Οι 10 καλύτερες στάσεις για φαγητό στα Ζαγοροχώρια

Οι 10 καλύτερες στάσεις για φαγητό στα Ζαγοροχώρια

6' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επισκεφτήκαμε το Κεντρικό και το Δυτικό Ζαγόρι, δοκιμάσαμε τις μεγαλειώδεις πίτες τους, πουλερικά και κρεατικά, ζυμαρικά, σπιτικά γλυκά και τυροκομικά από ντόπιους παραγωγούς, και σας παρουσιάζουμε δέκα ξενώνες και εστιατόρια που αποδεικνύουν με την κουζίνα τους πως οι ορεινοί ξέρουν από καλό φαγητό.

Κανέλα και Γαρίφαλο | Βίτσα

Ο Βασίλης Κατσούπας είναι περιβαλλοντολόγος-μυκητολόγος και εξασκεί την επιστήμη του καθημερινά πλέον… ως ικανότατος μάγειρας! Γνωρίζει τα άπαντα των μανιταριών, τα συλλέγει από τα δάση, άλλα τα παράγει και ο ίδιος πάνω σε δρυ και έπειτα τα σερβίρει στους ορκισμένους μανιταροφάγους που επισκέπτονται τη Βίτσα. Ηπειρώτικα σιτάκε (δεντρομανίταρα), πλευρώτους, κανθαρέλες, αμανίτες του Καίσαρα, τρομπέτες, αγαρικά, βασιλομανίταρα, μια θεσπέσια πρώτη ύλη μετατρέπεται σε πολύ ενδιαφέροντα πιάτα στο θεματικό εστιατόριό του. Δοκιμάστε τη σούπα με βασιλομανίταρα, αλλά και τα ψητά σιτάκε, με παχιά σάρκα, που χρειάζεται μόνο χοντρό αλάτι και πιπέρι. Αξίζει ακόμη να γευτείτε το πιάτο με αποξηραμένα μανιτάρια, αμύγδαλα, σπανάκι σοτέ, σόγια και φρέσκο κρεμμύδι, με ασιατικές καταβολές και ελληνικά υλικά.

> T/26530-71.671

Θουκυδίδης | Καπέσοβο

Στον ξενώνα της οικογένειας Παπαγεωργίου, η Γιάννα, μία από τις δύο κόρες του κ. Θουκυδίδη, και η μητέρα της Αννα μαγειρεύουν για τους πελάτες του ξενώνα αλλά και για τους επισκέπτες με υλικά από το μποστάνι τους, κρέας από ντόπιους παραγωγούς και με ό,τι τους δίνει η φύση. Αγρια μανιτάρια που γίνονται ριζότο ή συνοδεύουν χοιρινό, λάπατα και αγριόχορτα φτιάχνουν ανοιξιάτικες σούπες και πίτες-κέντημα. Η δική τους λαχανόπιτα (λάχανα ονομάζουν όλα τα χόρτα στην Ηπειρο) περιέχει 14 ειδών αγριόχορτα! Δεν υπάρχει σταθερό μενού, διαθέτουν όμως σπεσιαλιτέ που θα βρείτε συχνά στον κατάλογο με τα πιάτα ημέρας. Δροσερό κρασί ντεμπίνα και τσίπουρο από τα αμπέλια τους, γλυκά κουταλιού που φτιάχνουν οι ίδιοι (μαζί με λικέρ, μαρμελάδες και ένα σωρό εδέσματα που μπορείτε να βρείτε στο διάσημο μαγαζάκι της έτερης κόρης, Ελλης, στην πλατεία του χωριού, τη «Στέρνα») όλα παραγωγής τους. Καλό θα είναι να τηλεφωνήσετε πριν τους επισκεφτείτε. Οι θέσεις είναι περιορισμένες.

> Τ/6979-983.798, www.thoukididis.gr

Salvia | Αρίστη

Το όνομά του σημαίνει «φασκομηλιά» και είναι το εστιατόριο του πιο ολοκληρωμένου ξενοδοχειακού συγκροτήματος στα Ζαγόρια, του Aristi Mountain Resort. Εδώ θα δοκιμάσετε νέα ελληνική κουζίνα σε έναν πολύ φροντισμένο χώρο, λιτό και ζεστό. Ο σεφ προτείνει καθαρές γεύσεις και ταιριαστούς συνδυασμούς. Το μενού αλλάζει σύμφωνα με την εποχή και τα διαθέσιμα υλικά. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει για το σέρβις, το οποίο είναι αντάξιο της φιλοξενίας και της καλής φήμης του διακεκριμένου ξενοδοχείου. Αξίζει να δοκιμάσετε τραχανά βελουτέ, με πανσέτα και μεστό τυρί από παραγωγό της περιοχής, που του δίνει την επιθυμητή αλμύρα. Η χωριάτικη σαλάτα σερβίρεται μέσα σε ατομικό καρβελάκι ψωμιού, ενώ το πιάτο με τα μανιτάρια 7 ειδών είναι σαν παιχνίδι γεύσεων· κάθε μπουκιά είναι αλλιώτικη. Αν είστε από τους τυχερούς που διαμένουν στον ξενώνα, τότε μετά το δείπνο θα απολαύσετε υπέροχο, ανάλαφρο ύπνο, σαν να κοιμάστε στα σύννεφα.

> Τ/26530-41.330,  www.aristi.gr

Μικρή Αρκτος | Τσεπέλοβο

Η επιχείρηση του κ. Θωμά Κήτα μετράει 21 χρόνια λειτουργίας και πρόκειται για έναν παραδοσιακό ξενώνα με μια χούφτα δωμάτια και μια ταβέρνα στο ισόγειο, που παραμένει ανοιχτή σχεδόν όλο το χρόνο. Εδώ θα φάτε νόστιμα φαγητά της ώρας, όπως και μεζέδες στη σούβλα, όλα από ζώα της περιοχής. Η σπεσιαλιτέ τους είναι το «πιάτο της αρκούδας», ένα αρχοντικό φαγητό που βοηθά την κατανάλωση του τοπικού κρασιού. Χοιρινό ή μοσχαρίσιο κρέας με πατάτες, φρέσκα μυρωδικά και σάλτσα μελιού, μαγειρεμένα για πολλές ώρες στο φούρνο, μέχρι σχεδόν να λιώσουν. Δεν ξέρουμε για την αρκούδα, πάντως εμείς το βρίσκουμε πολύ ελκυστικό.

>  Τ/26530-81.128, www.tsepelovo-mikriarktos.gr  

Μεσοχώρι | Κάτω Πεδινά

Το καφενείο της Βαγγελιώς και του Πάνου είναι ένα μαγαζί κάθε άλλο παρά τουριστικό, με μια φορτωμένη βιβλιοθήκη, που επισκέπτονται συνήθως μόνο οι ντόπιοι για το καθημερινό τσιπουράκι, τον καφέ και το κουβεντολόι γύρω από το τζάκι το χειμώνα. Ορισμένες φορές διοργανώνουν εκθέσεις για γνωστούς και φίλους και άλλες εργαστήρια. Οι οικοδεσπότες βέβαια μαγειρεύουν εκλεκτά, κι έτσι μαζί με τον καφέ και το τσίπουρο σερβίρουν όσπρια, λαδερά, σούπες, κρεατικά λίγα και διαλεχτά, μεζέδες καθωσπρέπει. Οσοι έχουν δοκιμάσει έχουν να το λένε για την πίτα της Βαγγελιώς. Με ό,τι υλικά έχει διαθέσιμα και φύλλο που της δίνει τον τίτλο της μαστόρισσας.  

> Μεσοχώρι, Κάτω Πεδινά, Τ/26530-71.238

Η πίτα της Κικίτσας | Μονοδένδρι

Η φήμη της κικιτσόπιτας (ή αλευρόπιτας) έχει ξεπεράσει τα σύνορα του νομού Ιωαννίνων. Στον μισό αιώνα λειτουργίας της ταβέρνας έχουν παραχθεί εκατομμύρια ταψιά, με αποτέλεσμα η ζήτηση να ανεβάσει την τιμή της – και να την κρατήσει ψηλά έως σήμερα. Αν βρεθείτε κάτω από την αγκαλιά του θεόρατου πλατάνου στην πέτρινη πλατεία του Μονοδενδρίου, μπορείτε να δοκιμάσετε όχι μόνο την περίφημη πίτα της Κικίτσας, αλλά και το ωραιότατο κοντοσούβλι που ψήνεται εκείνη την ώρα και του οποίου η μυρωδιά ποτίζει τα πλακόστρωτα στενάκια τριγύρω! Ιδανικός μεζές για το τσίπουρο, σε μια πλατεία που ζωντανεύει κάθε Σαββατοκύριακο της άνοιξης.

>  Τ/26530-71.340

Art Deco | Δίκορφο

Σε έναν ξενώνα που μοιάζει με σκηνικό ταινίας εποχής, θα νιώσετε την πολυτέλεια της απόλυτης ησυχίας και θα απολαύσετε τη φροντίδα των ευγενικών ιδιοκτητών Εύης και Μίλτου Μπούκα. Από το μικρό καφέ που λειτουργεί στο ισόγειο, και όπου σερβίρεται το πρωινό, θα αγναντέψετε το χωριό· σκληρό, βραχώδες, χαρακτηριστικό Ζαγόρι. Είτε είστε ένοικος είτε όχι, μπορείτε να έρθετε για πρωινό. Αυγά, τηγανίτες, πίτες, κρουασάν και τάρτες, ροφήματα με βάση το τσάι ή τον καφέ – όταν η Εύη βρίσκεται στον ξενώνα, αναλαμβάνει την κουζίνα και αποδεικνύεται εξαιρετική οικοδέσποινα. Τα περισσότερα λικέρ, μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού είναι δικής της παραγωγής. Αν τη συναντήσετε, ζητήστε να σας φτιάξει τιραμισού, που είναι και η σπεσιαλιτέ της.

> Τ/26530-71.044, www.artdecobnb.gr

Astra | Μεγάλο Πάπιγκο

Ο ξενώνας Astra στο Πάπιγκο έχει θέα στην επιβλητική Αστράκα και στους βράχινους πύργους που υψώνονται κατά μήκος της. Διαθέτει 6 ανεξάρτητες κατοικίες και ένα υποδειγματικό εστιατόριο, που έχει τον δικό του μπαξέ για να καλύψει τις ανάγκες τους σε λαχανικά και χορταρικά. Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες, που ασχολούνται και με την κτηνοτροφία, κάνουν ολοκληρωμένη διαχείριση της πρώτης ύλης: κρέας, γάλα, τυρί παράγονται και μεταποιούνται από τους ίδιους. Φτιάχνουν φέτα, μυζήθρα και κεφαλοτύρι, που μπορείτε να απολαύσετε ως επιτραπέζια ή μέσα σε κάποια από τις συνταγές τους. Το πιάτο-σουξέ είναι μάλλον τα αρνίσια παϊδάκια, καλοψημένα, από δικά τους ζώα, όπως και η προβατίνα, οι μπριζόλες και τα άλλα της ώρας. Για τους μη κρεοφάγους, διαθέτουν πέστροφες δικής τους εκτροφής σε μια μικρή δεξαμενή που λειτουργεί εντός.

> Τ/26530-42.108, www.astra-inn.gr

Στα Ριζά | Ελάτη

Η θέα στην οροσειρά της Πίνδου είναι ανεμπόδιστη από το μπαλκόνι του εστιατορίου, που μοιάζει να κρέμεται πάνω από το δάσος. Ο ιδιοκτήτης, Διονύσης Στεφάνου, μαγειρεύει μαζί με τη σύζυγό του Βάσω, ενώ στο σέρβις εξυπηρετεί η ιδιαίτερα ευγενική κόρη τους. Θα δοκιμάσετε γνήσια ηπειρώτικη κουζίνα, παραδοσιακές συνταγές με αστικές αναφορές. Πολύ νόστιμη πίτα η μπατσαριά ή μπλατσάρα, χωρίς φύλλο, με άγρια μυρόχορτα, συνοδεύεται από γαλοτύρι, το παραδοσιακό αλοιφώδες τυρί τους. Δημοφιλές πιάτο και άξιο μνείας ο φασουλονταβάς – φασόλια μπαρμπούνια ψημένα στο ταψί, με σκόρδο, κρεμμύδι, πιπεριά και πάπρικα. Τα κρεατικά τους είναι πρώτης τάξεως, θα δυσκολευτείτε να επιλέξετε. Αγριογούρουνο με κυδώνια μέσα σε πυκνή σάλτσα, ζυγούρι με μελιτζάνες, καθώς και ψητή προβατίνα με φρέσκια ντομάτα και κεφαλοτύρι. Και τα τρία αυτά πιάτα τα προτείνουμε ακόμη και σε όσους δεν αρέσκονται σε τόσο βαριά κρέατα, διότι με κάποιον μαγικό τρόπο δεν έφεραν καμία έντονη οσμή, όπως συνηθίζουν. Ανοιχτά όλο το χρόνο, κράτηση απαραίτητη.

> Τ/26530-71.550

Μονοπάτια | Ανω Πεδινά

Αρτια ελληνική και διεθνής κουζίνα στο ξενοδοχείο που αποτελεί φωτεινό στολίδι για το ζαγορίτικο χωριό των Κάτω Πεδινών. Φαγητό καλομαγειρεμένο σε ένα εστιατορικό περιβάλλον ισάξιο των προδιαγραφών του ξενοδοχείου. Ο κατάλογος είναι μικρός και αλλάζει συχνά κατά τη διάρκεια του χρόνου. Αυτή την περίοδο μπορείτε να απολαύσετε τα φρέσκα της εποχής, όσπρια με βιολογικά φασόλια χάντρες και φρέσκα μυρωδικά, μοσχαρίσιο φιλέτο, από βοοειδή που εκτρέφονται στην περιοχή, με μικρές ψητές πατάτες και δεντρολίβανο, όπως επίσης πιάτα με άγρια χόρτα και σπαράγγια του βουνού. Ρωτήστε για τα κρασιά – η οινοθήκη όπως και η εμπειρία τους είναι μεγάλη.

> Τ/26530-71.116, www.monopatiaresort.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή