Ανάστατοι οι κάτοικοι Αγίας Βαρβάρας

Ανάστατοι οι κάτοικοι Αγίας Βαρβάρας

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενταση επικράτησε από νωρίς χθες το πρωί έξω από το Νοσοκομείο Λοιμωδών και Χρόνιων Παθήσεων στην Αγία Βαρβάρα. Κάτοικοι της περιοχής και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των τριών όμορων Δήμων Αγίας Βαρβάρας, Χαϊδαρίου και Αιγάλεω είχαν συγκεντρωθεί προκειμένου να αποτρέψουν την είσοδο σε μπουλντόζες. Η φήμη ότι το υπουργείο Δημόσιας Τάξης είχε αποφασίσει να μετατρέψει δύο κτίρια, σε παρακείμενο χώρο, σε Κέντρο Κράτησης Μεταναστών είχε αρχίσει να διαδίδεται από την Παρασκευή. «Δεν είχαμε καμία επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης», ανέφερε στην «Κ» ο δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας, Γιώργος Καπλάνης «στο τέλος λάβαμε επιστολή με μια πολύ αόριστη περιγραφή». Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης κάνει λόγο για δημιουργία ανοικτών δομών για την υποστήριξη ασυνόδευτων ανηλίκων, μονογονεϊκών οικογενειών και κακοποιημένων γυναικών, των εν γένει «ευάλωτων κοινωνικών ομάδων».

Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης επέρριψε την ευθύνη για την κινητοποίηση των τοπικών φορέων στην υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Αττικής Ρένα Δούρου και διευκρίνισε ότι «προκειμένου να μη γίνει αντικείμενο προεκλογικής εκμετάλλευσης ένα ανθρωπιστικό ζήτημα, αλλά και για να υπάρξει η δυνατότητα ουσιαστικού διαλόγου, οι εργασίες για τη δημιουργία ανοιχτών δομών στην περιοχή διακόπτονται μέχρι την ανάδειξη των νέων αυτοδιοικητικών αρχών».

Επισημαίνεται ότι τα συγκεκριμένα δύο κτίρια είναι εγκαταλελειμμένα πάνω από είκοσι χρόνια. «Το ένα κτίριο είχε παραχωρηθεί στο ΙΚΑ για να στήσει εκεί πολυϊατρεία, στο άλλο προγραμματιζόταν η δημιουργία κέντρου αποκατάστασης» διηγείται ο κ. Καπλάνης, «λόγω διαφόρων εμποδίων, το ΙΚΑ εγκαταστάθηκε σε άλλο ενοικιαζόμενο κτίριο, αλλά εμείς σχεδιάζαμε να στεγάσουμε εκεί γηροκομείο, που δεν διαθέτουμε καθόλου». Εδώ και έξι μήνες, στο πλαίσιο της κινητικότητας, έπαυσαν οι εργασίες του νοσοκομείου, «λειτουργεί μόνον το μικροβιολογικό, η μονάδα νεφρού και μία βάρδια στα εξωτερικά ιατρεία».

Η δυσαρέσκεια της τοπικής κοινωνίας διογκώθηκε, όταν οι μπουλντόζες πλησίασαν τη μάντρα. Η «δημιουργία κέντρου κράτησης μεταναστών θα υποβαθμίσει την περιοχή», δηλώνουν οι κάτοικοι. «Δεν είμαστε εναντίον των μεταναστών, όμως θεωρούμε τα κέντρα κράτησης απάνθρωπη τακτική». Καθώς είχε διαρρεύσει η πληροφορία για σχέδιο ανέγερσης δεύτερου Κέντρου Κράτησης στην Δ. Αττική (σε εγκαταστάσεις στον Σκαραμαγκά, όπου στεγάζεται το «Θεραπευτήριο χρόνιων παθήσεων Παίδων») οι περίπου 500 διαμαρτυρόμενοι αποφάσισαν περιφρούρηση του χώρου και συνέχιση της διαμαρτυρίας. Παράλληλα, ανακοινώθηκε διπλή αντιφασιστική πορεία για το Σάββατο στις 11.30 π.μ., που θα ξεκινήσει από την είσοδο του Λοιμωδών και του ΨΝΑ – Δαφνί και θα καταλήξει στο Παλατάκι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή