Eλλάδα – Ε.Ε. κηρύσσουν πόλεμο στα κυκλώματα

Eλλάδα – Ε.Ε. κηρύσσουν πόλεμο στα κυκλώματα

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη  αύξηση του αριθμού των παρανόμως εισερχομένων μεταναστών από τα θαλάσσια «περάσματα» του Αιγαίου αναμένει το υπουργείο Ναυτιλίας το καλοκαίρι, κυρίως ως απόρροια της συνεχιζόμενης εκρηκτικής κατάστασης στη Συρία, αλλά και της «αποθράσυνσης και ωμότητας» των μεθόδων που χρησιμοποιούν τα μέλη των κυκλωμάτων διακινητών, όπως τόνισε χαρακτηριστικά στην «Κ» αρμόδιος παράγοντας. Επιπροσθέτως, την ίδια αγωνία για «εκτίναξη των μεταναστευτικών ροών» μεταφέρει στην «Κ» κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. «Αυτή μπορεί να σχετίζεται με πιθανή αποσταθεροποίηση στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων και με τη ρευστή κατάσταση στο Πακιστάν κ.α.». Μάλιστα, το υπουργείο έχει σχεδιάσει τη συγκρότηση από τον άλλο μήνα ειδικά εκπαιδευμένης ομάδας αποτελούμενης από Ελληνες και Ευρωπαίους αστυνομικούς. Στόχος της ομάδας; «Η ριζική καταπολέμηση κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών, αρχής γενομένης από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και το Μπανγκλαντές», ενώ θα ασκηθούν πιέσεις π.χ. στο Πακιστάν για την πιστή τήρηση των υποχρεώσεών του όσον αφορά τους Πακιστανούς μετανάστες.

Παράλληλα, συναγερμός μακράς διαρκείας έχει σημάνει στις ελληνικές αρχές, με κύριο ζητούμενο την κατά το δυνατόν αποφυγή νέων τραγωδιών, όπως το πρόσφατο ναυάγιο ανοιχτά της Σάμου που κόστισε τη ζωή σε 22 μετανάστες, ανάμεσά τους και γυναικόπαιδα. Είναι ενδεικτικό ότι το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, οι συλληφθέντες για παράνομη είσοδο στη χώρα (μόνον από τα θαλάσσια σύνορα) αυξήθηκαν κατά 140% σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου του 2013, όταν το Λιμενικό είχε συλλάβει 880 άτομα.

Τα συναρμόδια υπουργεία «συντηρούν» το μεταναστευτικό στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας, με συνεχείς «οχλήσεις» προς τους εταίρους, τονίζοντάς τους διαρκώς το κραυγαλέα αυτονόητο: ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και ευρωπαϊκά και ότι η συντριπτική πλειονότητα των μεταναστών επιχειρεί να εισέλθει στην Ελλάδα με στόχο την προώθηση σε άλλες χώρες της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης.

Τι τονίζει χαρακτηριστικά στην «Κ», με νόημα, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης; Οτι η περαιτέρω βελτίωση συνεργασίας με την Τουρκία θεωρείται ένα θετικό βήμα και το αμέσως προσεχές διάστημα θα δρομολογηθεί, όχι πλέον σε κεντρικό αλλά σε τοπικό επίπεδο, δίαυλος κοινής δράσης και ετοιμότητας. Δηλαδή, ζητήματα διαχείρισης ομάδων μεταναστών να γίνονται ανάμεσα στους λιμενάρχες και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου. «Συνεχίζουμε με σχεδιασμό υψηλής επιτήρησης, έχοντας ως δεδομένο μεταξύ άλλων ότι ανάμεσα στους μετανάστες που έρχονται υπάρχουν πάρα πολλοί Σύροι οι οποίοι δικαιούνται πολιτικό άσυλο. Ανά πάσα στιγμή το πρόβλημα μπορεί να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, καθώς δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες Σύροι παραμένουν σε στρατόπεδα προσφύγων στην Τουρκία περιμένοντας να δουν τι θα γίνει με τη χώρα τους», υπογραμμίζει στην «Κ» ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Ταυτόχρονα, όπως υποστηρίζουν υπηρεσιακά και πολιτικά στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, οι αρχές καταβάλλουν προσπάθειες βελτίωσης υποδομών για την υποδοχή παρανόμως εισερχομένων και προσφύγων: α) για να ανταποκριθούν στις «προδιαγραφές» της Ε.Ε. και β) επειδή γίνεται αντιληπτό ότι τα μέτρα «νόμιμης ανάσχεσης» των μεταναστευτικών ροών δεν είναι αρκετά για τη διαχείριση ενός τόσο πολυσύνθετου ζητήματος όπως το μεταναστευτικό. Εναν αριθμό παραθέτουν στελέχη του υπουργείου στην «Κ». Από τις αρχές του 2006 έως και τον Μάρτιο του 2014, 841.349 παράνομοι μετανάστες εντοπίστηκαν στην Ελλάδα, «πληθυσμιακά όσο μια Θεσσαλονίκη».

Το εμπόριο ελπίδας είναι χρυσοτόκο και «εμείς αναρωτιόμασταν πού βρίσκουν άτομα από πολύ φτωχές χώρες τα τεράστια ποσά που απαιτούν οι δουλέμποροι», λένε στην «Κ» επίσημα χείλη. «Πολλές φορές οι μετανάστες βάζουν “ενέχυρο” στο κύκλωμα τους συγγενείς τους που μένουν πίσω ταξιδεύοντας “επί πιστώσει”. Οταν φτάσουν στον προορισμό τους, έχουν την υποχρέωση να εργαστούν για όσο καιρό έχει συμφωνηθεί, διαφορετικά το κύκλωμα απειλεί να σκοτώσει την οικογένειά τους», τονίζει στην «Κ» ο διευθυντής της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, κ. Παν. Νίκας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή