Νέα εποχή στο Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού

Νέα εποχή στο Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Για το κτίριο που ήταν νοικιασμένο ως παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στη Σόφια, πληρώναμε 4.000 ευρώ μηνιαίως. Διαπραγματευτήκαμε, για το ίδιο κτίριο, και το ενοικιοστάσιο κατέβηκε στα 800 ευρώ»! Σ’ αυτή τη φράση «συμβολοποιείται» και κωδικοποιείται το καθεστώς υπό το οποίο λειτουργούσε τα προηγούμενα χρόνια το ΕΙΠ (που σύντομα με νομοθετική ρύθμιση θα μετονομαστεί σε Ιδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού – όπως ήταν αρχικά δηλαδή). Η είδηση βγήκε από το στόμα του νέου προέδρου του Δ.Σ., καθηγητή Χριστόδουλου Γιαλλουρίδη, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για τη στρατηγική και την αναδιοργάνωση του ΕΙΠ καθώς και για τις δράσεις του ΕΚΕΒΙ που έχει ενσωματώσει στη λειτουργία του. Αρκετές φορές ακούστηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, και από το στόμα του υπουργού Πολιτισμού Παν. Παναγιωτόπουλου, πόσο αναγκαία είναι η περικοπή των υψηλών εξόδων που παρατηρούνταν στα παραρτήματα. Παράδειγμα; Το παράρτημα του ΕΙΠ στο Βερολίνο, τον συντονισμό της δράσης του οποίου ανέλαβε η θεατρολόγος και συγγραφέας Ελένη Βαροπούλου, με μόνη αποζημίωση τα έξοδα παραστάσεων, σε αντίθεση με τον μισθό του προηγούμενου διευθυντή, που έφτανε μεικτά τις 7.500 ευρώ! Στο Βερολίνο πάλι, βρέθηκε νέος χώρος, στην ίδια κεντρική περιοχή με ενοίκιο 2.200 αντί των 11.000 ευρώ που κόστιζε μέχρι πρότινος το παράρτημα του ΕΙΠ.

«Πρέπει ν’ αλλάξουν αρκετά. Ξεκίνησε η διαδικασία αναμόρφωσης αυτού του καταπληκτικού κληροδοτήματος Μποδοσάκη στο Ψυχικό. Γίνεται εκστρατεία προσέλκυσης χορηγών. Γίνονται δραματικές εξοικονομήσεις σε επίπεδα οικονομικής διαχείρισης», είπε ο υπουργός Πολιτισμού. Τονίζοντας, μαζί με τον κ. Γιαλλουρίδη, ότι όχι μόνο δεν κλείνει κάτι, αλλά σχεδιάζεται και η δημιουργία νέων παραρτημάτων στις πρωτεύουσες της Ευρώπης, στη Νέα Υόρκη, στο Νέο Δελχί, στη Μόσχα κ.α. «Είπα αδράνεια και εγκατάλειψη. Δεν αποδίδω ευθύνη σε κανέναν από τους προκατόχους μου, αλλά όλο αυτό ήταν αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που έπληξε και τον πολιτισμό», πρόσθεσε αργότερα ο Π. Παναγιωτόπουλος. Πάντως τα βέλη είχαν ήδη φύγει…

Παρών χθες και ο Κινέζος πρέσβης Τσου Κζιά Ολί, που ανακοίνωσε τη δημιουργία Εστίας Ελληνικού Πολιτισμού στο κέντρο του Πεκίνου και αντίστοιχη πρωτοβουλία στην Αθήνα. Αντίστοιχη δράση θα γίνει και στη Λευκωσία και τον συντονισμό του εκεί Ιδρύματος Πολιτισμού θα αναλάβει η πρώην υπουργός Πολιτισμού της Κύπρου, Κλαίρη Αγγελίδου.

Ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης επισήμανε ότι τα χρέη του ΕΙΠ ήταν 1 εκατ. 250 χιλ. ευρώ στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. «Ανέλαβα με την προϋπόθεση ότι θα γινόταν εκκαθάριση των χρεών». Τώρα, χωρίς οικονομικά βάρη του παρελθόντος, το ΕΙΠ έχει για το 2014 έναν προϋπολογισμό 1 εκατ. ευρώ (700.000 του ΕΙΠ και 300.000 περίπου του ΕΚΕΒΙ), που «επαρκεί».

ΕΚΕΒΙ και Εκθεση Βιβλίου

Ο υπουργός Πολιτισμού άφησε να εννοηθεί ότι εξίσου μπλεγμένη ήταν η κατάσταση και στο ΕΚΕΒΙ: «Ηταν δύσκολη η διαδικασία ενσωμάτωσης του ΕΚΕΒΙ στο ΕΙΠ. Υπήρχαν πολλά νομικά προβλήματα και υπάρχουν οικονομικές εκκρεμότητες». Παρ’ όλα αυτά, όλοι τόνισαν ότι με μεγάλο ανθρώπινο κόπο «από το εξαιρετικό δυναμικό των εργαζομένων του ΕΚΕΒΙ» η 11η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται από 8 έως 11 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη με τιμώμενη χώρα το Ισραήλ και προσκεκλημένους πολλούς συγγραφείς απ’ όλο τον κόσμο και την Ελλάδα. Και με 230 εκδηλώσεις! Στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας υπάρχει αφιέρωμα στο θέμα «Ευρώπη: ταυτότητα και ετερότητα», για πρώτη φορά υπάρχει Φεστιβάλ Κόμικς, συνεχίζεται και ενισχύεται το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης, ενώ το Ισραήλ ως τιμώμενη χώρα έχει προγραμματίσει πολλές και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.

Το καλό νέο όμως είναι ότι το ερχόμενο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη υπάρχει συνάντηση και συνεδρίαση για την ανανέωση της χρηματοδότησης της Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου από το νέο ΕΣΠΑ. «Δεν πρόκειται ούτε να σταματήσει ούτε να υποβαθμιστεί», είπε ο κ. Γιαλλουρίδης. Και τονίστηκε από όλους ότι θα συνεχιστεί και το πρόγραμμα «Frasis», για τη μετάφραση ελληνικών βιβλίων στο εξωτερικό, και το πρόγραμμα «Φιλαναγνωσία» και βεβαίως η ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ «που ξαναμπαίνει μπροστά παρά τα προβλήματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή