Οι Μίκρο επιστρέφουν με λάιβ και καινούργιο άλμπουμ

Οι Μίκρο επιστρέφουν με λάιβ και καινούργιο άλμπουμ

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Μίκρο επέστρεψαν στη δισκογραφία και στις λάιβ εμφανίσεις. Επειτα από έξι χρόνια απουσίας, το συγκρότημα από τη Θεσσαλονίκη, ένα από τα πρωτοπόρα σχήματα της ελληνικής ηλεκτρονικής σκηνής, ανεβαίνει ξανά στη σκηνή και παρουσιάζει στο κοινό τη νέα του δουλειά με τίτλο «NEW». Οι πρώτες τους εμφανίσεις θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα την Παρασκευή 16 Μαΐου (Χυτήριο) και στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 17 Μαΐου (Μαύρη Τρύπα).

Η εξαετής απομάκρυνση των Μίκρο από το μουσικό προσκήνιο δεν οφείλεται σε αδράνεια, αλλά σε δημιουργική αγρανάπαυση. Οπως ο φρόντμαν του συγκροτήματος Νίκος Μπιτζένης αναφέρει στην «Κ», αυτή απουσία έχει να κάνει με «αρκετή περισυλλογή, κάποια lives, πολλή μουσική ακρόαση και πολλή δουλειά. Δεν δουλεύουμε ποτέ με χρονοδιαγράμματα. Οταν αισθανόμαστε ότι υπάρχει κάτι να βγάλουμε προς τα έξω τότε το βγάζουμε». Οι Μίκρο έκαναν το ντεμπούτο τους το 1998. Ο ήχος τους ήταν κάτι πρωτόγνωρο: ηλεκτρονικά στοιχεία, χορευτικά beat, ελληνικός στίχος. Και ερχόταν σε αντίθεση με τις τότε τάσεις. Ωστόσο αγαπήθηκε από το κοινό. Από τότε, όμως, τα δεδομένα έχουν διαφοροποιηθεί. «Οι αλλαγές είναι πολλές. Καλές και κακές» αναφέρει ο Νίκος Μπιτζένης και συνεχίζει: «Η δισκογραφία έχει αλλάξει εντελώς. Τα ανεξάρτητα label και οι ανεξάρτητες παραγωγές διαπρέπουν. Ειδικότερα στην ηλεκτρονική μουσική έχουμε μια άνοιξη. Ο κόσμος έχει ανοίξει τα αυτιά του περισσότερο στα νέα μουσικά δρώμενα. Και όλα αυτά μέσα σε μία οικονομική και ηθική κρίση, με τα συν και τα πλην. Νομίζουμε πως τελικά το πρόσημο θα είναι θετικό για τη μουσική».

Η νέα δισκογραφική δουλειά του συγκροτήματος παραμένει πιστή στον ήχο που τους έχουμε συνηθίσει. Συνεχίζουν σε ποπ και ελεκτρόνικα φόρμες, αλλά με πιο φρέσκες αναφορές. Μοιάζουν να θέλουν να εξελιχθούν, να κάνουν ένα βήμα πιο πέρα. Δηλώνουν πως ζήλεψαν πολύ τον ήχο των M83 και των Chvrches, κάτι που άλλωστε είναι διάχυτο σε όλο το άλμπουμ. Κι αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι τα μισά τραγούδια είναι στα ελληνικά και τα άλλα μισά στα αγγλικά: «Για εμάς έχει σημασία τι θα πεις και όχι σε ποια γλώσσα θα το πεις. Η επιλογή της γλώσσας γίνεται βάση του πώς κάθεται στη μουσική ηχητικά. Σαφώς και τα ελληνικά είναι η μητρική μας γλώσσα, αλλά αν δεν μας κάθονται σ’ ένα τραγούδι δεν θα τα χρησιμοποιήσουμε. Από την άλλη τίθεται και το θέμα της προώθησης της μουσικής μας προς τα έξω. Κανένας δεν θα παίξει ελληνικό στίχο πέρα από τα ελληνικά ραδιόφωνα, ενώ κάποια ελληνικά ραδιόφωνα αποφεύγουν τελείως τον ελληνικό στίχο! Εχουμε ήδη περιπτώσεις από αγγλόφωνα τραγούδια του νέου άλμπουμ που έχουν ξεκινήσει να παίζονται στο εξωτερικό, όπως το «Just Another Day» στο βρετανικό ραδιόφωνο Phoenix FM».

Μένει πλέον για το συγκρότημα να δει πώς θα λειτουργήσουν αυτά τα κομμάτια λάιβ και τι αλληλεπίδραση θα έχει με το κοινό αυτή η εκ νέου σύσταση. Ενα επιτυχημένο και γεμάτο δυναμισμό λάιβ είναι αυτό στο οποίο προσβλέπουν. «Στα χρόνια των torrents η μόνη οικονομική και ηθική στήριξη για να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε, και η μόνη ένδειξη εκτίμησης του κοινού στη μουσική μας, είναι η συμμετοχή του στις συναυλίες μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή