Ο Γιάννης Στουρνάρας νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας

Ο Γιάννης Στουρνάρας νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Ενα από τα πιο κρίσιμα κεφάλαια στη μακρά ιστορία της Τράπεζας της Ελλάδας -ιδρύθηκε στις 14 Μαΐου του 1928- έκλεισε χθες, με την απόφαση του γενικού συμβουλίου της να προτείνει προς το υπουργικό συμβούλιο την τοποθέτηση του κ. Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, αντικαθιστώντας τον κ. Γιώργο Προβόπουλο.

Ανοιχτό παραμένει το θέμα της αντικατάστασης της υποδιοικητού της τράπεζας κ. Ελένης Δενδρινού-Λουρή, η θητεία της οποίας λήγει επίσης στις 20 Ιουνίου – μαζί με αυτή του κ. Προβόπουλου. Επικρατέστερη υποψήφια φέρεται να είναι η διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Αναστασία Σακελλαρίου, ενώ μεταξύ των υποψηφίων είναι και ο καθηγητής Μακροοικονομικής στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού κ. Γιάννης Μουρμούρας. Την απόφαση του γενικού συμβουλίου ανακοίνωσε χθες ο ίδιος ο κ. Προβόπουλος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την παρουσίαση των βιβλίων «Ιστορία της Τράπεζας της Ελλάδος 19282008» του καθηγητή Μιχάλη Ψαλιδόπουλου και «Το Χρονικό της Μεγάλης Κρίσης – Η ΤτΕ 20082013», που επιμελήθηκε το Κέντρο Πολιτισμού, Ερευνας και Τεκμηρίωσης της τράπεζας.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης ο κ. Προβόπουλος σημείωσε ότι αποχωρεί με «υπερηφάνεια και χωρίς πικρία», ενώ δήλωσε «ευχαριστημένος και απελευθερωμένος», καθώς πέτυχε να οδηγήσει το τραπεζικό σύστημα σε «ασφαλές καταφύγιο». Ο απερχόμενος κεντρικός τραπεζίτης χαρακτήρισε τον κ. Στουρνάρα «ως την καλύτερη επιλογή», αφού όπως είπε «δεν είναι μόνο θεωρητικός, αλλά γνωρίζει τα τραπεζικά θέματα καλύτερα από τον καθένα». Εύσημα στον κ. Προβόπουλο απέδωσε σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος υπογράμμισε ότι «συνέβαλε με τρόπο καθοριστικό τόσο στην ευστάθεια του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος, όσο και στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, στην πιο δύσκολη μεταπολεμική περίοδο που διένυσε η χώρα μας», ενώ για «επιτυχή άσκηση καθηκόντων στην πιο δύσκολη περίοδο των τελευταίων σαράντα χρόνων» έκανε λόγο στην ανακοίνωσή του και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. «Εχοντας πλήρη αίσθηση της θεσμικής ανεξαρτησίας της ΤτΕ, της θέσης του σε σχέση με την ΕΚΤ, αλλά και της κρισιμότητας του ρόλου του ως προς τη διαχείριση και υπέρβαση της κρίσης, συνέβαλε επίσης, καθοριστικά στους χειρισμούς που οδήγησαν στη μεγαλύτερη στα διεθνή χρονικά μείωση δημοσίου χρέους που έχει πετύχει η Ελλάδα, θεμελιώνοντας τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του, που είναι πλέον εφικτή με απλές και προφανείς παραμετρικές αλλαγές», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, ενώ έκανε λόγο για «επαγγελματισμό, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα στις προκλήσεις υψηλής πίεσης και επικινδυνότητας».

Ο απερχόμενος διοικητής της ΤτΕ συνέδεσε την αποτελεσματικότητα της κεντρικής τράπεζας στη μακρόχρονη πορεία της με την κατοχύρωση της αυτονομίας και της ανεξαρτησίας της και κάνοντας ένα απολογισμό των αιτιών που μας οδήγησαν στην κρίση, σημείωσε με έμφαση ότι «η ΤτΕ είχε επανειλημμένα επισημάνει τις στρεβλώσεις στο οικονομικό πρότυπο που ακολουθούσε η χώρα, χωρίς όμως να εισακουστεί». «Το πολιτικό σύστημα δίσταζε ν’ αναλάβει αποφασιστικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες και η χώρα απολάμβανε τα οφέλη του ενιαίου νομίσματος, χωρίς να δείχνει σεβασμό για τις υποχρεώσεις που συνεπαγόταν η νομισματική ένωση», κατέληξε.

Επιχειρώντας μια καταγραφή των πολιτικών για την υπέρβαση της κρίσης, ο κ. Προβόπουλος επέμεινε ότι «τα προγράμματα προσαρμογής αποτελούν αναγκαία, όχι όμως και επαρκή συνθήκη. Απαιτείται ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο για την ανάπτυξη, με μακρόπνοη στόχευση και συνεπή εφαρμογή» και κάλεσε για «μέγιστη δυνατή συσπείρωση πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, για εθνική συνεννόηση και ευρύτερη δυνατή σύγκλιση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή