Επίθεση Σαμαρά στους υμνητές των ναζιστών

Επίθεση Σαμαρά στους υμνητές των ναζιστών

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 

Σε θολά νερά «ψαρεύει» ο ΣΥΡΙΖΑ στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές και τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Μετά τα διαδοχικά «ανοίγματα» στελεχών και υποψηφίων της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, χθες ο ίδιος ο κ. Αλ. Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τους χαρακτήρισε «παραπλανημένους», εκτιμώντας ότι δεν είναι στην πλειονότητά τους νεοναζί. Εσπευσε πάντως να προσθέσει ότι «με την ηγεσία της Χ.Α., εμείς έχουμε μετωπική σύγκρουση». Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς -και ενώ ο κ. Κ. Καραμανλής είχε εκπέμψει μήνυμα στήριξης της Ν.Δ.- υπήρξε κάθετος έναντι του νεοναζιστικού μορφώματος, μιλώντας σε εκδήλωση για την επέτειο της Μάχης της Κρήτης στο Μάλεμε. «Αίμα, θυσίες, ιστορική μνήμη προσβάλλονται βάναυσα από αυτούς που φέρουν σήμερα τα σύμβολα του ναζισμού» υπογράμμισε, ενώ στελέχη του Μαξίμου αποδίδουν στον ΣΥΡΙΖΑ ακραίο καιροσκοπισμό. Ο κ. Ευ. Βενιζέλος κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να συστρατευθεί στον αγώνα κατά των ναζιστών της Χ.Α. και τόνισε ότι «είναι αδιανόητο και απαγορεύεται ιστορικά οποιοδήποτε έμμεσο ή άμεσο φλερτ με τις δυνάμεις αυτές».

Επίθεση Σαμαρά

Σφοδρή επίθεση στους υμνητές των ναζί εξαπέλυσε χθες, από το Μάλεμε της Κρήτης, ο πρωθυπουργός, την ίδια στιγμή που κορυφώνεται η επίθεση της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις δηλώσεις στελεχών του που εμφανίστηκαν να διεκδικούν τη χρυσαυγίτικη ψήφο.

Τιμώντας την επέτειο από τη Μάχη της Κρήτης ο κ. Σαμαράς σημείωσε πως «αίμα, θυσίες, ιστορική μνήμη προσβάλλονται βάναυσα από αυτούς που φέρουν σήμερα τα σύμβολα του ναζισμού, από αυτούς που ξεπροβάλλουν, ως φαντάσματα αποκρουστικά, για να μας θυμίσουν ότι ο αγώνας για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία δεν σταματά ποτέ, από αυτούς που σήμερα θαυμάζουν τους χειρότερους τυράννους που γνώρισε η Ελλάδα, τους χειρότερους δήμιους που γνώρισε ο Ελληνισμός και ιδιαίτερα ο κρητικός λαός». «Η περήφανη κρητική γη τους κατάπιε, τους ντρόπιασε, τους ακύρωσε. Σε αυτή τη γη ο φασισμός δεν πιάνει. Πιάνει μόνο το δέντρο της ελευθερίας», τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός δεν ενεπλάκη στην αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, κατά την επίσκεψή του στο Μάλεμε, ωστόσο έστειλε σαφές μήνυμα, την ίδια στιγμή που στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου κατηγορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ για άκρατο καιροσκοπισμό, για προσπάθεια εξασφάλισης –με κάθε τρόπο, ακόμη και μέσω της χρυσαυγίτικης ψήφου– της εκλογικής νίκης και, εν τέλει, της ακύρωσης της προσπάθειας ανασυγκρότησης της Ελλάδας. Η γαλάζια επίθεση εδράζεται σε δηλώσεις στελεχών της Κουμουνδούρου, αλλά και σε ανοικτή επιστολή που έστειλε ο δημ. σύμβουλος του συνδυασμού Κασιδιάρη, κ. Χρ. Γούδης, προς τον κ. Γ. Σακελλαρίδη μέσω της οποίας ζητούσε διάλογο των δύο πλευρών.

Το τελικό δίλημμα

Από το σύνολο των μετρήσεων διαπιστώνεται το εξής παράδοξο, το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει η Ν.Δ., αλλά και ο έτερος κυβερνητικός εταίρος. Κι αυτό είναι πως παρά το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών δεν επιθυμεί την πρόκληση κυβερνητικής κρίσης ή πρόωρες εκλογές, εντούτοις πολλοί εξακολουθούν να λειτουργούν με «χαλαρή» διάθεση, επιλέγοντας την αποχή και την ψήφο διαμαρτυρίας ή «τιμωρίας» της κυβέρνησης. Κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να συνεχίσει αταλάντευτη στην πορεία εξόδου από την κρίση. Πλην, όμως, όπως αναγνωρίζουν πολλοί, ενδεχόμενη αποδοχή –έστω και για λόγους «χαλαρότητας»– στις κάλπες του διλήμματος που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταστήσει ναρκοπέδιο το πεδίο άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής. Αυτό θα είναι, άλλωστε, και το μήνυμα που θα αναδείξει ο κ. Σαμαράς στα δύο 24ωρα που απομένουν μέχρι τη λήξη της προεκλογικής περιόδου.

Ο πρωθυπουργός θα επιμείνει σε όσα επιτεύχθηκαν με τις θυσίες των πολιτών και στον κίνδυνο η χώρα να επιστρέψει στην περιπέτεια. Κυρίως, όμως, θα εμμείνει στην ανάγκη να διαφυλαχθεί η πορεία εκσυγχρονισμού της χώρας και υπέρβασης όλων όσα οδήγησαν στο μνημόνιο.

Ωστόσο, η προϋπόθεση που θέτει ο πρωθυπουργός δεν είναι άλλη παρά «ο κάθε πολίτης να θεμελιώσει με την ψήφο του αυτήν την προσπάθεια». Αυτό θα είναι το τελικό μήνυμα του κ. Σαμαρά, ο οποίος –και μέσω του τελευταίου τηλεοπτικού σποτ της Ν.Δ.– απευθυνόμενος στους πολίτες σημειώνει: «Το μέλλον του τόπου είναι στα χέρια σας».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή