Μια ιδιότυπη συναλλαγή

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός από μια επανάσταση στη διάχυση της πληροφορίας και την ψυχαγωγία, η διάδοση του web δημιούργησε μια νέα «γενιά» εταιρειών-κολοσσών, που βασίζουν τα έσοδά τους σε ένα εξίσου καινούργιο επιχειρηματικό μοντέλο.

Με βάση αυτό το μοντέλο, αν και οποιοσδήποτε χρήστης μπορεί να αξιοποιήσει τις υπηρεσίες αυτών των εταιρειών χωρίς καμία συνδρομή, αυτό που συχνά δεν συνειδητοποιεί είναι πως υπάρχει «αντίτιμο» – τα προσωπικά του δεδομένα, από τα οποία θα δημιουργηθεί το λεπτομερές του προφίλ.

Καθώς μάλιστα οι ιντερνετικοί κολοσσοί βελτιώνουν διαρκώς τις τεχνικές καταγραφής, αρκετοί αναλυτές μιλούν για κίνδυνο υπονόμευσης των ατομικών δικαιωμάτων.

«Η ιδιωτικότητα των πολιτών σε όλο τον κόσμο απειλείται από αυτό το πανίσχυρο εμπορικό σύστημα παρακολούθησης», σημείωνε ο Jeff Chester από το Κέντρο Ψηφιακής Δημοκρατίας στο BBC, σχολιάζοντας την αλλαγή της πολιτικής απορρήτου από την Google τον Μάρτιο του 2012.

Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωποι των εταιρειών αλλά και των επιχειρήσεων ιντερνετικής διαφήμισης απορρίπτουν αυτές τις αιτιάσεις, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για υπερβολές που φτάνουν σε παράνοια.

«Η συλλογή δεδομένων δεν είναι ένα “πρόβλημα” που πρέπει να λυθεί, αλλά δομικό στοιχείο του ίντερνετ, το οποίο έγινε μοχλός για την καινοτομία της online οικονομίας», έγραφε λίγους μήνες αργότερα ο Stuart Ingis, σύμβουλος της Digital Advertising Alliance.  Οπως πρόσθετε, το ίντερνετ είναι επαρκώς  αυτορρυθμισμένο σε θέματα ιδιωτικότητας, ενώ οι πληροφορίες που συγκεντρώνονται είναι ανώνυμες,  με  συνέπεια  να  μην  μπορεί  να  ταυτοποιηθεί  ο χρήστης.

Φωνές υπέρ και κατά της ανάγκης για ενίσχυση της ιδιωτικότητας στον online κόσμο ακούγονται και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ωστόσο η αλήθεια είναι πως μεγάλο μέρος της online οικονομίας έχει την έδρα του στις ΗΠΑ, ενώ ακόμη και η ίδια η έννοια της ιδιωτικότητας εκλαμβάνεται διαφορετικά στην Αμερική απ’ ό,τι στην Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό πως με αφορμή τις αποκαλύψεις για τις ιντερνετικές παρακολουθήσεις από τη NSA, στις ΗΠΑ εκφράστηκαν απόψεις ότι το σκάνδαλο δεν αφορά τον μέσο Αμερικανό, από τη στιγμή που δεν έχει τίποτε επιλήψιμο να κρύψει.

Τώρα αντιλαμβάνονται τις συνέπειες

Από την άλλη πλευρά, η «ζωή» στον online κόσμο είναι αρκετά πρόσφατη για όλους τους χρήστες ανεξαιρέτως, οι οποίοι μόλις αρχίζουν να καταλαβαίνουν τις «παρενέργειες» που μπορεί να έχει το web, όπως για παράδειγμα με την προσωπική υπερέκθεση στα social media.

Κατ’ αναλογία, αναφέρει στο BBC ο Simon McDougall από την εταιρεία Promontory, ολοένα περισσότεροι χρήστες αντιλαμβάνονται πια πως πίσω από τις δωρεάν ιντερνετικές υπηρεσίες κρύβεται μια ιδιότυπη συναλλαγή, στην οποία απλώς πληρώνουν με διαφορετικό «νόμισμα». Το αν θα συνεχίσουν να το κάνουν ή όχι, παραμένει ανοικτό ερώτημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή