Ισόβια στους κατηγορουμένους για τη δολοφονία Σαχζάτ

Ισόβια στους κατηγορουμένους για τη δολοφονία Σαχζάτ

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενοχοι χωρίς ελαφρυντικά κρίθηκαν χθες οι δύο κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του Πακιστανού Λουκμάν Σαχζάτ. Το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο έκρινε ότι οι Χρήστος Στεργιόπουλος και Διονύσης Λιακόπουλος (29 και 25 ετών αντίστοιχα) διέπραξαν τη δολοφονία του 27χρονου στις 17 Ιανουαρίου 2012, στα Πετράλωνα. Το δικαστήριο επέβαλε και στους δύο ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία και 32 χρόνια κάθειρξη για τις υπόλοιπες κατηγορίες που αντιμετώπιζαν.

Το θύμα επέβαινε σ’ ένα ποδήλατο και πήγαινε στη δουλειά του όταν δέχθηκε επίθεση από τους δύο καταδικασθέντες, οι οποίοι τον τραυμάτισαν με μαχαίρια, με αποτέλεσμα να καταλήξει στο ίδιο σημείο. Οι δράστες συνελήφθησαν λίγη ώρα αργότερα στην περιοχή της πλατείας Συντάγματος, ενώ στην κατοχή τους βρέθηκαν τα μαχαίρια που χρησιμοποίησαν στη δολοφονία.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας οι δύο κατηγορούμενοι προσπάθησαν να πείσουν το δικαστήριο ότι το κίνητρό τους δεν ήταν ρατσιστικό, αλλά ότι χτύπησαν το θύμα κατόπιν συμπλοκής που είχε προηγηθεί. Μάλιστα ισχυρίστηκαν ότι το θύμα τούς επιτέθηκε. Οι ισχυρισμοί τους, ωστόσο, όπως φάνηκε από τη χθεσινή απόφαση, δεν έπεισαν το δικαστήριο.

Οι δράστες καταδικάστηκαν χωρίς κανένα ελαφρυντικό για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και από κοινού, της οπλοφορίας, της οπλοχρησίας, της παράνομης οπλοκατοχής και της αποδοχής προϊόντος εγκλήματος. Το δικαστήριο δεν διευκρίνισε αν αναγνώρισε τελικά το ρατσιστικό ως το κίνητρο του εγκλήματος, κάτι που ωστόσο μπορεί να γίνει γνωστό αργότερα, στο σκεπτικό της απόφασης. Στην αγόρευσή της, ωστόσο, η εισαγγελέας έδρας είχε επισημάνει ότι θεωρεί πως το έγκλημα είχε «κίνητρο τη διαφορετικότητα».

Κατά τη διάρκεια των περασμένων μηνών είχαν προηγηθεί εντάσεις ανάμεσα σε αντιρατσιστές που προσέρχονταν στη δίκη και στους δύο κατηγορουμένους. Σε δηλώσεις που έκαναν χθες μέλη αντιρατσιστικών οργανώσεων, τα οποία βρίσκονταν στο δικαστήριο για να ακούσουν την απόφαση, μίλησαν για «νίκη του αντιφασισμού» και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή