Πρώτο κόμμα το DEB στη Ροδόπη

Πρώτο κόμμα το DEB στη Ροδόπη

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη ψήφισε, όπως αναμενόταν, για τις ευρωεκλογές, στη συντριπτική της πλειοψηφία το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (DEB). Στον νομό Ροδόπης, τις πρώτες πρωινές ώρες, το DEB εξασφάλιζε 42,82% έναντι 17,16 της Ν.Δ. και στον νομό Ξάνθης 22,33%, με τη Ν.Δ. να ακολουθεί με 18,75%.

Προς ενίσχυση του DEB κατέφθασαν με μισθωμένα λεωφορεία περισσότεροι από 4.000 ψηφοφόροι, μουσουλμάνοι Ελληνες πολίτες, καταγόμενοι από τη Ροδόπη και την Κομοτηνή, που ζουν ως εργαζόμενοι, συνταξιούχοι ή φοιτητές στην Τουρκία.

Η διαδρομή από τους Κήπους έως την Κωνσταντινούπολη είχε τις τελευταίες ημέρες έντονο άρωμα ελληνικών εκλογών. Αφίσες και πανό καλούσαν, στην τουρκική γλώσσα, τους μουσουλμάνους της Ξάνθης και της Κομοτηνής να επιστρέψουν στις πόλεις και στα χωριά για να ψηφίσουν.

Η καταμέτρηση των ψήφων έως αργά το βράδυ καταδείκνυαν υψηλό βαθμό συσπείρωσης των μειονοτικών εκλογέων γύρω από το κόμμα αυτό. Το DEB κατήλθε για πρώτη φορά αυτόνομα στις εκλογές, μολονότι δεν υπήρχαν πιθανότητες να εκλέξει ευρωβουλευτή.

Στη διακήρυξή του αναφέρει σχετικά με τους λόγους που το ώθησαν να συμμετάσχει: «Συμμετέχουμε στις ευρωεκλογές για να δώσουμε ένα μήνυμα για τη νοοτροπία και τις πολιτικές που δεν λαμβάνουν υπόψη τα δημοκρατικά αιτήματα της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης, που αγνοούν τις προσδοκίες της, που κλείνουν τα μάτια στα δίκαια αιτήματά της, τα οποία παραβλέπει μια ολόκληρη κοινωνία.

Για να δώσουμε το “παρών” και το μήνυμα ότι “είμαστε εδώ” στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην πατρίδα μας την Ελλάδα, της οποίας είμαστε πολίτες, και για να τραβήξουμε την προσοχή στα προβλήματα και στα δίκαια αιτήματά μας».

Χιλιάδες ψήφοι

Οι χειρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της Σεμπιχά Σουλεϊμάν δείχνουν να τροφοδότησαν με μερικές χιλιάδες ψήφους τη δεξαμενή του DEB. Οι μειονοτικοί εξέλαβαν την όχι ιδιαίτερα συμπαθή στον κόσμο τους αρχική υποψηφιότητα της κ. Σουλεϊμάν περίπου ως «αιτία πολέμου» από ένα κόμμα που παραδοσιακά διατηρούσε ισχυρές σχέσεις με τους μουσουλμάνους, και μάλιστα κάποιοι αισθάνθηκαν ότι «μπορεί να αποδειχθεί χειρότερο από τους άλλους». Ετσι, ψήφοι που κάτω από «ομαλές» συνθήκες θα κατέληγαν στον ΣΥΡΙΖΑ κατευθύνθηκαν λόγω Σαμπιχά στο DEB, που αναδεικνύεται σε ισχυρό πολιτικό πόλο της μειονότητας.

Στην Κομοτηνή, το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας έδειχνε να συσπειρώνει ποσοστό άνω του 90% των μουσουλμάνων εκλογέων, ενώ αποφασιστική εθεωρείτο η συμβολή των μειονοτικών ψηφοφόρων στην επικράτηση του υποψήφιου περιφερειάρχη της Ν.Δ. κ. Παυλίδη στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη.

Πλήγμα, πάντως, εξαιτίας της υπόθεσης της κ. Σαμπιχά δέχτηκαν υποψηφιότητες του ΣΥΡΙΖΑ και σε αρκετούς δήμους της Θράκης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή