«Κάναμε λάθη» στην Ελλάδα, τόνισε ο Στρος Καν

«Κάναμε λάθη» στην Ελλάδα, τόνισε ο Στρος Καν

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λάθη στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης αναγνώρισε ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ ΣτροςΚαν. «Κάναμε κάποια λάθη. Αλλά έπρεπε να σφίξουμε τη βίδα. Ομως μόνο αυτό δεν αρκούσε. Επιβάλαμε στους Ελληνες μια αφόρητη πολιτική, η οποία ακόμη και σήμερα έχει τρομακτικές συνέπειες για την Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας χθες στο γαλλικό κανάλι «France 2». Αναφερόμενος στη στάση των δανειστών έναντι της Αθήνας, ο κ. Στρος-Καν είπε ότι έκαναν «ακριβώς το αντίθετο από αυτό που θα έκανε ο επικεφαλής μιας επιχείρησης όταν αναλαμβάνει μια προβληματική επιχείρηση», καθώς ζητούσαν την αποπληρωμή όλων των προηγούμενων χρεών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έπρεπε να γίνει «κούρεμα» του χρέους.

Χθες, εξάλλου, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διέψευσε ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε ζητήσει στο παρελθόν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Πηγή του υπουργείου δήλωσε στην Ντόιτσε Βέλε ότι «πάγια θέση του κ. Σόιμπλε είναι ότι η Γερμανία θέλει την Ελλάδα εντός του ευρώ και ότι εναπόκειται στην Αθήνα να αποφασίσει εάν και αυτή θέλει να παραμείνει ή όχι». Η ίδια πηγή επιβεβαίωσε, ωστόσο, ότι πράγματι στο παρελθόν εξετάζονταν από διάφορα όργανα και θεσμούς της Ε.Ε. οι συνέπειες μιας εξόδου της Ελλάδας και το πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί μια τέτοια εξέλιξη. Σε σχέση με τις αναφορές στο βιβλίο του πρώην Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, η πηγή συνέστησε προσεκτική ανάγνωση του σχετικού εδαφίου, όπου «ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν είχε πει ότι ο ίδιος είναι υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά ότι υπάρχουν πολλοί στην Ευρώπη που θα το ήθελαν».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε, εξάλλου, διά της εκπροσώπου του Πία Αρενκίλντε, ότι «η απόφαση για τη μη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ήταν ελληνική και δεν μπορεί να αποδοθεί στην Κομισιόν». «Προτεραιότητα του προέδρου Μπαρόζο ήταν να αποφευχθεί η μεγάλη αναστάτωση και να σταθεροποιηθεί η οικονομία», πρόσθεσε η εκπρόσωπος και υπενθύμισε τη δήλωση Μπαρόζο στις Κάννες, όπου είχε απευθύνει έκκληση για εθνική ενότητα στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για ανάγκη συναίνεσης από όλες τις κύριες πολιτικές δυνάμεις.

Στην Αθήνα συνεχίστηκαν χθες οι αντιδράσεις με αφορμή τα ρεπορτάζ των F.T. O ΣΥΡΙΖΑ τα εξέλαβε ως επιβεβαίωση όσων «έλεγε από την πρώτη στιγμή: ότι, δηλαδή, μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ενεργοποιούσε ένα ντόμινο οικονομικών επιπτώσεων για τις υπόλοιπες χώρες και θα διέλυε την ίδια την Ευρωζώνη, όπως άλλωστε ρητά ομολόγησε και η κ. Μέρκελ». Υποστήριξε, επίσης, ότι «τα γεγονότα εκθέτουν διπλά τον κ. Σαμαρά και τον συνεταίρο του τον κ. Βενιζέλο». Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «τώρα που αποκαλύπτεται ότι η χώρα βρέθηκε ένα βήμα πριν από την έξοδο από το ευρώ και την πλήρη καταστροφή, η οποία απετράπη την τελευταία στιγμή, αντί να ζητάει δημόσια συγγνώμη, συνεχίζει να βρίζει και να συκοφαντεί».

Τέλος, ο κ. Απ. Κακλαμάνης με εκτενή δήλωσή του αναφέρεται στην «αλήθεια», όπως τονίζει, σε ό,τι αφορά τις διεργασίες που κατέληξαν στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Στο πλαίσιο αυτό, κάνει γνωστό ότι ο κ. Σαμαράς είχε συμφωνήσει στην πρωθυπουργοποίησή του και ότι είχε συναντηθεί μαζί του «επί μία και πλέον ώρα, στο σπίτι του επί της οδού Μουρούζη». Ο κ. Σαμαράς επέμενε στη θέση του να μην υπουργοποιηθούν βουλευτές της Ν.Δ., με αποτέλεσμα ο κ. Κακλαμάνης να αποφασίσει «περί τα μεσάνυχτα της 8ης Νοεμβρίου 2011» να μην κάνει αποδεκτή την πρόταση πρωθυπουργοποίησής τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή