικές τιμές. Σε παρούσα αξία το τίμημα είναι πολύ χαμηλότερο και ίσως μικρότερο από το προσφερόμενο τίμημα για την εξαγορά του Αστέρα της Βουλιαγμένης που συμφωνήθηκε πρόσφατα. Γι’ αυτό η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ ζητούν την αύξηση του προσφερόμενου τιμήματος.

Τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης για το τίμημα εξέφρασε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, την περασμένη Πέμπτη. Μία μέρα δηλαδή μετά το άνοιγμα της προσφοράς της Lamda Development, ο υφυπουργός έκανε λόγο για την ανάγκη υποβολής μιας προσφοράς για το Ελληνικό, η οποία θα είναι αντάξια του παραχωρούμενου ακινήτου. Ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι μόνον «με αυτόν τον γνώμονα –δηλαδή το συμφέρον του Δημοσίου– θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις».

Την ίδια δυσαρέσκεια εξέφραζαν και μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ αμέσως μετά το άνοιγμα της οικονομικής προσφοράς την περασμένη Τετάρτη. Οι ίδιοι έκαναν λόγο για μια «ουσιαστική διαφορά» που χωρίζει τους πωλητές και τους αγοραστές, αλλά χαρακτήριζαν τη διαφορά αυτή ικανή να γεφυρωθεί. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το ΤΑΙΠΕΔ θα ζητήσει την αύξηση του τιμήματος κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ. Tόσο το ταμείο όσο και η κυβέρνηση αισθάνονται στριμωγμένοι, καθώς η αντιπολίτευση εστιάζει πλέον τα πυρά της στη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση. Μάλιστα η αξιωματική αντιπολίτευση, αναφερόμενη στο εικαζόμενο προσφερόμενο τίμημα από την πλευρά της Lamda Development, έκανε λόγο για ένα ακίνητο που εκποιείται αντί 80 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Μεγάλο ρίσκο

Παράγοντες της αγοράς δικαιολογούν την προσπάθεια της Lamda Development να περιορίζει τις χρηματικές εκροές της πριν ακόμη ξεκινήσει η ανάπτυξη του Ελληνικού. Σημείωναν ότι το ρίσκο της επένδυσης στο Ελληνικό είναι συγκριτικά πολύ μεγαλύτερο απ’ οποιαδήποτε άλλη αξιοποίηση ακινήτου, καθώς απαιτεί πολύ μεγαλύτερα κεφάλαια και πολύ περισσότερο χρόνο ανάπτυξης. Επιπλέον δεν υπάρχει προηγούμενο, όχι σε εθνικό, αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο και με δεδομένα τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και γραφειοκρατίας. Με οικονομικούς όρους, η ανάπτυξη του Ελληνικού ισοδυναμεί με τη δημιουργία όλων των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων της χώρας (ΠΑΘΕ, Ιονίας Οδού, Μωρέας κ.λπ.) ή τη δημιουργία πέντε αεροδρομίων των Σπάτων. Το μέγεθος αυτό είναι τόσο μεγάλο σε σχέση με τον χρόνο ανάπτυξης που απαιτείται, που συμμετοχή θα έχουν όλοι οι μικροί και μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι της χώρας. Το πιο πιθανό ενδεχόμενο, όπως παρατηρούσε στέλεχος της Lamda Development, είναι το σύνολο του κατασκευαστικού κλάδου της χώρας να μην επαρκέσει και να απαιτηθεί η συνδρομή ξένων κατασκευαστικών εταιρειών. Πάντως, όπως ανέφεραν άνθρωποι της αγοράς, τίποτε δεν απαγορεύει στη Lamda Development να πουλήσει ένα μεγάλο μέρος του ακινήτου (π.χ. 500 ή και περισσότερα στρέμματα σε έναν υποπαραχωρησιούχο), την επόμενη ημέρα της εξαγοράς των μετοχών της εταιρείας Ελληνικόν Α.Ε. Μάλιστα εκτιμούσαν ότι οι πωλήσεις εκτάσεων ή/και ακινήτων μέσα στο Ελληνικό σε διάφορες φάσεις ανάπτυξης του ακινήτου, θα αποτελέσουν μια σημαντική πηγή κεφαλαίων για την ανάπτυξη του Ελληνικού από την πλευρά του επενδυτή.

Η χρηματοδότηση

Οι ίδιοι, τέλος, εκτιμούσαν ότι αυτού του είδους οι πωλήσεις θα εισφέρουν το σημαντικότερο μέρος των απαιτούμενων κεφαλαίων για την ανάπτυξη του ακινήτου. Τα υπόλοιπα κεφάλαια θα προέλθουν από τους μετόχους στο επενδυτικό σχήμα που θα αναλάβει το Ελληνικό, δηλαδή τα ίδια κεφάλαια, και τις πιστώτριες τράπεζες που θα χρηματοδοτήσουν το εγχείρημα, δηλαδή τα δανεικά κεφάλαια. Σύμφωνα με τη Lamda Development, η ανάπτυξη του Ελληνικού σε βάθος δεκαπενταετίας θα απαιτήσει περί τα 6 έως 7 δισ. ευρώ. Για τον λόγο αυτό, επιχειρεί να φέρει και άλλους μετόχους έτσι ώστε να περιορίσει το ρίσκο, της μεγαλύτερης ίσως επένδυσης που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα. Στελέχη της ανέφεραν ότι συζητήσεις διεξάγονται τόσο με αμερικανικά όσο και με ευρωπαϊκά επενδυτικά κεφάλαια. Και όλα δείχνουν ότι οι μέτοχοι στο επενδυτικό σχήμα που διεκδικεί το Ελληνικό θα διευρυνθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή