Πρωταθλήτρια στις αφίξεις τουριστών η Ελλάδα

Πρωταθλήτρια στις αφίξεις τουριστών η Ελλάδα

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Σπάει όλα τα ρεκόρ σε επίπεδο αφίξεων ξένων τουριστών ο ελληνικός προορισμός τους πρώτους μήνες της φετινής περιόδου, καταγράφοντας πολύ υψηλότερες αυξήσεις από τους άμεσα ανταγωνιστικούς προορισμούς.

Ολα δείχνουν ότι -περιλαμβανομένων και των επισκεπτών με κρουαζιέρα- ο αριθμός των ξένων τουριστών στη χώρα μας θα κινηθεί κατά τη φετινή σεζόν πολύ υψηλότερα από το περυσινό ρεκόρ των, περίπου, 20 εκατ. αφίξεων. Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η «Κ», οι συνολικές αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό στα αεροδρόμια της χώρας για το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου παρουσίασαν αύξηση κατά 21% φθάνοντας σε 1,81 εκατ. έναντι 1,5 εκατ. την ίδια περίοδο του 2013. Το μεγαλύτερο μερίδιο της αύξησης προέρχεται από τις αφίξεις στην Αθήνα. Σε ό,τι αφορά τον Απρίλιο η αύξηση των αφίξεων από το εξωτερικό σε όλα τα αεροδρόμια έφθασε σε ποσοστό 33,9%. Επίσης, σημάδια ανάκαμψης δείχνει και η εγχώρια ταξιδιωτική κίνηση, καθώς οι αεροπορικές αφίξεις εσωτερικού για το τετράμηνο αυξήθηκαν κατά 9,7% φθάνοντας σε 1,42 εκατομμύρια. Σε ό,τι αφορά τον Απρίλιο οι αφίξεις εσωτερικού αυξήθηκαν κατά 29,8%.

Η σταδιακή αποκατάσταση της εικόνας του ελληνικού προορισμού στις ξένες αγορές αποτέλεσε έναν από τους βασικούς λόγους για την επάνοδο σε θετικό πεδίο των βασικών τουριστικών μεγεθών της χώρας. Τα αρνητικά δημοσιεύματα που υπερίσχυαν για τη χώρα το 2012 στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης έδωσαν τη θέση τους, κυρίως, από τα μέσα της περυσινής σεζόν σε σειρά θετικών δημοσιευμάτων με επίκεντρο τον ελληνικό τουρισμό. Θετικά συνέβαλε στην ανοδική πορεία των τουριστικών μεγεθών η θεαματική αύξηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων για τη χώρα. Παράλληλα, ενισχυτικά λειτούργησε η διατήρηση των ξενοδοχειακών τιμών σε ανταγωνιστικά επίπεδα -με βάση τα περυσινά συμβόλαια που συμβλήθηκαν με τους tοur operators -για τη φετινή σεζόν. Επιπλέον, έχει επανέλθει το ενδιαφέρον ξένων ομίλων για την υλοποίηση τουριστικών επενδύσεων και συνεργασιών στον ελληνικό προορισμό.

Μέχρι στιγμής οι κρατήσεις εξελίσσονται ανοδικά σχεδόν απ’ όλες τις βασικές αγορές. Μόνο ερώτημα αποτελεί η αγορά της Ρωσίας από την οποία καταγράφηκε ισχυρή αύξηση των αφίξεων τους πρώτους μήνες αλλά για το υπόλοιπο της σεζόν καταγράφεται επιβράδυνση στις κρατήσεις.

Ισπανία. Προς νέο ρεκόρ αφίξεων ξένων επισκεπτών οδεύει και η Ισπανία. Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου στατιστικών για τον τουρισμό ΙΕΤ για το τετράμηνο οι αφίξεις ξένων τουριστών αυξήθηκαν κατά 9,2% φθάνοντας σε 15,34 εκατ. Οι αφίξεις αυξήθηκαν από τη Βρετανία (+6,5%),τη Γερμανία (+11,3%) και τη Ρωσία (+5,5%), ενώ μειώθηκαν από την Πορτογαλία (-3%) και την Ιρλανδία (-2,2%). Για τον Απρίλιο οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 13,2%.

Τουρκία. Αυξητικά κινούνται οι αφίξεις και στην Τουρκία σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε, προχθές, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της γειτονικής χώρας. Ειδικότερα, για το τετράμηνο οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 5,1% ξεπερνώντας τα 7 εκατ. έναντι 6,65 εκατ. την ίδια περίοδο πέρυσι. Αύξηση παρουσιάζουν οι αφίξεις από τη Βρετανία (+8,9%), τη Ρωσία (+6,9%) και την Ελλάδα (+23,5%) και πτώση από τη Γερμανία (-3,2%) και τη Γαλλία (-0,6%). Για τον Απρίλιο οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 8,2%.

Κύπρος. Οι αφίξεις στην Κύπρο αυξήθηκαν κατά 1,4% στο τετράμηνο, φθάνοντας σε 344.435 σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αύξηση παρουσιάζουν οι αφίξεις από την Αγγλία (+1,2%) και τη Ρωσία (+11,8%) και πτώση από τη Γερμανία (-27,7%) και την Ελλάδα (-3,2%). Για τον Απρίλιο οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 11,4%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή