Ανασχηματισμός: Ο Γκίκας Χαρδούβελης και οι άλλοι

Ανασχηματισμός: Ο Γκίκας Χαρδούβελης και οι άλλοι

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Μία κυβέρνηση ισορροπιών, τόσο προς τους εταίρους της χώρας όσο και ως προς το ανήσυχο εκλογικά κοινό στο εσωτερικό, προέκυψε μετά το σαρωτικό ανασχηματισμό, ο οποίος ανακοινώθηκε νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας.

Ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης, στενός συνεργάτης του κ. Λουκά Παπαδήμου την περίοδο που επιδιώχθηκε η αναστροφή της εικόνας εξόδου της χώρας από το ευρώ, έρχεται να συνεχίσει στο δρόμο που είχε χαράξει ο κ. Γιάννης Στουρνάρας και να καθησυχάσει ενδεχόμενες ανησυχίες από το εξωτερικό. Δεδομένου ότι ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να αναλάβει, τις επόμενες ημέρες, θέση επικεφαλής της Τράπεζας Ελλάδος αλλά και του ότι διατηρείται ο υπόλοιπος κορμός (Χρ. Σταϊκούρας, Γ. Μαυραγάνης στο Υπουργείο, Χρ. Λαζαρίδης και Στ. Παπασταύρου στο Μαξίμου), η ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης εμφανίζεται ενισχυμένη, μπροστά στις συζητήσεις που αναμένονται για τη νέα αξιολόγηση του προγράμματος και, κυρίως, για το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, που η νέα ηγεσία του Υπ. Οικονομικών στέλνει μήνυμα σταθερότητας προς τα έξω – και άρα λελογισμένων αλλαγών στο μείγμα πολιτικής – η υπόλοιπη σύνθεση της κυβέρνησης (επιδιώχθηκε να) συνιστά απάντηση στο μήνυμα της κάλπης. Όπως, τουλάχιστον, «μετέφρασαν» το μήνυμα αυτό Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη.

Η επιλογή της κ. Σοφίας Βούλτεψη, ως κυβερνητικού εκπροσώπου και του κ. Αργ. Ντινόπουλου ως υπουργού Εσωτερικών φέρνει στο κυβερνητικό σχήμα δύο κατ' εξοχήν τηλεοπτικά πρόσωπα της Νέας Δημοκρατίας, αμφότερα από τη Β' Αθήνας. Σε αυτούς πρέπει να προστεθεί και ο κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος, ο οποίος επιστρέφει σε κυβερνητικό πόστο και αναλαμβάνει να αναμετρηθεί με την… ακρίβεια ως υφυπουργός Ανάπτυξης, αντί του χαμηλών τόνων Θανάση Σκορδά, αλλά και η κ. Κατερίνα Παπακώστα.

Τα τέσσερα αυτά στελέχη που έχουν, εκτιμάται, διείσδυση στη βάση της Νέας Δημοκρατίας, ειδικά στα πιο λαϊκά στρώματα, φαίνεται ότι θα αναλάβουν την προσπάθεια επαναπατρισμού ψηφοφόρων που έστρεψαν την πλάτη στη Νέα Δημοκρατία ή απείχαν στις πρόσφατες εκλογές.

Ιδια στόχευση έχει και η υπουργοποίηση του, εκ των ανταρτών του γάλακτος, κ. Γιώργου Καρασμάνη, ο οποίος ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επιδιώκει να αμβλύνει το μέτωπο ΝΔ με τον αγροτικό κόσμο. 

Ως προς το υπουργείο Υγείας, η Καθημερινή είχε επισημάνει εγκαίρως ότι, για πολλούς λόγους, η ταυτόχρονη παρουσία στο σχήμα των κ.κ. Αδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη δεν ήταν πρακτικά και πολιτικά εφικτή. Ωστόσο, η άμεση αντικατάσταση του πρώτου από τον δεύτερο προκάλεσε αίσθηση. Πλέον, ο κ. Βορίδης καλείται να βρει τρόπους εκτόνωσης της έντασης που επικρατεί στο χώρο της υγείας, χωρίς όμως και να ακυρώσει τις μεταρρυθμίσεις που έφερε εις πέρας ο κ. Γεωργιάδης.

Η νέα κυβέρνηση, με περισσότερα μέλη συνολικά από την προηγούμενη και ως εκ τούτου με ενισχυμένη παρουσία στελεχών του ΠΑΣΟΚ, συνιστά στοίχημα για τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο. Στοίχημα, ακόμη και εκλογικό καθώς είναι πολύ πιθανό ότι με αυτό το σχήμα τα δύο κόμματα θα πορευθούν προς τις κάλπες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή