ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι οφειλές «πνίγουν» νοικοκυριά και επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

«Βρόγχος» για πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη αποδεικνύονται οι οφειλές προς τράπεζες και Δημόσιο. Αυτό προκύπτει από έρευνα που διενεργήθηκε κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου για λογαριασμό του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης σε δείγμα 800 επιχειρήσεων και 700 καταναλωτών. Σύμφωνα με την έρευνα, μία στις τέσσερις επιχειρήσεις στον νομό (ποσοστό 25%) δηλώνει ότι έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς δημόσιους φορείς: εξ αυτών, το 42% οφείλει στο ΙΚΑ, 64% στον ΟΑΕΕ ή άλλο ασφαλιστικό ταμείο, 45% τον ΦΠΑ και 40% άλλους φόρους. Ταυτόχρονα, μία στις πέντε επιχειρήσεις δηλώνει ότι δικαιούται κάποια επιστροφή φόρου, είτε ΦΠΑ (ποσοστό 76%) είτε εισοδήματος (28%).

Σε ό,τι αφορά τους καταναλωτές, η έρευνα έδειξε ότι η τιμή ενός προϊόντος, και όχι η ποιότητά του, αποτελεί πλέον βασικότερο κριτήριο αγοράς (με ποσοστά 22% και 7% για την τιμή και την ποιότητα αντίστοιχα).

Πάνω από δύο στους τρεις καταναλωτές (69%) στον Νομό Θεσσαλονίκης αναφέρουν εξίσου την τιμή και την ποιότητα ως κριτήρια αγοράς καταναλωτικών προϊόντων. Παράλληλα, σημαντικές περικοπές στις δαπάνες τους έχουν πραγματοποιήσει οι καταναλωτές λόγω της οικονομικής κρίσης, με το σημαντικότερο πλήγμα να δέχονται οι τομείς της ένδυσης-υπόδησης, εστίασης-ψυχαγωγίας και ειδών διατροφής.

Σημαντικό πρόβλημα για τα νοικοκυριά του νομού είναι, σύμφωνα με την έρευνα, η αποπληρωμή υποχρεώσεών τους προς τράπεζες: ένα στα επτά νοικοκυριά (14%) δηλώνει ότι αδυνατεί να αποπληρώσει το στεγαστικό δάνειο που έχει λάβει, ενώ αντίστοιχο πρόβλημα αποπληρωμής καταναλωτικού δανείου εμφανίζει το 8% των νοικοκυριών του νομού. Σύμφωνα με την έρευνα, μόνο το 16% των καταναλωτών δηλώνει ότι το τελευταίο εξάμηνο οι τιμές των καταναλωτικών προϊόντων μειώθηκαν ανεπαίσθητα (10%) ή αισθητά (6%), καθώς η πλειονότητα (53%) θεωρεί ότι αυξήθηκαν αισθητά (28%) ή ανεπαίσθητα (25%). Περίπου ένας στους τέσσερις (28%) δηλώνει ότι δεν διαπίστωσε καμιά μεταβολή.
 

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ