Τα αναπόφευκτα «ατυχήματα»

Τα αναπόφευκτα «ατυχήματα»

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θεώρησε η κυβέρνηση ότι η πολιτική πρόκληση στις ευρωεκλογές θα προερχόταν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενήργησε αναλόγως και ενδεχομένως η εικόνα της είχε αρχίσει να εμφανίζει κάποια βελτίωση, κυρίως λόγω του ερασιτεχνισμού, της αντιφατικότητος των θέσεων και το απαράσκευο εν γένει της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως.

Αλλά αιφνιδίως η δημοσιοποίηση μιας υποκλαπείσης συνομιλίας του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης κ. Παναγιώτη Μπαλτάκου με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής κ. Ηλία Κασιδιάρη, σε ιδιαίτερα οικείο τόνο, ανέτρεψε τα πάντα. Η επικοινωνιακή αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της συνόδου του Eurogroup στην Αθήνα επί της οποίας η κυβέρνηση είχε διαμορφώσει την προεκλογική στρατηγική της υπέστη πλήγμα σοβαρότατο. Αλλά αυτό είναι το μικρότερο κακό.

Ο ανεκδιήγητος κ. Μπαλτάκος με τους ισχυρισμούς του ενδέχεται να πλήξει την αξιοπιστία της δικαστικής διαδικασίας διώξεως της Χρυσής Αυγής. Διαψεύσεις και αντιδράσεις υπήρξαν και από μέλη της κυβερνήσεως, που αναφέρθηκαν στη συνομιλία, αλλά και από εκπροσώπους της Δικαιοσύνης. Ωστόσο, σε τέτοιες περιπτώσεις, ατυχώς, δεν έχει σημασία τι πράγματι συμβαίνει. Οι «εντυπώσεις» λειτουργούν με τρόπο καταλυτικό ενίοτε και η Χρυσή Αυγή ενδέχεται να ανακάμψει, ακόμη και εάν όλοι οι βουλευτές της οδηγηθούν στις φυλακές.

Καλώς ή κακώς, η πρωτοβουλία πέρασε στη Χρυσή Αυγή. Η δημοσιοποιηθείσα συνομιλία δεν είναι η μόνη. Συνομιλίες του εγκλείστου προέδρου της Χρυσής Αυγής κ. Νίκου Μιχαλολιάκου και βουλευτών του κόμματος με συναδέλφους τους της Ν.Δ. υπήρξαν πολλές στο παρελθόν – πριν από την ποινικοποίηση του ακραίου αυτού κόμματος· εάν έχουν μαγνητοφωνηθεί και δημοσιοποιηθούν, η εικόνα της Ν.Δ. και του πρωθυπουργού θα τίθενται διαρκώς σε δοκιμασία.

Πέραν τούτου, οι ισχυρισμοί του κ. Μπαλτάκου ενδέχεται να υπονομεύσουν την προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να οικοδομήσει «δεξιά» πολιτική φυσιογνωμία, καθώς ακόμη και ο κυβερνητικός εταίρος του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ζήτησε την εξάρθρωση όλων των θυλάκων που εφάπτονται με την άκρα Δεξιά. Με άλλα λόγια, η πρωτοβουλία στο επίπεδο της ιδεολογικής αντιπαραθέσεως περνάει σταδιακώς στην Αριστερά.

Σε μία προσπάθεια «ελέγχου της ζημίας» που προεκλήθη, υπήρξε αυτομάτως αποσύνδεση του κ. Σαμαρά από την όλη υπόθεση. Και ασφαλώς, οι υβριστικοί χαρακτηρισμοί του κ. Μπαλτάκου εναντίον του πρωθυπουργού καταδεικνύουν ότι δεν υπήρξε συνέργεια. Αλλά προκειμένου να γίνει αποδεκτή η εκδοχή αυτή, απαιτείται καλή πίστη, που οι πάσης φύσεως αντίπαλοι του κ. Σαμαρά δεν φαίνεται να διαθέτουν.

Το αποτέλεσμα είναι ότι σε μία περίοδο που υπάρχει η εντύπωση σταδιακής αποκαταστάσεως της οικονομικής σταθερότητος, ανέκυψε εκ των πραγμάτων μείζον πρόβλημα πολιτικής ρευστότητος. Αλλά όταν προβλήματα όπως η εμφάνιση της αντισυστημικής Χρυσής Αυγής αντιμετωπίζονται με τακτικισμούς, τότε «ατυχήματα» όπως αυτό που προέκυψε από την υποκλαπείσα συνομιλία είναι ενδεχομένως αναπόφευκτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή