Ακροδεξιός πυρετός υπέρ Πούτιν

Ακροδεξιός πυρετός υπέρ Πούτιν

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συγκέντρωση την περασμένη εβδομάδα κοντά στα ανάκτορα των Βερσαλλιών, το ακροδεξιό γαλλικό κόμμα του Εθνικού Μετώπου ξεδίπλωσε τις γνωστές θεατρικές μεθόδους και τα λαϊκιστικά μηνύματα, που χαρακτηρίζουν τα εθνικιστικά κινήματα σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Το συγκεντρωμένο πλήθος ανέμιζε γαλλικές σημαίες, έψαλλε με πάθος τον εθνικό ύμνο και χειροκροτούσε κάθε φορά που οι ομιλητές καταδίκαζαν τους απαιτητικούς μετανάστες και την Ε.Ε.

Πέρα, όμως, από την ψηφοθηρική της αποστολή, η συγκέντρωση των Βερσαλλιών αποτελεί μέρος προώθησης προγράμματος, το οποίο δεν αγγίζει τις ανησυχίες των συντηρητικών ψηφοφόρων της Ενωσης: τη λήξη της ευρωπαϊκής«υποτέλειας» απέναντι στις ΗΠΑ και τη στροφή προς τη Ρωσία, ως παράγοντα ειρήνης και ανάχωμα στην ηθική καταρράκωση της ηπείρου.

Για τον λόγο αυτό, οι ακροδεξιοί λαϊκιστές της Ευρώπης αντιμετωπίζουν με ενθουσιασμό την πολιτική του προέδρου Πούτιν στην Ανατολική Ουκρανία. «Διαπιστώνουμε ότι η Ρωσία επηρεάζει την πολιτική της άκρας Δεξιάς σε όλη την Ευρώπη. Τα ακροδεξιά κόμματα μπορεί να σχηματίσουν ακόμη και φιλορωσικό μπλοκ στο Ευρωκοινοβούλιο», αναφέρει μελέτη του ουγγρικού ινστιτούτου Political Capital Institute.

Τα φιλορωσικά αισθήματα περιορίζονται, όμως, στις παρυφές της ευρωπαϊκής πολιτικής, αν και ο Πούτιν διαθέτει απροσδόκητους θαυμαστές, όπως τον πρώην Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τον πρώην καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ. Ακόμη και μεταξύ των Ευρωπαίων ακροδεξιών, πάντως, η δημοτικότητα του Πούτιν αποτελεί προϊόν πολιτικού τακτικισμού. Στην προσπάθειά τους να δαμάσουν την ισχύ της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας, οι ακροδεξιοί δράττονται κάθε ευκαιρίας για συμμαχίες κατά των ευρωπαϊκών ελίτ.

Η απήχηση τέτοιων θέσεων δείχνει, όμως, ότι οι ευρωπαϊκοί πολιτικοί θεσμοί διέρχονται κρίση, έχοντας απολέσει σε μεγάλο βαθμό τη νομιμοποίησή τους στα μάτια των Ευρωπαίων.

Ο Γάλλος φιλόσοφος Αλέν ντε Μπενουά, ηγετική μορφή της ακαδημαϊκής ομάδας γνωστής ως «νέα δεξιά», εκτιμά πως η Ρωσία αποτελεί το φυσικό γεωπολιτικό αντίβαρο στην αμερικανική κυριαρχία. Ιδια άποψη έχουν και πολλοί Ευρωπαίοι συντηρητικοί χριστιανοί, που θεωρούν τον κ. Πούτιν ως σταυροφόρο στον αγώνα κατά της ηθικής κατάπτωσης και ειδικότερα της ομοφυλοφιλίας.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του ηγέτη του βρετανικού Ukip, Νάιτζελ Φάρατζ, και της προέδρου του γαλλικού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν. Παρότι οι δύο ηγέτες βρίσκονται εν μέσω οξείας ιδεολογικής διένεξης, ανταλλάσσοντας βαρείς χαρακτηρισμούς και υπονοούμενα, συμφωνούν σε ένα θέμα: την εκτίμησή τους για τη Ρωσία και τον πρόεδρο Πούτιν.

Τον θαυμασμό της για τον Ρώσο πρόεδρο είχε εκφράσει η κ. Λεπέν, καλώντας σε στρατηγική συμμαχία με το Κρεμλίνο, που θα οδηγούσε σε «πανευρωπαϊκή ένωση» με τη Ρωσία.

Από τη μεριά του, ο κ. Φάρατζ έχει δηλώσει ότι θαυμάζει τον πρόεδρο Πούτιν περισσότερο από κάθε άλλον ηγέτη, «ως άριστο διαχειριστή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή