Ομιλείτε «θερινά» Ρωσικά;

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζητείται σερβιτόρα σε νησί για τετράμηνη εργασία. Παρέχονται σίτιση, στέγαση και πλήρης ασφάλεια, απαραίτητη η γνώση αγγλικής γλώσσας. Ζητείται πωλήτρια σε κατάστημα ρούχων και δερμάτινων ειδών, απαραίτητα άψογα ρωσικά. Θα θεωρηθεί προσόν η αγγλική ως δεύτερη ξένη γλώσσα. Ζητείται μάγειρας γνώστης της ελληνικής αλλά και της ιταλομεσογειακής κουζίνας. Επιχείρηση θαλάσσιων μέσων αναψυχής ζητεί για τη θερινή σεζόν προπονητή θαλάσσιου σκι και άτομο με γνώσεις windsurfing και δίπλωμα ταχύπλοου. Ατέλειωτος ο αριθμός αγγελιών για σερβιτόρους σε κλαμπ, μπαρ και ταβέρνες, κυρίως για νεαρές κοπέλες, με συχνή την αναζήτηση του προσόντος «εμφανίσιμες» από «σοβαρές» επιχειρήσεις.

Αυτή την εποχή εκτός από τις αθλητικές εφημερίδες που ξεχειλίζουν με πληροφορίες για τις ποδοσφαιρικές μετεγγραφές του καλοκαιριού, ανθούν και οι στήλες εφημερίδων ή οι ιστότοποι που δημοσιεύουν αγγελίες με θέσεις εργασίας. Στην πρώτη περίπτωση, οι αθλητικές σελίδες προσφέρουν αναψυχή. Στη δεύτερη, οι αγγελίες για θέσεις εργασίας ελπίδα και κάποια διέξοδο για εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους και άνεργες, νέους ή μεγαλύτερους. Δεν πρόκειται πλέον για συμπληρωματικό εισόδημα, όπως παλαιότερα που εργάζονταν οι φοιτητές, αλλά για ανάσες ζωής, συχνά σε μακροχρόνια ανέργους.

Εκτακτο προσωπικό

Πού δημιουργούνται θερινές εποχικές θέσεις εργασίας; Κατ’ αρχήν στα ξενοδοχεία, στα τουριστικά καταλύματα και γενικότερα στις τουριστικές επιχειρήσεις. Στον τουριστικό κλάδο το ποσοστό εποχικής εργασίας φτάνει το 43% και βεβαίως αντανακλά κυρίως στους καλοκαιρινούς μήνες. Δίπλα στον σκληρό πυρήνα της «τουριστικής βιομηχανίας» αναπτύσσεται μια ολόκληρη στεφάνη από υπηρεσίες (από την εστίαση μέχρι τη διασκέδαση, αλλά και την υγεία), με ταβέρνες, μπαρ και κλαμπ των οποίων οι υπεύθυνοι αναζητούν έκτακτο προσωπικό. Εποχικές θερινές εργασίες δημιουργούνται και στον αγροτικό τομέα, οι οποίες καλύπτονται κυρίως από αλλοδαπούς. Αλλά και σε μια σειρά από υπηρεσίες που πρέπει να ενισχυθούν για να ανταποκριθούν στις ανάγκες: προσλήψεις εκτάκτων σε δήμους για την αποκομιδή απορριμμάτων που σε τουριστικές περιοχές «υπερδιπλασιάζονται» τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Εκτακτοι υπάλληλοι σε μουσεία και επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους, δασοπυροσβέστες και ναυαγοσώστες, είναι ορισμένες από τις ειδικότητες που προσφέρουν θερινές θέσεις εργασίας.

Διατρέχοντας τις αγγελίες προσφοράς εργασίας βλέπει κανείς πως οι μισθοί για σερβιτόρους κινούνται από 700 έως 900 ευρώ, με τις υψηλότερες απολαβές να αφορούν νησιά με «ακριβό» τουρισμό και αντίστοιχες τιμές υπηρεσιών, όπως η Μύκονος ή η Πάρος. Το ημερομίσθιο καθορίζεται συνήθως σε 40 ευρώ, με την ασφάλιση να αποτελεί σπάνια λέξη. Είναι κοινό μυστικό πως ειδικά στην εστίαση κυριαρχεί η ανασφάλιστη εργασία. Βεβαίως, εκεί που απαιτείται μετακίνηση του εργαζόμενου σε νησί ή άλλον τουριστικό προορισμό, προσφέρεται επιπλέον διαμονή και διατροφή. Σημαντικά χαμηλότερες είναι οι προσφερόμενες αμοιβές για εργασία στην Αθήνα και ευρύτερα στην Αττική, όπου το ημερομίσθιο κυμαίνεται περί τα 25-30 ευρώ.

Οσον αφορά τα προσόντα που ζητούνται αλλού μετράει η εμπειρία και η προϋπηρεσία (για παράδειγμα σε θέση μάγειρα), αλλού η νεαρή ηλικία (σερβιτόροι). Οι ξένες γλώσσες είναι αναγκαίο προσόν για την καλοκαιρινή εργασία στον τουριστικό τομέα, αλλά όχι μόνο. Για παράδειγμα, ιδιωτικό ιατρικό κέντρο σε μεγάλο τουριστικό νησί ζητεί ιατρικό και διοικητικό προσωπικό με γνώση και της ρωσικής γλώσσας, προφανώς λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας από Ρώσους τουρίστες. Γενικότερα πάντως τα…«θερινά» ρωσικά ζητούνται πολύ συχνότερα, με τα αγγλικά βεβαίως να αποτελούν την κοινή βάση. Η εξειδίκευση όμως αναδεικνύεται και στον τομέα των γλωσσών, καθώς στις παραλίες της Χαλκιδικής και της Πιερίας όποιος γνωρίζει σερβικά θα διεκδικήσει πιο εύκολα μια θέση εργασίας, ενώ στα Επτάνησα θεωρούνται απαραίτητα τα ιταλικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή