Οχλος σκότωσε έγκυο έξω από δικαστήρια

Οχλος σκότωσε έγκυο έξω από δικαστήρια

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΑΧΩΡΗ. Εξω από τα δικαστήρια της Λαχώρης, της πιο φιλελεύθερης πόλης του Πακιστάν, πλήθος τριάντα ατόμων σκότωσε την Τρίτη την 25χρονη έγκυο Φαρζάνα Παρβίν, η οποία είχε παντρευτεί άνδρα τον οποίο δεν ενέκρινε η οικογένειά της. Μέσα στο πλήθος βρισκόταν ο πατέρας και ο αδελφός της, ενώ σύμφωνα με τη μαρτυρία του συζύγου της, Μουχάμαντ Ικμπάλ, η αστυνομία και οι παριστάμενοι δεν παρενέβησαν.

«Ζητούμε δικαιοσύνη. Μας απειλούσαν από τη στιγμή που παντρευτήκαμε» είπε ο 45χρονος Ικμπάλ, ο οποίος βρισκόταν στο χωριό του για να κηδέψει την Παρβίν. Η γυναίκα πήγαινε στο δικαστήριο για να καταθέσει ότι ο Ικμπάλ δεν την απήγαγε, όπως ισχυριζόταν η οικογένειά της, αλλά ότι ο γάμος ήταν δική της απόφαση. «Καθώς πηγαίναμε στο δικαστήριο από το γραφείο του δικηγόρου μας, δεχθήκαμε επίθεση από σχεδόν τριάντα άτομα, μεταξύ τους ήταν και ο πατέρας της, ο αδελφός και τα ξαδέρφια της» είπε ο Ικμπάλ. «Το πιο σκληρό είναι ότι κανένας δεν μπήκε μπροστά να σώσει τη γυναίκα μου. Η αστυνομία ήταν παρούσα, εκατοντάδες δικηγόροι ήταν εκεί, το ίδιο και απλοί άνθρωποι, αλλά όλοι απλά παρακολουθούσαν ως θεατές». Ο πατέρας της Παρβίν, Μουχάμαντ Αζίμ συνελήφθη.

«Ο θάνατος της Φαρζάνα Παρβίν με σοκάρει βαθύτατα» δήλωσε η ύπατη αρμοστής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ Νάβι Πιλάι. «Δεν θέλω καν να χρησιμοποιήσω τη φράση “έγκλημα τιμής”, γιατί δεν υπάρχει το παραμικρό ψήγμα τιμής σε μια τέτοια δολοφονία».

Στο Πακιστάν υπάρχουν φεμινιστικές οργανώσεις και κέντρα προστασίας κακοποιημένων γυναικών – δομές που ως πρόσφατα έλειπαν πλήρως από χώρες όπως το γειτονικό Αφγανιστάν. Δημοσίευμα των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» αναφέρεται στο απροσδόκητο κύμα υποστήριξης που έλαβε στο Αφγανιστάν γυναίκα που επιχείρησε να κάψει ζωντανό τον σύζυγό της, έπειτα από μία μαρτυρική ζωή στο πλευρό του.

Στο δε Σουδάν της ανατολικής Αφρικής, τη διεθνή κατακραυγή έχει προκαλέσει η υπόθεση της 27χρονης Μεριάμ Ιμπραήμ, η οποία καταδικάστηκε σε θάνατο για αποστασία, επειδή είχε ασπαστεί τον χριστιανισμό. Η Ιμπραήμ γέννησε την Τρίτη ένα κοριτσάκι στη φυλακή, ενώ ο χριστιανός σύζυγός της, ο Αμερικανός υπήκοος Ντανιέλ Γουανί δεν είχε πρόσβαση στη χώρα. Οι συνήγοροι της Ιμπραήμ άσκησαν έφεση, ενώ η εκτέλεση της θανατικής ποινής μετατέθηκε για δύο χρόνια λόγω της γέννησης του μωρού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή