Αίτηση για ένταξη στη συνθήκη Σένγκεν καταθέτει η Κροατία

Αίτηση για ένταξη στη συνθήκη Σένγκεν καταθέτει η Κροατία

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κροατία, την 1η Ιουλίου του 2015, θα καταθέσει επίσημα αίτηση για ένταξη στο χώρο Σένγκεν, ανήγγειλε ο Κράτης πρωθυπουργός, Ζόραν Μιλάνοβιτς, τονίζοντας ότι με την προσχώρηση οι πολίτες της χώρας θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα και χωρίς επιτήρηση εντός της ζώνης.

 "Πριν από έναν χρόνο ανακοίνωσα ότι ένας από τους σημαντικότερους στόχους της κυβέρνησής μας είναι σε σύντομο χρονικό διάστημα από την ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ -κι αυτό είναι διάστημα δύο ετών- η χώρα να είναι σε θέση να καταθέσει αίτηση για προσχώρηση στη ζώνη Σένγκεν. Αυτό σημαίνει ότι, από την 1η Ιουλίου του 2015, η Κροατία θα υποβληθεί σε αξιολόγηση, δηλαδή έλεγχο της ΕΕ, αν είμαστε έτοιμοι γι αυτό ή όχι" τόνισε ο κ. Μιλάνοβιτς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ύστερα από σύσκεψη της Επιτροπής για το συντονισμό και την επιτήρηση του μηχανισμού Σένγκεν.

Ο Κροάτης πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Κροατία είναι έτοιμη για την ένταξη και πως θα αποδείξει ότι είναι ένα οργανωμένο κράτος, που έχει εκπληρώσει τα κριτήρια στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα και έχει διαθέσει πόρους από το ταμείο για την εφαρμογή της συνθήκης Σένγκεν. Πρόκειται για μία σειρά σοβαρά, τεχνικά -όχι πολιτικά- κριτήρια, είπε ο κ. Μιλάνοβιτς, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος προσωπικά θα επιτηρήσει τη διαδικασία.

Τόνισε ακόμη ότι αναμένει από την ΕΕ να αποτιμήσει την αίτηση σε διάστημα έξι μηνών από την κατάθεσή της, όπως συνέβη και με την Ουγγαρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή