Γ. Βρούτσης: «Οι ‘μαϊμού’ συντάξεις/επιδόματα ανήκουν στο παρελθόν»

Γ. Βρούτσης: «Οι ‘μαϊμού’ συντάξεις/επιδόματα ανήκουν στο παρελθόν»

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στους προγραμματισμένους στόχους του κρατικού προϋπολογισμού κινείται η συνταξιοδοτική δαπάνη για το πρώτο τετράμηνο του 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία της 11ης έκθεσης του πληροφοριακού συστήματος «Ήλιος» του υπουργείου Εργασίας, που αφορά στις συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα για το μήνα Απρίλιο.

Παράλληλα, στην έκθεση του Απριλίου, δεν εντοπίζονται περιπτώσεις παραβατικότητας σε ότι αφορά τις συντάξεις ή τα επιδόματα.

«Κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια, που έχει ήδη φέρει αποτελέσματα» δήλωσε αναφερόμενος στα αποτελέσματα του συστήματος, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης και τόνισε:

«Σήμερα το ασφαλιστικό σύστημα είναι πλήρως θωρακισμένο από την παραβατικότητα που κόστισε πάνω από 5 δισ. ευρώ μόνο τα τελευταία 15 χρόνια. Το απόστημα που δηλητηρίαζε για δεκαετίες το ασφαλιστικό σύστημα, επιτέλους, έχει σπάσει! Οι υποθέσεις «μαϊμού» συντάξεων που έρχονται σήμερα στο φως αφορούν παλαιότερες υποθέσεις παραβατικότητας που εντοπίσθηκαν από τις διασταυρώσεις που κάναμε πριν την εφαρμογή του συστήματος «Ήλιος» και πήραν τον δρόμο της Δικαιοσύνης».

«Μετά την εφαρμογή των πληροφοριακών συστημάτων «Αριάδνη» και «Ήλιος» του υπουργείου Εργασίας», συνέχισε ο κ. Βρούτσης, η χώρα διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα συστήματα της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης. Το πρώτο βήμα έγινε με την απογραφή των συνταξιούχων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, που ξεκίνησε στα τέλη του 2012 και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2013 και αποκάλυψε την ύπαρξη περισσότερων από 30.000 παράνομες συντάξεις, η χορήγηση των οποίων διακόπηκε. Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η ταυτοποίηση των ΑΜΚΑ και των ΑΦΜ των συνταξιούχων, όπου διαπιστώθηκαν 1,6 εκατομμύρια αποκλίσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Ήλιος» για τις καταβολές των συντάξεων και των επιδομάτων πρόνοιας του Απριλίου 2014, ο αριθμός των συνταξιούχων ανέρχεται σε 2.645.672 και ο συνολικός αριθμός των καταβαλλόμενων συντάξεων ανέρχεται σε 4.452.117 εκ των οποίων οι 10.492 καταβάλλονται σε υπηκόους άλλων χωρών.

Ακόμη, η συνολική μηνιαία δαπάνη για συντάξεις το μήνα Απρίλιο ανέρχεται σε 2.306.220.279,39 ευρώ.

Η αντίστοιχη δαπάνη για το πρώτο τετράμηνο του 2014 ανέρχεται σε 9.195.497.191,49 ευρώ, κινούμενη στους προγραμματισμένους στόχους της συνταξιοδοτικής δαπάνης και της απορρόφησης πόρων του Κρατικού Προϋπολογισμού για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, καθώς από προϋπολογισθείσα καταβολή 33,3% της συνολικής κρατικής επιχορήγησης συντάξεων για το 2014, έχει απορροφηθεί το 34,2% συμπεριλαμβανομένου και του ΕΚΑΣ.

Τέλος, το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις γήρατος ανέρχεται στα 943,19 ευρώ.

Σε ότι αφορά τα σημαντικότερα ευρήματα της έκθεσης ως προς τις παροχές προνοιακών επιδομάτων, ο συνολικός αριθμός των επιδοματούχων ανέρχεται σε 161.644, και ο συνολικός αριθμός των καταβαλλόμενων επιδομάτων ανέρχεται σε 170.293.

Η συνολική μηνιαία δαπάνη για επιδόματα το μήνα Απρίλιο ανέρχεται σε 54.296.330 εκ ευρώ, ενώ η αντίστοιχη δαπάνη για το πρώτο τετράμηνο του 2014 ανέρχεται σε 219.140.967 εκ ευρώ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή