Παραδέχονται τον άγριο ξυλοδαρμό του Καρέλι

Παραδέχονται τον άγριο ξυλοδαρμό του Καρέλι

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν μετά τις απολογίες τους στην ανακρίτρια Σερρών κ. Γεωργία Τουτουντζή οι έξι από τους οκτώ σωφρονιστικούς υπαλλήλους της φυλακής Νιγρίτας Σερρών που κατηγορούνται για τον βασανισμό μέχρι θανάτου του Αλβανού βαρυποινίτη Ιλί Καρέλι, την 27η Μαρτίου. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και ο εκτελών χρέη αρχιφύλακα του σωφρονιστικού καταστήματος, Χ.Κ.

Στο απολογητικό υπόμνημα που κατέθεσε στην ανακρίτρια Σερρών, ο Χ.Κ. παραδέχθηκε ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι συνάδελφοί του επιχείρησαν να λιντσάρουν και να χτυπήσουν τον Καρέλι παρασυρόμενοι από την οργή τους για τη δολοφονία (από τον Αλβανό βαρυποινίτη) του συναδέλφου τους Γιώργου Τσιρώνη στις φυλακές Μαλανδρίνου. Επιπλέον, φέρεται να κατέθεσε πως ο ίδιος επέφερε δύο λακτίσματα (σ.σ. κλωτσιές) στον Αλβανό κρατούμενο, καθώς και ότι εξαιτίας της έντασης δεν μπορούσε να ξεχωρίσει ποιος από τους συναδέλφους του επέφερε χτυπήματα στον Καρέλι. Στη συνέχεια του απολογητικού υπομνήματός του, πάντως, ο Χ.Κ. υποστήριξε ότι δεν είχε την πρόθεση να υποβάλει σε βασανισμό τον κρατούμενο και απέδωσε την αγανακτισμένη αντίδραση των σωφρονιστικών υπαλλήλων στην προκλητική και υποτιμητική στάση του αλλοδαπού.

Το περιεχόμενο προφορικής κατάθεσής του σε αστυνομικό της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. επιχείρησε να διαψεύσει, απολογούμενος ενώπιον της κ. Τουτουντζή, έτερος εκ των προφυλακισμένων σωφρονιστικών υπαλλήλων. Στην αρχική κατάθεσή του ο υπάλληλος των φυλακών Νιγρίτας φέρεται να είχε ομολογήσει τη συμμετοχή του στον βασανισμό του Καρέλι. Μιλώντας στην «Κ» ο συνήγορός του κ. Δημήτρης Τσάκος δήλωσε ότι ο εντολέας του δεν είχε καμία επαφή με τον κρατούμενο, καθώς και ότι εντός πέντε ημερών προτίθεται να καταθέσει αίτηση αποφυλάκισης.

Δύο από τους κατηγορούμενους υπαλλήλους, οι Δ.Α. και Β.Α., αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, καθώς από τις εικόνες που κατέγραψε το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης προέκυψε ότι ο μεν πρώτος δεν μπήκε ποτέ στο δωμάτιο όπου βασανίστηκε ο Καρέλι, ενώ ο δεύτερος παρέμεινε σε αυτό για λίγα μόλις λεπτά και άρα δεν μετείχε ενεργά στον βασανισμό του κρατουμένου.

Οι υπόλοιποι επτά κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν χθες ενώπιον της ανακρίτριας και πήραν προθεσμία να απολογηθούν την Παρασκευή και τη Μ. Δευτέρα. Ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγεται και ο διευθυντής της φυλακής. Κατηγορείται, μεταξύ άλλων για υπόθαλψη εγκληματία, καθώς, εξεταζόμενος από τους «αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ., επιχείρησε να συγκαλύψει τον βασανισμό ισχυριζόμενος ότι δεν είχε αντιληφθεί το περιστατικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή