Σήμερα η εκλογή Γ. Στουρνάρα ως διοικητή της ΤτΕ

Σήμερα η εκλογή Γ. Στουρνάρα ως διοικητή της ΤτΕ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεδριάζει σήμερα το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος για να εκλέξει τον κ. Γιάννη Στουρνάρα ως τον επόμενο διοικητή στη θέση του κ. Γιώργου Προβόπουλου. Την ίδια στιγμή, ο τέως υπουργός Οικονομικών θα βρίσκεται στο Βερολίνο μαζί με τον σύμβουλο του πρωθυπουργού, κ. Στ. Παπασταύρου, όπου θα συναντηθούν με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε. Στην ατζέντα, εκτός από τα τρέχοντα ζητήματα, θα βρεθεί η ελάφρυνση του δημοσίου χρέους. Ο τέως υπουργός Οικονομικών κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής ανέφερε ότι ο κ. Χαρδούβελης θα δώσει έμφαση στη μικροοικονομική διαχείριση της οικονομίας, χωρίς βέβαια να εγκαταλείψει τους βασικούς μακροοικονομικούς στόχους. Είμαι σίγουρος, είπε κ. Στουρνάρας, ότι θα «φυλάξει τις Θερμοπύλες», δηλαδή τα επιτεύγματα που είχαμε μέχρι τώρα.

Ηδη οι αγορές αντιδρούν πολύ θετικά και στο πρόσωπο του νέου υπουργού Οικονομικών και στη νέα κυβέρνηση. Πάντως, λίγο πριν δώσει τη σκυτάλη στον Γκίκα Χαρδούβελη ο κ. Στουρνάρας προχώρησε σε απολογισμό του έργου του. Σε αναλυτικό σημείωμα που εξέδωσε τονίζεται ότι τα τελευταία δύο χρόνια επιτεύχθηκαν δίδυμα πλεονάσματα αντί για δίδυμα ελλείμματα, δημοσιονομικά αποτελέσματα με διεθνή αναγνώριση, διαρκής βελτίωση των οικονομικών δεικτών, αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, τραπεζική ανασυγκρότηση, διαρθρωτικές αλλαγές στη φορολογική διοίκηση και βελτίωση ελεγκτικού έργου.

Με βάση τον απολογισμό, τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής από το 2010 έως το 2014 αναλογούν περίπου στο 30% του ΑΕΠ, ενώ το οικονομικό κλίμα άρχισε να βελτιώνεται θεαματικά από τα τέλη του 2012. Ο κ. Στουρνάρας εκτιμά ότι η χώρα θα βρεθεί σε αναπτυξιακή τροχιά, έπειτα έξι χρόνια ύφεσης, ενώ έχει αποκαταστήσει όλη τη χαμένη ανταγωνιστικότητά της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η φορολογική νομοθεσία απλοποιήθηκε και βελτιώθηκε, η φορολογική διοίκηση εκσυγχρονίστηκε, ενώ επιστράφηκαν 1,6 δισ. ευρώ, κυρίως σε εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Τέλος, στη θητεία του κ. Στουρνάρα ψηφίστηκαν 43 νόμοι αρμοδιότητας υπουργείου Οικονομικών, 177 νόμοι αρμοδιότητας άλλων υπουργείων, υπογράφηκαν 124 Προεδρικά Διατάγματα και 6.449 υπουργικές αποφάσεις (μέσος όρος 9 αποφάσεις ανά ημέρα) και διεκπεραιώθηκαν 9.616 υπηρεσιακοί φάκελοι (μέσος όρος 13 φάκελοι ανά ημέρα). Ο τέως υπουργός Οικονομικών έκανε από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι σήμερα πέντε φορές τον γύρο της Γης, αφού κατέγραψε 204.388 χιλιόμετρα πτήσεων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή