Οι αντιδράσεις των κομμάτων για την υπόθεση Μπαλτάκου

Οι αντιδράσεις των κομμάτων για την υπόθεση Μπαλτάκου

7' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άμεση διερεύνηση της καταγγελίας που έκανε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, ότι έχει στα χέρια του οπτικοακουστικό υλικό με συνομιλία που φέρεται να είχε με το γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκο, από το οποίο προκύπτει ότι είναι πολιτική η δίωξη του κόμματός του, ζήτησαν όλα τα κόμματα.

Τα κόμματα χωρίς να υιοθετούν τους ισχυρισμούς του κ. Κασιδιάρη, τόνισαν την ανάγκη να εξεταστεί αν πράγματι είναι γνήσιο το υλικό. Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη έσπευσε να επισημάνει ότι η Βουλή δεν είναι δικαστήριο, απλώς αποφαίνεται αν θα δοθεί η δυνατότητα στη δικαιοσύνη να ερευνήσει ή όχι τις κατηγορίες περί σύστασης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος και της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης.

ΣΥΡΙΖΑ: «Υπόλογοι οι κ.κ. Δένδιας και Αθανασίου»

Για καιροσκοπική αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής, από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, σχολιάζοντας την «αδελφική» συνομιλία Μπαλτάκου- Κασιδιάρη και παράλληλα καλεί τον κ. Σαμαρά και τους υπουργούς Ν. Δένδια και Χ. Αθανασίου «να δώσουν εξηγήσεις».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «η "αδελφική" συνομιλία του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης -και κατά δήλωσή του "αντικομμουνιστή"- κ. Μπαλτάκου με τον υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής, δημιουργεί μείζον πολιτικό θέμα και αποκαλύπτει τον πλήρη καιροσκοπισμό με τον οποίο αντιμετωπίστηκε το νεοναζιστικό κόμμα από την πλευρά της κυβέρνησης».

Το μαγνητοσκοπημένο βίντεο της συνομιλίας Μπαλτάκου-Κασιδιάρη, προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, «ανεξάρτητα από τις μεθόδους που έχει προκύψει, εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση και το ακροδεξιό περιβάλλον του πρωθυπουργού». Μια κυβέρνηση, επισημαίνει η αξιωματική αντιπολίτευση, «που κρατούσε τις υποθέσεις στις οποίες εμπλεκόταν η ΧΑ στα συρτάρια, φλέρταρε ανοιχτά ακόμα και με το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας μαζί της και αποφάσισε να λάβει δράση ενάντια στην εγκληματική οργάνωση μετά τη στυγερή δολοφονία του Π. Φύσσα, βλέπει τώρα συνομιλίες όπου ανώτερα στελέχη της "καρφώνουν" τους κυβερνητικούς χειρισμούς για το θέμα στους ίδιους τους Χρυσαυγίτες».

«Δυστυχώς, επιβεβαιώνονται πλήρως οι τοποθετήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την κυβερνητική συνενοχή στην άνοδο του νεοναζιστικού φαινομένου, χωρίς όμως να αθωώνεται επ' ουδενί μια εγκληματική οργάνωση, που χρησιμοποιεί μεθόδους μαφίας» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση και τονίζεται:

«Αυτή τη στιγμή, το ελάχιστο που μπορεί να κάνει ο πρωθυπουργός είναι να αποπέμψει τον κ. Μπαλτάκο. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και να ερευνηθούν όλες οι πτυχές της. Οι κ.κ. Δένδιας και Αθανασίου είναι υπόλογοι και πρέπει να δώσουν εξηγήσεις, καθώς και ο ίδιος ο πρωθυπουργός».

Δ. Παπαδημούλης: «Το μαχαίρι να μπει πολύ βαθιά στο κόκκαλο»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στη Βουλή σχετικά με το βίντεο-καταγγελία του βουλευτή της Χ.Α κατά του Τ.Μπαλτάκου, δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Ο Γ.Γ του υπουργικού συμβουλίου μιλά με το βουλευτή της Χ.Α σα να είναι "αδέλφια", σα να είναι "κολλητοί". Το πιο σημαντικό δε, είναι, ότι ο κ. Μπαλτάκος αποκαλύπτει και δίνει στοιχεία για υπουργούς της κυβέρνησης. Είναι φανερό ότι δεν πρόκειται μόνο για θέμα Μπαλτάκου. Δεν "ξεπλένεται" η κυβέρνηση με μια ενδεχόμενη παραίτησή του. Γιατί ο ίδιος είναι πανίσχυρος σε αυτή τη θέση με εντολή Σαμαρά και γιατί στην υπόθεση εμπλέκονται, κατά τα λεγόμενά του στον κ. Κασιδιάρη, κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Κατά συνέπεια ζητούμε, όσοι έχουν ολόκληρο το βίντεο -γιατί αυτό που μοιράστηκε είναι μόνο δυόμιση λεπτά- να το δώσουν στη Βουλή, στα κόμματα και στη Δικαιοσύνη. Επίσης, δεν μπορεί να συνεχίσει η Βουλή να λειτουργεί σα να μην συμβαίνει τίποτα. Πρέπει να παρουσιαστούν στο Κοινοβούλιο ο κ.Δένδιας, ο κ.Αθανασίου, ο ίδιος ο κ.Μπαλτάκος που μπαινοβγαίνει στην αίθουσα είκοσι φορές την ημέρα, και τώρα έχει εξαφανιστεί. Εντέλει, ας παρουσιαστεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός να συζητήσουμε τα σοβαρά θέματα της δημοκρατίας, της διάκρισης των εξουσιών, της ειλικρινούς καταπολέμησης του νεο-ναζιστικού φαινομένου. Ανάλογα με τις απαντήσεις, επιφυλασσόμαστε και για περαιτέρω πρωτοβουλίες και προτάσεις. Είναι βέβαιο πάντως ότι εγείρεται μείζον θέμα για τη δημοκρατία, που η Βουλή πρέπει να το εξετάσει, και μείζον θέμα για την κυβέρνηση.

Το μικρό αυτό απόσπασμα του βίντεο δίνει πολλές εξηγήσεις γιατί για πολλά χρόνια κατηγορούσαμε την κυβέρνηση για ανοχή και ατιμωρησία της εγκληματικής δράσης των νεοναζί και γιατί, παρά τις 44 σχετικές ερωτήσεις και επερωτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, η Χρυσή Αυγή ήταν πάντα υπεράνω του νόμου. Είχε "κολλητούς" πολύ ψηλά μέσα στην κυβέρνηση. Εμείς θέλουμε το μαχαίρι να μπει πολύ βαθιά στο κόκκαλο προς όλες τις κατευθύνσεις: και προς την αυστηρή ποινική αντιμετώπιση εγκληματικών δράσεων αλλά και προς όσους παρανομούν, παίζοντας μικροπολιτικά παιχνίδια.

Χ. Αθανασίου: «Η πορεία μου στον χώρο είναι καθαρή»

Εντονη ήταν η αντίδραση του παρόντος στη συνεδρίαση υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, ο οποίος διέψευσε οποιαδήποτε ανάμειξή του.

«Εδώ υπάρχει κράτος δικαίου και διάκριση εξουσιών. Η πορεία μου στο χώρο είναι καθαρή. Δεν θα έκανα καμία παρέμβαση ποτέ. Σε καμία περίπτωση δεν έγινε καμία παρέμβαση. Άλλο παρέμβαση, άλλο ενημέρωση.

Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και θα μείνει ανεξάρτητη. Όσο είμαι υπουργός θα τη διαφυλάξω αυτή την ανεξαρτησία» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Νωρίτερα, πάντως, ο ανεξάρτητος βουλευτής Βύρων Πολύδωρας είχε κάνει λόγο «για διώξεις που κινούνται πολλαπλώς στα όρια της νομιμότητας και του συντάγματος» και πρόσθεσε ότι «οι ιδέες δεν διώκονται και η Χρυσή Αυγή έπρεπε να αντιμετωπιστεί πολιτικά».

ΠΑΣΟΚ: «Κανένας ακροδεξιός θύλακας στον κυβερνητικό  μηχανισμό»

Από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τον κ. Μπαλτάκο, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η άμεση παύση  του κ. Μπαλτάκου είναι το λιγότερο. Η παρουσία  στη θέση του Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης ενός προσώπου με αυτές τις ιδεολογικές προτιμήσεις και τις πολιτικές απόψεις και πρακτικές ήταν παλιό "πρόβλημα", όπως είχε πει  χαρακτηριστικά πριν λίγες ημέρες  ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Δεν μπορεί να υπάρχει μέσα στον κυβερνητικό  μηχανισμό κανένας ακροδεξιός θύλακας που υπονομεύει την κυβερνητική πολιτική και  το σεβασμό της προγραμματικής συμφωνίας που την διέπει.

Κατά τα λοιπά οι εκλεκτικές  συγγένειες με το φιλοναζισμό, την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, την ακροδεξιά, αργά ή γρήγορα, εκδηλώνονται ,αποκαλύπτονται και πληρώνονται.

Γι αυτό έχει σημασία στο πλαίσιο της κυβέρνησης συνεργασίας που καλύπτει επιτακτική εθνική ανάγκη, να είναι ισχυρός και ενισχυμένος ο προοδευτικός πόλος.

Περιττεύει, τέλος, να τονίσουμε τον  απόλυτο σεβασμό μας  στα πρόσωπα των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών  που χειρίστηκαν  και  χειρίζονται την υπόθεση της "Χρυσής Αυγής" στο πλαίσιο της δικαστικής ανεξαρτησίας και της διάκρισης των λειτουργιών».

Π. Καμμένος: «Να παραιτηθεί η κυβέρνηση»

Ο Πάνος Καμμένος ζήτησε από τη Βουλή την παραίτηση της κυβέρνησης αναφέροντας ότι έχουμε έναν διάλογο- παρανόμως μαγνητοσκοπημένο μεν, αληθινό δε- του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης, στη διάρκεια του οποίου παραδέχεται ότι, ουσιαστικά, ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης παρεμβαίνουν στη Δικαιοσύνη.

«Μιλάμε, ουσιαστικά, για συνταγματική εκτροπή, για παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στη δικαστική εξουσία. Ζητάμε την παραίτηση της κυβέρνησης. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε αποδεικτικό στοιχείο να δίνει εντολή το υπουργικό συμβούλιο στη δικαστική εξουσία και εκείνη να εκτελεί» είπε ο κ. Καμμένος.

Πρόσθεσε δε, πως προκύπτουν κι άλλα θέματα αφού -όπως ανέφερε ο κ. Καμμένος- «ο εισαγγελέας Μαδεμλής στη Θεσσαλονίκη να λαμβάνει εντολή από τον σύμβουλο Τύπου του πρωθυπουργού μέσω twitter και να διατάσσει αμέσως ιδιωτικές δηλώσεις μου σε κάμερα, προκαταρκτική και να μην γίνεται το ίδιο για τα παιδάκια που έπιναν αρσενικό στη Χαλκιδική».

Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. τόνισε πως είναι παράξενο πώς και η Βουλή ψηφίζει περίεργα, «αφού έχουμε την άρση της ασυλίας μου για τη Χαλκιδική, επειδή στήριξα τις μανάδες και, στην ίδια ψηφοφορία, συνάδελφος βουλευτής που ελέγχεται για κάποια εκατομμύρια ευρώ έχει τη στήριξη της κυβέρνησης από βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης και δεν παραπέμπεται».

«Από το βίντεο προκύπτει ότι συνομιλητής της ΧΑ είναι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του» υποστήριξε και συμπλήρωσε ότι το σχέδιο ήταν «τα δύο άκρα» τα οποία και δημιούργησε η κυβέρνηση. Από την άλλη -πρόσθεσε ο κ. Καμμένος- αποδεικνύεται ότι και η ΧΑ συνομιλούσε με την κυβέρνηση, «δεν πρόκειται δηλαδή για αντισυστημικό, ναζιστικό κόμμα το οποίο είναι στα άκρα, αλλά που πάει στο γραφείο του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης».

Τέλος ρώτησε: «Με τι αντάλλαγμα; Χάλασε η συμφωνία και βγήκαν τα βίντεο;».

ΔΗΜΑΡ: «Ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνηση να δώσουν εξηγήσεις για τα πολιτικά παιχνίδια με τη Χρυσή Αυγή»

Ανακοίνωση για τη συνομιλία Μπαλτάκου – Κασιδιάρη εξέδωσε και η ΔΗΜΑΡ. Οπως αναφέρεται σε αυτήν:

«Οι συνομιλίες Μπαλτάκου – Κασιδιάρη καταγράφουν τις παρασκηνιακές κινήσεις κύκλων της ΝΔ με το ακροδεξιό νεοναζιστικό σχήμα.

Πρόκειται για τεράστιο πολιτικό ζήτημα που ανακύπτει μέσα στον κορυφαίο ηγετικό πυρήνα της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός διατήρησε επί μακρόν στη θέση του ένα πολιτικό πρόσωπο που με τη γενικότερη στάση του προκάλεσε τη δημοκρατική κοινή γνώμη. Νωπές είναι ακόμα οι δηλώσεις του ότι "γεννήθηκε και θα πεθάνει αντικομμουνιστής" όπως και ο λυσσώδης αγώνας που έδωσε για να μπλοκάρει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο στην τρικομματική κυβέρνηση.

Ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνηση οφείλουν άμεσα να δώσουν εξηγήσεις για τα πολιτικά παιχνίδια με τη Χρυσή Αυγή».

Τις παραιτήσεις των Ν. Δένδια και Χ. Αθανασίου ζητά ο Χρ. Ζώης

Την παραίτηση των υπουργών Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, καθώς και όσων άλλων εμπλέκονται, ζητά με δήλωσή του ο αντιπρόεδρος της «Ένωσης για τη Πατρίδα και το Λαό» Χρήστος Ζώης, αναφερόμενος στο θέμα Μπαλτάκου-Κασιδιάρη.

«Η ήδη τραυματισμένη δημοκρατία μας και οι απαξιωμένοι θεσμοί δέχονται σήμερα χαριστική βολή. Εμβρόντητοι, γινόμαστε μάρτυρες διαλόγων, οι οποίοι κινούνται μεταξύ γελοιοποίησης και απαξίωσης των θεσμών και ωμής συναλλαγής» επισήμανε ο κ. Ζώης και προσέθεσε ότι «οι λέξεις, τα νοήματα, οι υπαινιγμοί, όλα έχουν τη σημασία τους», γιατί «το πρωί με καθωσπρέπει "αστική" γλώσσα καταδικάζεται ο πολιτικός αντίπαλος και το βράδυ έρχεται η συναλλαγή».

Τέλος ο κ. Ζώης αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός «εάν θέλει να διατηρήσει ψήγματα κύρους» πρέπει να απομακρύνει οιονδήποτε εμπλεκόμενο, ενώ ζητά από τους υπουργούς κ.κ. Δένδια και Αθανασίου να διευκολύνουν το έργο της δικαιοσύνης, «να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους και να τεθούν στη διάθεσή της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή