Ανασχηματισμός προ των πυλών

Ανασχηματισμός προ των πυλών

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανασχηματισμό που δεν θα περιορίζεται σε απλή ανακύκλωση προσώπων, αλλά θα έχει «βάθος», θα σηματοδοτεί αλλαγή σελίδας και διεύρυνση του πολιτικού ακροατηρίου της δικομματικής κυβέρνησης, σχεδιάζει ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς σε συνεργασία με τον κ. Ευ. Βενιζέλο. Οι δύο τους αναμένεται να συνταξιδέψουν σήμερα προς τις Βρυξέλλες, ενώ την Πέμπτη θα έχουν την πρώτη τους συνάντηση μετά τις εκλογές. Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά υπάρχουν, πάντως, εισηγήσεις και για μετάθεση του ανασχηματισμού σε δεύτερο χρόνο, ωστόσο, ο κίνδυνος να περιέλθει η κυβέρνηση σε κατάσταση ακινησίας ενόψει αλλαγών, κλίνει την πλάστιγγα υπέρ της μη παράτασης της εκκρεμότητας.

Ζωηρή είναι και η συζήτηση για το εάν η Ν.Δ. θα πρέπει να στραφεί προς τα δεξιά (σ.σ. Χ.Α., ΛΑΟΣ και Ενωση συγκέντρωσαν περί το 13%) ή να χαράξει πορεία προς το κέντρο, όπως προτείνουν οι Δημ. Αβραμόπουλος και Ντόρα Μπακογιάννη. Εκτιμάται, πάντως, πως η… δοσολογία –και στα πρόσωπα– θα είναι σαφώς πιο φιλελεύθερη, χωρίς να λείπουν οι «αναφορές» στη Δεξιά. Ο ανασχηματισμός ξεκινάει και ολοκληρώνεται στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομίας. Η αποχώρηση του κ. Γ. Στουρνάρα από ορισμένους προεξοφλείται, προκειμένου να σηματοδοτηθεί ότι το «μήνυμα της κάλπης ελήφθη». Ωστόσο, υπάρχουν και εισηγήσεις περί του αντιθέτου, με το επιχείρημα ότι εκκρεμεί η υλοποίηση του τελευταίου σκέλους του Μνημονίου και η διαπραγμάτευση του χρέους, ενώ πολλά από όσα πλήγωσαν την κυβέρνηση εκτιμάται ότι δεν αφορούν τον κ. Στουρνάρα, αλλά μάλλον τον, υπό τον Χ. Θεοχάρη, φορολογικό μηχανισμό. Ο κ. Σαμαράς καλείται να επιλέξει αν τον κ. Στουρνάρα θα διαδεχθεί «βαρύ πολιτικό στέλεχος» ή ένας εκ της ομάδας που διαχειρίστηκε τη δύσκολη διαπραγμάτευση (σ.σ. όπως ο κ. Στ. Παπασταύρου) ή θα υπάρξει συνδυασμός των δύο. Στον σχεδιασμό των αλλαγών περιλαμβάνεται και η παράμετρος της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς ολοκληρώνεται η θητεία του κ. Γ. Προβόπουλου και ήδη έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΤτΕ στις 10 Ιουνίου.

Επιπλέον εξετάζεται έντονα η αξιοποίηση εξωκοινοβουλευτκών στελεχών, επιλογή που συμφωνεί με τον διακηρυγμένο στόχο Σαμαρά για ασυμβίβαστο μεταξύ υπουργών – βουλευτών και εκπέμπει μηνύματα διεύρυνσης των πολιτικών αναφορών της δικομματικής. Ο κ. Βενιζέλος εμφανίζεται να εισηγείται την τοποθέτηση στελεχών όπως ο κ. Ανδ. Λοβέρδος, αλλά και να προτείνει την απομάκρυνση άλλων. Στο στόχαστρο του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται ο κ. Κ. Χατζηδάκης, ο οποίος φέρεται εξ αυτών που θα αλλάξουν χαρτοφυλάκιο. Συζητήσεις γίνονται και για τον κ. Αδ. Γεωργιάδη εξαιτίας των πολλών ανοικτών μετώπων που έχει με τους φορείς του κλάδου Υγείας, ενώ σενάρια φέρουν τον κ. Ηλ. Μόσιαλο να εξετάζεται ως πιθανός διάδοχός του. Λίαν πιθανή θεωρείται η αλλαγή φρουράς στο υπ. Εργασίας (Γ. Βρούτσης), στο Αγρ. Ανάπτυξης (Αθ. Τσαυτάρης) αλλά και στο Παιδείας, καθώς ο κ. Κ. Αρβανιτόπουλος όχι μόνον αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση των μετώπων στα πανεπιστήμια, αλλά ενεπλάκη ενεργά και στη μάχη για τον Δήμο Πειραιώς. Δεν αποκλείεται επίσης η μετακίνηση «κορυφαίων» όπως ο κ. Ν. Δένδιας, που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης με τη Χ. Α., όπως και ο κ. Χαρ. Αθανασίου. Εντός του νέου σχήματος πιθανολογείται ότι θα είναι όλοι ή κάποιοι εκ των Γ. Κουμουτσάκου, Στ. Καλαφάτη και Α. Σπηλιωτόπουλου που έδωσαν την αυτοδιοικητική μάχη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή