Βέλγιο: “Ενάντια στον λαϊκισμό” το ψηφοδέλτιο νεαρών ευρωπαϊστών

Βέλγιο: “Ενάντια στον λαϊκισμό” το ψηφοδέλτιο νεαρών ευρωπαϊστών

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νεαροί Βέλγοι ηλικίας από 23 ως 36 ετών και διαφορετικών πολιτικών τοποθετήσεων παρουσίασαν ένα ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές επιδιώκοντας να "δώσουν μια ώθηση στην ευρωπαϊκή συζήτηση" και να πολεμήσουν "εναντίον των λαϊκισμών".

Με τίτλο "Stand Up for the United States of Europe" (Ας υποστηρίξουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης), οι υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο παρουσιάζονται ως "ένα κίνημα πολιτών που θεωρούν απαραίτητο να υπερβούμε το διαχωρισμό Δεξιά-Αριστερά σχετικά με την Ευρώπη", εξήγησε η επικεφαλής του ψηφοδελτίου Σοφί Χάινε, πολιτειολόγος στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών.

"Το θέμα είναι να καταπολεμηθεί η ιδέα ότι υπάρχει ύφεση της δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σ' ένα φόντο λαϊκισμού", και να "υπερασπισθούμε έναν αληθινό φεντεραλισμό", πρόσθεσε.

Το ψηφοδέλτιο "Stand Up" τάσσεται υπέρ "ενός γρήγορου εκδημοκρατισμού των ευρωπαϊκών θεσμών": ενός Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με δύο σώματα και αληθινές νομοθετικές εξουσίες· ενός προέδρου της Επιτροπής που να εκλέγεται με καθολική ψηφοφορία· μιας ευρωπαϊκής κυβέρνησης με προϋπολογισμό που να αντιπροσωπεύει το 15% ως 20% του ΑΕΠ της ΕΕ, έναντι του 1% που αντιπροσωπεύει σήμερα.

"Πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως η Ευρώπη θα μπορούσε να εξοικονομήσει 800 δισεκ. ευρώ με κοινές ένοπλες δυνάμεις, κοινό διπλωματικό σώμα κ.λπ.", δήλωσε η Χάινε.

Το ψηφοδέλτιο, το οποίο αποτελείται από φοιτητές, δικηγόρους, επιχειρηματίες, επιδιώκει να συγκεντρώσει στις 25 Μαΐου πάνω από το 5% των ψήφων στο γαλλόφωνο Βέλγιο, κάτι που θα επέτρεπε την εκλογή ενός βουλευτή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το "Stand Up" παρουσιάσθηκε από τον σύμβουλο Ρισάρ Λομπ, έπειτα από μια συνέντευξη Τύπου που είχαν δώσει το 2013 οι ευρωβουλευτές των Πρασίνων Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ και των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφστατ. Υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Φεντεραλιστικό Κόμμα, το οποίο κατεβάζει ψηφοδέλτια σε άλλες έξι ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Ιταλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή