Νοτιοδυτική Μεσσηνία: Μία λιμνοθάλασσα και τρία κάστρα

Νοτιοδυτική Μεσσηνία: Μία λιμνοθάλασσα και τρία κάστρα

5' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πύλος, Μεθώνη, Κορώνη: οι τρεις κωμοπόλεις της Μεσσηνίας με τα ιστορικά οχυρά τους έχουν μπει δυναμικά στον τουριστικό χάρτη της χώρας, προσφέροντας στους επισκέπτες τους αυθεντική φιλοξενία.

Η Σάλι και ο Γουίλ είναι Γάλλοι και ταξιδεύουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα με το τροχόσπιτό τους, από τον Νοέμβριο έως τον Απρίλιο. Τα καλοκαίρια τα περνούν στο Μπορντό. Φτάνουν οδικώς είτε μέσω Ιταλίας είτε από τα Βαλκάνια, που είναι φθηνότερα. Αγαπημένος τους προορισμός η Πελοπόννησος και η Γιάλοβα. Στήνουν την τροχήλατη κατοικία τους ανάμεσα στα καλάμια και περνούν λίγες εβδομάδες μπροστά στην τεράστια αμμώδη και άδεια παραλία, παρατηρώντας πουλιά και ψαρεύοντας. «Πριν από λίγο καιρό πέρασαν από εδώ φλαμίνγκο», μας λέει η Σάλι, εξηγώντας μας συγχρόνως γιατί τους αρέσει τόσο πολύ η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, που είναι και σημαντικός υγροβιότοπος και προστατευόμενη περιοχή Natura. Δεν πειράζει, σκέφτομαι με τη σειρά μου. Η καλύτερη εποχή είναι η άνοιξη, που μεταναστεύουν τα πουλιά από την Αφρική στην Ευρώπη. Τώρα θα έρθουν τα περισσότερα: ερωδιοί, ψαραετοί, φοινικόπτερα, καλαμοκανάδες, αβοκέτες, σκαλίδρες, μπεκατσίνια και πάρα πολλά ακόμη είδη. Η Γιάλοβα είναι ο πρώτος μεγάλος σταθμός ξεκούρασης και ανεύρεσης τροφής στο μακρύ τους ταξίδι. Κρίμα που δεν έχουμε πολύ χρόνο να τα περιμένουμε.

Φεύγοντας από τη Γιάλοβα, συνεχίζουμε για τον δεύτερο σταθμό μας στη νοτιοδυτική  Μεσσηνία, την Πύλο. Στο δρόμο, ανάμεσα σε πυκνή αλλά ασυνήθιστα περιποιημένη βλάστηση, διακρίνουμε (μετά βίας) το γήπεδο γκολφ της Costa Navarino, το οποίο φαίνεται πως έχει αρκετή κίνηση και… δράση για την εποχή. Λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω, η Πύλος μάς υποδέχεται γαλήνια, αλλά πλέον διάσημος ταξιδιωτικός προορισμός σε όλο τον κόσμο μετά την τεράστια τουριστική επένδυση της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου στην ευρύτερη περιοχή. Κάνουμε βόλτα στην παραλία και οδεύουμε τάχιστα προς το Κάστρο. Αρκετά οργανωμένη πια η Πύλος, έχει εισιτήριο για το οχυρό της – 3 ευρώ μόνο για το χώρο του Κάστρου και το σύντομο βίντεο που αναφέρεται στη ναυμαχία του Ναβαρίνου ή 4 ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της εισόδου στο σπίτι-μουσείο του Ολυμπιονίκη Κώστα Τσικλητήρα, ο οποίος κατέκτησε δύο μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1908 στο Λονδίνο και άλλα δύο το 1912 στη Στοκχόλμη. Εδώ εκτίθεται η αξιόλογη συλλογή του Γάλλου φιλέλληνα δημοσιογράφου Rene Puaux με θέμα την Ελληνική Επανάσταση.

Επόμενος προορισμός, συνεχίζοντας προς το Νότο, η Μεθώνη. Ακόμη πιο ήσυχη η παραθαλάσσια κωμόπολη, που ο Ομηρος αναφέρει ως μία από τις επτά πόλεις που πρόσφερε ο Aγαμέμνονας στον Aχιλλέα για να τον πείσει να επιστρέψει στην πολιορκία της Tροίας, προσφέρεται για πραγματική ξεκούραση και ηρεμία. Δίπατα σπίτια με κεραμίδια, γύρω από την κεντρική πλατεία, μια τεράστια παραλία στην ανοιξιάτικη -δίχως κόσμο- εκδοχή της και η αποκάλυψη όλων: το φανταστικό της Κάστρο με το πετρόκτιστο Μπούρτζι στο μυχό του κόλπου, ένα από τα σημαντικότερα οχυρωματικά σύνολα της Ελλάδας (είσοδος δωρεάν). Για την ιστορία, στη διάρκεια της Επανάστασης το κάστρο της Μεθώνης δεν κατελήφθη ποτέ από τους Ελληνες, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες που είχαν καταβάλει, και παραδόθηκε τελικά το 1828 στο συμμαχικό γαλλικό εκστρατευτικό σώμα.

Ο δρόμος από τη Μεθώνη στην Κορώνη, το τρίτο και τελευταίο κάστρο της Μεσσηνίας, περνάει από την παραλιακή Φοινικούντα, που αποτελεί το δημοφιλέστερο τουριστικό θέρετρο της περιοχής. Εδώ συγκεντρώνονται τα περισσότερα καταλύματα και κάμπινγκ, καφέ, ταβέρνες και εστιατόρια. Ακόμη και η Φοινικούντα, όμως, ετούτη την εποχή της ανθοφορίας είναι δεόντως χαλαρή και απολαυστική.

Το ίδιο και η Κορώνη. Με νησιωτικό χαρακτήρα, σπίτια μικρά, κολλημένα το ένα στο άλλο, και δρόμους στενούς, νιώθεις σαν σε λαβύρινθο καθώς κινείσαι μέσα και έξω από το βενετσιάνικο κάστρο, στο οποίο σώζονται εκκλησίες και σπίτια που κατοικούνται μέχρι και σήμερα. Μια γυναίκα σκουπίζει την αυλή της, τρεις-τέσσερις νεαροί μοναχοί σκαλίζουν τον κήπο της Μονής του Τιμίου Προδρόμου, μια παρέα Ελλήνων επισκεπτών φωτογραφίζουν την εκκλησία της Αγίας Σοφίας. Χαζεύεις τη θάλασσα από ψηλά κι έπειτα παίρνεις την κατηφόρα. Και φτάνεις στην παραλία. Πολυσύχναστη και ζωηρή ετούτο το ανοιξιάτικο απόγευμα.

Μια τελευταία φωτογραφία. Το ταξίδι της επιστροφής μόλις ξεκίνησε.

Πως πάμε

Η Πύλος απέχει 274 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 53 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα. Η απόσταση μεταξύ Πύλου και Μεθώνης είναι περίπου 12 χιλιόμετρα, η παραλιακή και πολύ τουριστική Φοινικούντα βρίσκεται 11 χιλιόμετρα πιο κάτω, και ακολουθεί η Κορώνη18 χιλιόμετρα μετά. Η Καλαμάτα απέχει 52 χιλιόμετρα από την Κορώνη. Αν θέλετε να μετακινηθείτε με ΚΤΕΛ, πληκτρολογήστε www.ktelmessinias.gr ή καλέστε στα Τ/27210-28.581 (Καλαμάτα) και 210-51.34.293 (Αθήνα).

Διαμονή

The Westin Resort (Navarino Dunes, Costa Navarino, Τ/27230-97.100, www.westincostanavarino.com). Δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Πρόκειται για το ένα από τα δύο ξενοδοχεία 5 αστέρων του resort complex που λειτουργεί η Starwood Hotels and Resorts στην Costa Navarino και διαθέτει 445 πολυτελή δωμάτια και σουίτες, εμπνευσμένα από παλιά μεσσηνιακά αρχοντικά, με υπηρεσίες και ανέσεις πολλών αστέρων.

Abelia Villas (Φοινικούντα, Τ/27230-31.625, www.abelia-villas.gr). Τρία κτίσματα δύο ορόφων με απρόσκοπτη θέα στη θάλασσα, σε μια περιποιημένη έκταση 6 στρεμμάτων. Πολυτελής κατασκευή και εκλεπτυσμένη αισθητική των χώρων. Από 60 ευρώ η τζούνιορ σουίτα.

Tsokas Hotel (Φοινικούντα, Τ/27230-71.366, 6974-807.438, www.tsokashotel.gr). Πρωτολειτούργησε το 2010 και διαθέτει σύγχρονα δωμάτια με κουζίνα, πισίνα, καφέ-μπαρ, γυμναστήριο, μπάρμπεκιου και πολλά άλλα ακόμη. Μένει ανοιχτό όλο το χρόνο. Από 60 ευρώ το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό και για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο δωρεάν η διαμονή δύο παιδιών.

Χαμαλώνι (Υάμεια, Κορώνη, Τ/27250-61.436, 6974-097.900,  www.foinikounda.gr). Πλήρως εξοπλισμένοι ξενώνες με αυτονομία και μεγάλα μπαλκόνια στην καρδιά ενός αγροκτήματος κοντά στη Φοινικούντα.

50 ευρώ η διανυκτέρευση για 4 άτομα μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Colonides Beach Hotel (Βουνάρια, Κορώνη, Τ/27250-41.200, 6972-077.076, www.colonides.gr). Φέτος συμπληρώνει 8 χρόνια παρουσίας στην ομώνυμη παραλία της Κορώνης. Διαθέτει φωτεινά και καθαρά στούντιο και διαμερίσματα 2-4 ατόμων. Για τη φετινή σεζόν θα το βρείτε ανοιχτό από τις 12/4 με τιμή δίκλινου από 60 ευρώ.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

Φαγητό

Στη Γιάλοβα η καλύτερη επιλογή είναι η ταβέρνα Σπιτικό (Τ/27230-22.138). Οικογενειακή επιχείρηση με εξαιρετικά μαγειρευτά και πρώτες ύλες από το μποστάνι τους. Φιλικό και γρήγορο σέρβις και προσιτές τιμές.

Στην Πύλο οι ντόπιοι αγαπούν ιδιαίτερα τον Κούκο (Καλαμάτας 6, Τ/27230-22.950) για την ποιότητα των μαγειρευτών και των ψητών του, αλλά και τις πολύ καλές τιμές του.

Στη Μεθώνη μια καλή επιλογή για φρέσκο ψάρι είναι Το μελτέμι ή Γάλλος (Τ/27230-31.187), που θα το βρείτε στην πλατεία πάνω στην παραλία. Λίγο πιο μέσα, η Κληματαριά (Τ/27230-31.544) έχει έναν υπέροχο κήπο και προσφέρει εξαιρετικά μαγειρευτά σε χορταστικές μερίδες. Η Παλιά Ιστορία (Μπουμπουλίνας και Μιαούλη 1, Τ/27230-31.812) συγκεντρώνει επίσης καλά σχόλια για την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα που σερβίρει. Ακόμη, στην αγορά της μικρής πόλης υπάρχει και ο Αλέκτωρ (Τ/27230-31.838), που σερβίρει σπιτικά πιάτα με προϊόντα από το κτήμα της οικογένειας, ενώ παρέχει και πληροφορίες για περίπατο με άλογα!

Στη Φοινικούντα θα φάτε μαγειρευτά στον Αντώνη (Οδός Ελευθερίας), ενώ ψάρια και πολλές άλλες θαλασσινές -και όχι μόνο- λιχουδιές στην Ελενα (Τ/27230-71.235).

Στην παραλία της Κορώνης ο Καγγελάριος (Τ/27250-22.648) ή Κώστας Χατζηδημητρίου φημίζεται για το ψητό χταπόδι του, ενώ πρόσφατα αποτέλεσε είδηση στα ΜΜΕ, καθώς ψάρεψε ένα γιγάντιο καλαμάρι 6 κιλών, από το οποίο έφαγαν την Καθαρά Δευτέρα 30 άνθρωποι!

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή