Χαρδούβελης: «Θα κάνουμε και αυτά που θέλουμε εμείς»

Χαρδούβελης: «Θα κάνουμε και αυτά που θέλουμε εμείς»

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Μήνυμα ισορροπίας μεταξύ των προσδοκιών των δανειστών και της κοινής γνώμης έστειλε χθες ο νέος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, επισημαίνοντας ότι θα ακολουθηθεί η ίδια φιλοσοφία στην οικονομική πολιτική, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο ελαφρύνσεων στα νοικοκυριά υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα απειληθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

«Θα συνεχίσουμε το έργο με την ίδια φιλοσοφία», είπε ο νέος υπουργός, υπογραμμίζοντας όμως ότι «πρέπει να προσέξουμε τα προβλήματα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε αξιόπιστοι, να σκεφτούμε ότι το εισόδημα του πολίτη πρέπει να αρχίσει να βελτιώνεται». Ωστόσο σημείωσε πως «στο υπουργείο Οικονομικών πρέπει να δούμε και τα νούμερα και ότι οι προϋπολογισμοί πρέπει να ισοσκελίζονται».

Ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι «η οικονομία σταθεροποιείται πια. Δεν είμαστε εκεί που ήμασταν πριν από δύο χρόνια. Οδεύουμε σε έναν ενάρετο κύκλο και τους επόμενους μήνες θα δούμε την ανάπτυξη να έρχεται επιτέλους».

Μηνύματα έστειλε ο νέος υπουργός και στο πολιτικό σύστημα, υπογραμμίζοντας ότι «η μεν Αριστερά θα πρέπει να καταλάβει ότι αυτό που λέει πρέπει να το τεκμηριώνει με οικονομικά στοιχεία και η Δεξιά να αφήσει τον ατομικισμό και να σκεφτεί την οικογένεια και τον καθένα».

Οσον αφορά στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, ο κ. Χαρδούβελης επισήμανε ότι «πρέπει να κάνουμε και αυτά που θέλουμε εμείς και όχι μόνον αυτό που θέλει η τρόικα». Παράλληλα είπε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι μόνον χώρα κατανάλωσης, αλλά και παραγωγής, με εξαγώγιμα προϊόντα και ζήτησε από τις τράπεζες – παρά το ότι τα προβληματικά δάνεια είναι πάρα πολλά– να συμβάλουν στην αναδιάρθρωση του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας. Την αναδιάρθρωση του Δημοσίου θα την κάνουμε εμείς, σημείωσε ο κ. Χαρδούβελης.

Από την πλευρά του ο πρώην πλέον υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας μίλησε για μέτρα που ελήφθησαν με σημαντικό πολιτικό κόστος, προσθέτοντας ότι εάν η χώρα είχε πάρει εγκαίρως τα μέτρα, «η επιβίωσή μας δεν θα εξαρτιόταν από μία δόση». Αναφέρθηκε σε δύο προκλήσεις που υπάρχουν, τη βιωσιμότητα του χρέους και τη δύσκολη διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει, καθώς και στην ολική επαναφορά της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά.

Ο νέος υπουργός ενημερώθηκε από τον προκάτοχό του για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν προκειμένου να εκταμιευθούν οι δύο δόσεις ύψους 2 δισ. ευρώ. Ο κ. Χαρδούβελης παραλαμβάνει 180 φακέλους στους οποίους περιλαμβάνονται όλες οι τρέχουσες εκκρεμότητες. Ο υπουργός θα ξεκινήσει το δύσκολο έργο του στις 19 Ιουνίου συμμετέχοντας στη συνεδρίαση του Eurogroup. Προφανώς δεν θα έχουν υλοποιηθεί οι εκκρεμότητες για την εκταμίευση της πρώτης δόσης, κάτι που αναμένεται να συμβεί τον Ιούλιο στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup και να εκταμιευθούν ταυτόχρονα και οι δύο δόσεις. Στις 9-10 Ιουλίου θα υποδεχθεί τους επικεφαλής της τρόικας για μια ενδιάμεση αξιολόγηση της οικονομίας πριν από τις δύσκολες διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν μετά τις 31 Αυγούστου, τόσο για τον προϋπολογισμό του 2015 όσο και για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Η τελευταία αξιολόγηση της οικονομίας για το 2014, σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα, θα πραγματοποιηθεί στις 30 Νοεμβρίου.

Παρελθόν σε κρίσιμες θέσεις

Υπηρετώντας στο πλευρό κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων, ο νέος υπουργός Οικονομικών και καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Γκίκας Χαρδούβελης, εκτός από την πλούσια ακαδημαϊκή του πορεία, χαρακτηρίζεται από την ενεργό εμπλοκή του στην άσκηση οικονομικής πολιτικής, σε κρίσιμες μάλιστα περιόδους. Η πιο πρόσφατη ήταν αυτή του διευθυντή Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, μεταξύ Νοεμβρίου 2011 και Μαΐου 2012, θέση από την οποία συμμετείχε ενεργά στη διαπραγμάτευση για το PSI. Εξίσου σημαντική ήταν και η θέση του ως διευθυντή του Οικονομικού Γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη την περίοδο 2000 – 2004, περίοδο κατά την οποία συμφωνήθηκε η ένταξη της Ελλάδος στην Ευρωζώνη. Είχε προηγηθεί η θητεία του μεταξύ 1996 και 2000 ως οικονομικού συμβούλου στην Εθνική Τράπεζα, ενώ μεταξύ 1994 – 1995 υπήρξε οικονομικός σύμβουλος στην ΤτΕ και την περίοδο 1987 – 1993 σύμβουλος Ερευνών στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης.

Εκτός από την ενεργό εμπλοκή του στην άσκηση οικονομικής πολιτικής, ο κ. Χαρδούβελης διαθέτει πλούσια ακαδημαϊκή εμπειρία, αλλά και σημαντικό επιστημονικό έργο. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο 19891995, οι βιβλιογραφικές αναφορές στο επιστημονικό του έργο τον ανέδειξαν στους 50 κορυφαίους στον κόσμο στον ευρύτερο τομέα της εφαρμοσμένης οικονομετρίας. Στους ακαδημαϊκούς του τίτλους ξεχωρίζουν αυτός του κατόχου διδακτορικού διπλώματος στα Οικονομικά από το Berkeley – Καλιφόρνια USA (1983) και Master of Science και Bachelor of Arts στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά από το Harvard – Μασαχουσέτη USA (1978). Εχει διατελέσει επίκουρος καθηγητής στο Barnard College, Columbia University (1983-1989) και αναπληρωτής και στη συνέχεια τακτικός καθηγητής στο Rutgers University – Νέα Υερσέη (1989-1993). Είναι ερευνητικός εταίρος στο Centre for Economic Policy Research του Λονδίνου και στο Centre for Money, Banking and Institutions του Surrey Business School. Είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών καθώς και εκπρόσωπός της στο EBF – EMAC, μέλος του Δ.Σ. του ΙΟΒΕ, του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του CIIM και του ελληνικού Ιδρύματος Harvard.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή