Συνεχείς επιχειρήσεις κατά διακίνησης μεταναστών

Συνεχείς επιχειρήσεις κατά διακίνησης μεταναστών

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντείνεται όσο καλοκαιριάζει ο «πόλεμος» που μαίνεται ανάμεσα στις διωκτικές αρχές και τα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών που επιχειρούν να φτάσουν παράνομα από χώρες της Ασίας και της Αφρικής στην Ευρώπη. Επειτα από έρευνες τριών ημερών, άνδρες του Λιμενικού Σώματος κατάφεραν να εντοπίσουν τρία άτομα που φέρονται να εμπλέκονται σε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών που μετέφερε ανθρώπους από την Τουρκία στη Ρόδο την προηγούμενη Παρασκευή.

Η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της διακίνησης ανθρώπων, επισημαίνουν στελέχη διωκτικών αρχών, θα συνεχιστεί πιο έντονα και πιο οργανωμένα. Το πρόβλημα αναμένεται να διογκωθεί φέτος το καλοκαίρι. Χθες 13 άτομα εντοπίστηκαν στη νησίδα «Παναγιά» κοντά στις Οινούσσες της Χίου. Την περασμένη Δευτέρα, ομάδες παράνομων μεταναστών 30 και 13 ατόμων εντοπίστηκαν κοντά στη Σάμο και στην Κω αντίστοιχα. Συνολικά, κατά τη διάρκεια του περασμένου Απριλίου το Λιμενικό ασχολήθηκε με 51 περιπτώσεις εντοπισμού σκαφών που μετέφεραν παράνομους μετανάστες. Από αυτά τα σκάφη, τα 31 εντοπίστηκαν ενώ ακόμα βρίσκονταν στα τουρκικά χωρικά ύδατα και έγινε προσπάθεια προκειμένου να ειδοποιηθούν οι αρχές της γειτονικής χώρας να περισυλλέξουν τους μετανάστες. Σε μια περίπτωση οι μετανάστες σώθηκαν από το ελληνικό Λιμενικό και στη συνέχεια παραδόθηκαν στις τουρκικές αρχές.

Το ζήτημα της στενότερης συνεργασίας με την Τουρκία για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών είναι ένα από τα πολλά μέτρα που προωθούν οι ελληνικές αρχές. Μέσα στο επόμενο διάστημα, αναμένεται να λειτουργήσει ένα δεύτερο κέντρο «πρώτης υποδοχής» στη Λέσβο. Ενα ακόμα λειτουργεί στο Φυλάκιο Εβρου, ενώ υπάρχουν τρεις ακόμα κινητές μονάδες που υπάγονται στην Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής. Ο ρόλος τους είναι η όσο το δυνατόν πιο γρήγορη παροχή πρώτης βοήθειας και ενημέρωσης, αλλά ταυτόχρονα και η ταυτοποίηση των μεταναστών που συλλαμβάνονται από τις διωκτικές αρχές.

Τα κέντρα πρώτης υποδοχής έχουν και δυνατότητα φιλοξενίας των μεταναστών για περιορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ οι κινητές μονάδες ασχολούνται μόνο με την ταυτοποίηση και την ενημέρωσή τους.

«Πριν από περίπου 15 μήνες δεν υπήρχε τίποτα απ’ όλα αυτά. Για να γίνει εφικτό χρειάστηκε υπερπροσπάθεια και όσον αφορά το θεσμικό πλαίσιο και όσον αφορά τις υποδομές. Η προσπάθεια αυτή αναμένεται να συνεχιστεί γιατί οι εκτιμήσεις για την κατάσταση στη Συρία και σε διάφορα ακόμα σημεία του πλανήτη δεν μας αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού όσον αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα», λέει στην «Κ» ο διευθυντής της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, Παναγιώτης Νίκας. Η δημιουργία των κέντρων καλύπτεται κατά μεγάλο μέρος από ευρωπαϊκούς πόρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή