ΕΛΛΑΔΑ

Δέηση Βαρθολομαίου στο μαρτυρικό Νταχάου

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος θα βρεθεί στη Γερμανία για να λαμπρύνει με την παρουσία του τις εκδηλώσεις συμπλήρωσης 50 ετών λειτουργίας και δράσης της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Θ’ ανάψει ένα κερί και θα τελέσει τρισάγιο στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου στις 19 Μαΐου, έξω από το Μόναχο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στο πλαίσιο του ταξιδιού του στη Γερμανία, όπου θα γίνει δεκτός από την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο Γιόαχιμ Γκάουκ.

Με την παρουσία του στον τόπο του μαρτυρίου και τη δέηση που θα αναπέμψει εις μνήμην των εκατομμυρίων εξοντωθέντων στα ναζιστικά κρεματόρια, θα στείλει, σε μια περίοδο κατά την οποία σύννεφα ρατσισμού και φασισμού σωρεύονται στον ευρωπαϊκό ουρανό, ως ηγέτης των απανταχού ορθοδόξων, το μήνυμα ότι «όποιος δεν θυμάται το παρελθόν είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει».

Πρόκειται για ξεχωριστή στιγμή της όλης επίσκεψης του κ.κ. Βαρθολομαίου που θα βρεθεί στη Γερμανία για να λαμπρύνει με την παρουσία του τις εκδηλώσεις συμπλήρωσης 50 χρόνων λειτουργίας και δράσης στο πλευρό των Ελλήνων μεταναστών, της Ιεράς Μητρόπολης Γερμανίας, καθώς για πρώτη φορά προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας αποτίει φόρο τιμής σε ναζιστικό κρεματόριο. «Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, πέρα από το γεγονός ότι είναι η μεγαλύτερη ορθόδοξη κοινότητα στη χώρα μας, έχει ιδιαίτερη αξία και βαρύτητα, είναι με την πνευματική της σφραγίδα και τις πολλές μορφές εκδηλώσεως της θρησκευτικής της ζωής ένας πραγματικός εμπλουτισμός της κοινωνίας μας», τόνισε σε μήνυμά της η καγκελάριος Α. Μέρκελ. Με το που θα διαβεί την πύλη του στρατοπέδου με τη φοβερή επιγραφή «arbeit Macht Frei» («η εργασία σε απελευθερώνει») όπου θα τον υποδεχθεί η διευθύντρια του εκεί μουσείου κ. Γαβριέλα Χάμερμαν, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα κατευθυνθεί στην «Παράγκα 26».

Σε αυτό το «μπλοκ», οι ναζί κρατούσαν φυλακισμένους τους κληρικούς: Ρωμαιοκαθολικούς, Ευαγγελιστές και Ορθοδόξους. Μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστό, αλλά οι χιτλερικοί έσυραν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και ιερωμένους όλων των δογμάτων. Πολλοί εξ αυτών δεν άντεξαν στις απάνθρωπες συνθήκες, κάποιοι υπέκυψαν στα βασανιστήρια. Μεταξύ των κληρικών που επέζησαν ήταν και δυο Ελληνες, οι αρχιμανδρίτες Μελέτιος Γαλανόπουλος και Διονύσιος Χατζόπουλος. Ο Χατζόπουλος, στρατιωτικός ιερέας, συνελήφθη στον Βόλο και μεταφέρθηκε στο Νταχάου, ενώ ο Γαλανόπουλος ήταν αρχιμανδρίτης στον ιερό ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Μονάχου και συνελήφθη για την αντιστασιακή του δράση. Οπως λέει στην «Κ» ο πρωτοπρεσβύτερος της ενορίας του Μονάχου κ. Απόστολος Μαλαμούσης, ο Γαλανόπουλος συνελήφθη από την Γκεστάπο τον Νοέμβριο του 1942 με την κατηγορία ότι είχε κρεμάσει στην καμπάνα του ναού μια κεραία ραδιοφώνου και άκουγε ειδήσεις από ξένους ραδιοφωνικούς σταθμούς! Θα μεταφερθεί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Νταχάου όπου θα υποστεί τα πάνδεινα, αλλά θα αντέξει.

«Εντός του στρατοπέδου απαγορευόταν να τελέσει Θεία Λειτουργία και για τον λόγο αυτό μια γνωστή του Γερμανίδα, μέλος της Ευαγγελικής Εκκλησίας, του μετέφερε από το Μόναχο πολλές φορές, κρυφά και με κίνδυνο της ζωής της, τη Θεία Κοινωνία. Επίσης στη φυλακή μερικοί συγκρατούμενοί του ορθόδοξοι ιερείς έπλεξαν ένα πρόχειρο ωμοφόριο (άμφιο), από ευτελές ύφασμα και φορώντας αυτό τελούσε κρυφά λειτουργία. Αυτό το ωμοφόριο το μετέφερε στην Ελλάδα και την ημέρα της χειροτονίας του σε Μητροπολίτη Κυθήρων, στις 3 Μαΐου 1956, το φόρεσε σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη σωτηρία του από τη ναζιστική θηριωδία. Μια επιτύμβια πλάκα στον χώρο της «Παράγκας 26» με τα ονόματα των δύο Ελλήνων κληρικών, τοποθετημένη το 2011 με πρωτοβουλία της τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, θυμίζει σήμερα στον επισκέπτη ότι εκεί μαρτύρησαν και κληρικοί. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναμένεται να επισκεφθεί τα παρεκκλήσια των Ρωμαιοκαθολικών και των Ευαγγελιστών, το εβραϊκό μνημείο του στρατοπέδου, αλλά και τους φούρνους, ενώ θα εκφωνήσει ομιλία από τον χώρο όπου τρεις φορές την ημέρα γινόταν προσκλητήριο κρατουμένων. Σε μία από τις αίθουσες του μουσείου, ο θρησκευτικός ηγέτης θα έχει μια ξεχωριστή «συνάντηση»: πρόκειται να έρθει «πρόσωπο με πρόσωπο» με τον Νίκο Ζαχαριάδη.

Το πορτρέτο του κομμουνιστή ηγέτη φιγουράρει μεταξύ των σημαντικότερων πολιτικών κρατουμένων που πέρασαν από το Νταχάου.

Στυλοβάτης του εκεί ελληνισμού

Επί μισό και πλέον αιώνα, η Ιερά Μητρόπολις Γερμανίας λειτουργεί ως στυλοβάτης του εκεί ελληνισμού. Κάτω από τη «στέγη» της Ορθόδοξης Εκκλησίας κράτησαν άσβηστο το καντήλι όχι μόνο της θρησκευτικής τους πίστης, αλλά και της ελληνικής παράδοσης, εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες.

«Η Ορθόδοξη Εκκλησία ήταν και παραμένει το Α και το Ω, για τους Ελληνες», λέει στην «Κ» ο σημερινός μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος. «Οι εκκλησίες, η μητρόπολη, επωμίσθηκαν το βάρος της διατήρησης του θρησκευτικού, του πολιτιστικού αλλά και του εθνικού φρονήματος. Ηταν παρούσες και βοήθησαν τους συμπατριώτες μας στις δύσκολες στιγμές». Ο κ. Αυγουστίνος υπογραμμίζει τον ρόλο του εκκλησιασμού και της συνεισφοράς των πιστών στην όλη προσπάθεια της Εκκλησίας. «Αν δεν υπήρχαν αυτά, δεν θα μπορούσαμε να υπάρξουμε. Ετσι μπορέσαμε και στήσαμε παντού ναούς μαζί με πνευματικά κέντρα και όπου μπορούσαμε και παιδικούς σταθμούς. Ολα αυτά έγιναν με τον δίσκο και το κερί». Ο ίδιος υπογραμμίζει τις άριστες σχέσεις με την Καθολική και την Ευαγγελική Εκκλησία. «Μας δάνειζαν τις εκκλησίες τους για να ασκούμε τα λατρευτικά μας καθήκοντα. Δεν είχαμε ναούς στην αρχή, πλην ενός στο Μόναχο, τον οποίο είχε δωρίσει ο βασιλιάς Λουδοβίκος. Η βοήθεια που μας έδωσαν δεν θα ξεχαστεί ποτέ, ήταν τεράστια η συνεισφορά τους στο κοινωνικό μας έργο».

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ