Τα βραβεία λογοτεχνίας για το 2013

Τα βραβεία λογοτεχνίας για το 2013

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν μία εβδομάδα μετά την τελική συνεδρίαση της Επιτροπής Κρατικών Βραβείων δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Πολιτισμού, το απόγευμα της 25ης Μαρτίου, τα ονόματα όσων τιμώνται με τα κρατικά λογοτεχνικά βραβεία για το 2013 (που αφορούν τα βιβλία που εκδόθηκαν το 2012) και το σκεπτικό των μελών της επιτροπής για καθεμιά από τις επιλογές της.

Το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων απονεμήθηκε ομόφωνα στον κριτικό λογοτεχνίας Δημήτρη Ραυτόπουλο για το σύνολο του έργου του. Ομόφωνα απονεμήθηκε και το βραβείο για το Ειδικό Βραβείο «σε λογοτέχνη του οποίου το βιβλίο προάγει σημαντικά τον διάλογο σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα» και δόθηκε στον Βασίλη Λαδά για το βιβλίο του «Παιχνίδια κρίκετ» (Γαβριηλίδης).

Ολα τα υπόλοιπα βραβεία απονεμήθηκαν κατά πλειοψηφία: βραβείο μυθιστορήματος παίρνει η Νίκη Αναστασέα για το βιβλίο της «Πολύ χιόνι μπροστά στο σπίτι» (Πόλις). Με βραβείο διηγήματος-νουβέλας τιμήθηκε ο Γιάννης Παλαβός για το βιβλίο του «Το αστείο» (Νεφέλη). Είχε τιμηθεί και με το αντίστοιχο βραβείο του ηλεκτρονικού περιοδικού «Αναγνώστης» για το ίδιο βιβλίο. Το βραβείο ποίησης δόθηκε στον Μάρκο Μέσκο για τη συλλογή του «Τα λύτρα» (Γαβριηλίδης). Το βραβείο δοκιμίου-κριτικής δόθηκε στον Μιχάλη Χρυσανθόπουλο για το βιβλίο του «Εκατό χρόνια πέρασαν και ένα καράβι. Ο ελληνικός υπερρεαλισμός και η κατασκευή της παράδοσης» (Αγρα).

Ενας Ελληνας συγγραφέας που ζει και δημιουργεί στο εξωτερικό, ο Θοδωρής Καλλιφατίδης, τιμήθηκε με το βραβείο της κατηγορίας «Μαρτυρία – βιογραφία – χρονικό – ταξιδιωτική λογοτεχνία» για το βιβλίο του «Τα περασμένα δεν είναι όνειρο» (Γαβριηλίδης). Το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα δόθηκε στον Χρήστο Αρμάντο Γκέζο για το βιβλίο «Ανεκπλήρωτοι φόβοι» (Πολύτροπον). Τέλος, η Επιτροπή εισηγήθηκε την απονομή τιμητικής διάκρισης για τη συμβολή τους στη νεοελληνική λογοτεχνία στα λογοτεχνικά περιοδικά «Η παρέμβαση» και «Εμβόλιμον».

Εδώ και τρία χρόνια, μαζί με τους κάθε φορά τιμώμενους δίνεται και στη δημοσιότητα το σκεπτικό των μελών της Επιτροπής για την κάθε επιλογή τους. Είναι μια διαδικασία που ορίστηκε με νόμο το 2010 και έδωσε τέλος στις διαδρομολογίες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το σκεπτικό για το Μεγάλο Βραβείο, που υπογράφει ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αλέξης Ζήρας: «Δεν είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο Πολιτισμού απονέμει το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων, μετά τη θέσπισή του το 1992, σε κριτικό λογοτεχνίας. Προηγήθηκαν η Νόρα Αναγνωστάκη και ο Αλέξανδρος Αργυρίου. Τη φορά αυτή η επιτροπή που έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος αποφάσισε να απονείμει ομόφωνα το βραβείο σε έναν κριτικό που είναι στην κυριολεξία μαχόμενος: στον Δημήτρη Ραυτόπουλο. (…) μια διάκριση που πέρα απ’ όλα τα άλλα ίσως έχει με αυτή τη βράβευση και ένα νόημα ανάταξης και αντίθεσης στα φαινόμενα σύγχυσης του καιρού μας, προπάντων για τις νεότερες γενιές».

Οσο για το σκεπτικό στο βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου έχει ιδιαίτερη σημασία για πολλούς λόγους. «Η επιλογή και βράβευση κατά πλειοψηφία του Χρήστου Αρμάντο Γκέζου φανερώνει την επιθυμία της επιτροπής να τιμήσει έναν νέο που γεννήθηκε στη Χειμάρρα της Βορείου Ηπείρου, είναι απόφοιτος της Σχολής Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και δυναμικά με το πρώτο βιβλίο του μας δείχνει το ταλέντο του, την ωριμότητα της σκέψης και της ποίησης, την αδιαμφισβήτητη προοπτική της εξέλιξής του. Εναν νέο που τη βορειοηπειρώτικη παράδοση της ελληνικής γλώσσας και την ανθεκτική ψυχή του την κάνει δυνατή ποίηση», σημειώνεται στο σκεπτικό. Το βιβλίο του Χρήστου Αρμάντο Γκέζου είχε ήδη τιμηθεί το περασμένο καλοκαίρι στο Συμπόσιο Ποίησης στην Πάτρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή