Μέρες και νύχτες στην Κέρκυρα

Μέρες και νύχτες στην Κέρκυρα

5' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο σεφ Περικλής Κοσκινάς μάς μιλάει για τον τόπο όπου μεγάλωσε και όπου ονειρεύεται να επιστρέψει κάποια στιγμή.

Η Κέρκυρα είναι ο τόπος όπου μεγάλωσα, είναι η οικογένεια και οι φίλοι μου, αλλά και μια ανοιχτή… πληγή· ο τόπος όπου κάποτε θα επιστρέψω, ο τελευταίος μου προορισμός.

Αγαπημένη καλοκαιρινή συνήθεια είναι το μπάνιο στο Καρδάκι και έπειτα η βόλτα στους ολάνθιστους κήπους του Μον Ρεπό στην περιοχή Κανόνι. Τα απογεύματα, όμως, μου αρέσει πολύ και ο περίπατος στην παραλιακή από τον Ανεμόμυλο μέχρι το Φρούριο ή εναλλακτικά στα καντούνια της πόλης, στη Σπιανάδα και στο Λιστόν. Πολλά καλοκαιρινά βράδια, οι Φιλαρμονικές της πόλης δίνουν δωρεάν συναυλίες στην επάνω πλατεία, σε έργα γνωστών συνθετών, γεμίζοντας με μουσικές την ούτως ή άλλως ευχάριστη ατμόσφαιρα της Κέρκυρας. Στο Λιστόν είναι συγκεντρωμένα πολλά καφενεία και καφετέριες, όπου κάθομαι ανάλογα με την παρέα, ενώ μια στάση που δεν παραλείπω να κάνω ποτέ -ειδικά αν έχω όρεξη για ένα ωραίο πρωινό- είναι στα καντούνια της Πίνιας, στα παλιά ψαράδικα, και συγκεκριμένα στο γαλακτοπωλείο Αλέξης, όπου δεν χορταίνω να τρώω ψωμί με φρέσκο δικό του βούτυρο και μέλι. Οι επιλογές που έχει κανείς εδώ, βέβαια, είναι περισσότερες, καθώς φημίζεται επίσης για την κρέμα και το ρυζόγαλό του (Αγιου Βασιλειου 12, Τ/26610-39.012, www.alexis-corfu.com).

Εκτός πόλης, αγαπώ τις διαδρομές με μηχανή στη βόρεια Κέρκυρα. Περνάω από λιγότερο τουριστικά, ορεινά και καταπράσινα χωριά, όπως ο Στρινίλας, η Πετάλεια, ο Σπαρτύλας, το Τριμόδι ή η Παλιά Περίθεια, ενώ μου αρέσει ιδιαίτερα και η παραλιακή διαδρομή από το Πυργί έως την Κασσιόπη και πάλι πίσω. Για τους πεζοπόρους, στα βόρεια υπάρχουν αρκετά μονοπάτια που συνδέουν μεταξύ τους τα χωριά.

Τις ωραιότερες βουτιές, όμως, τις κάνω στη δυτική πλευρά του νησιού, από τον Λογγά και τους Λιαπάδες στα βορειοδυτικά μέχρι τον Μεγάλο Χορό και τους Βιταλάδες στα νοτιοδυτικά. Εδώ υπάρχουν επιλογές για όλους: γνωστές και άγνωστες αμμουδιές, άλλες οργανωμένες και άλλες απομονωμένες, σχεδόν απάτητες. Εδώ βρίσκονται οι πολυσύχναστες Παλαιοκαστρίτσα, Γυαλισκάρι και Κοντογυαλός, η καθεμία με το δικό της κοινό, αλλά και ο απέραντος Χαλικούνας, η μακρόστενη αμμώδης λωρίδα γης που χωρίζει τη θάλασσα από τη λίμνη Κορισσίων· έναν προστατευόμενο υδροβιότοπο, όπου έχουν παρατηρηθεί περισσότερα από εκατό είδη πουλιών.

Στη δυτική Κέρκυρα δεν έρχομαι μόνο για κολύμπι, αλλά και για… ηλιοβασίλεμα. Τα αγαπημένα μου σημεία είναι σε κάποιο από τα καφέ του Λογγά συνοδεία ενός δροσιστικού κοκτέιλ ή στον Πέλεκα, που βρίσκεται στο δυτικό και κεντρικό τμήμα του νησιού. Ολόκληρη η ακτογραμμή, πάντως, είναι μαγευτική ετούτη την ώρα.

Και μόλις ο ήλιος σβήσει για τα καλά, πάμε για φαγητό. Στην Κληματαριά στις Μπενίτσες (Τ/26610-71.210) τρώω τα ωραιότερα μαγειρευτά ψάρια, μπιάνκο και μπουρδέτο δηλαδή, που είναι τοπικές σπεσιαλιτέ, και τα συνοδεύω με μια δροσερή ντοματοσαλάτα. Για καλό, φρέσκο ψάρι όμως υπάρχει και ο Γκερέκος στα Γουβιά, μια ταβέρνα που τη χωρίζει ο δρόμος και η οποία δεν φημίζεται για το τοπίο της, αλλά για το καλό φαγητό της. Στα βόρεια, τέλος, στο χωριό Στρινίλας, υπάρχει ο Σπύρος, που σερβίρει ντόπια κρεατικά στη σχάρα, νόστιμη παστιτσάδα, λαχανικά από τον κήπο του (το χειμώνα θα βρείτε εδώ και κυνήγι) και δικό του κρασί Μοσχάτο. Τα βράδια επιστρέφω στην πόλη για ένα ποτό στα μπαρ που βρίσκονται διάσπαρτα από το Λιστόν έως την πλατεία του Δημαρχείου.

ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ (ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΛΙΝΑ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΥ)

Μετάβαση

Στην Κέρκυρα μπορείτε να φτάσετε με αεροπλάνο, με πτήση της Aegean (Τ/801.112.0000, www.aegeanair.gr). Υπάρχουν καθημερινά αρκετές πτήσεις και το ταξίδι διαρκεί 1 ώρα και 5 λεπτά. Οι τιμές αρχίζουν από 42 ευρώ με τους φόρους για απλή μετάβαση (διαφέρουν αρκετά ανάλογα με το πόσο νωρίς γίνεται η κράτηση). Εναλλακτικά, μπορείτε να προσεγγίσετε το νησί της Κέρκυρας μέσω της Ηγουμενίτσας, η οποία απέχει από την Αθήνα 445 χιλιόμετρα και όπου θα φτάσετε μέσω Πάτρας και Πρέβεζας. Από την Ηγουμενίτσα υπάρχει πλοίο σχεδόν κάθε 3 ώρες για το λιμάνι της Κέρκυρας, από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ. Το ταξίδι διαρκεί 90 λεπτά και οι τιμές είναι 10 ευρώ το άτομο και 40 ευρώ για αυτοκίνητο για απλή μετάβαση. Πληροφορίες στο λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας: Τ/26650-99.400.

Διαμονή

Siorra Vittoria Boutique Hotel (Στέφανου Παδοβά 36, Κέρκυρα, Τ/26610-36.300, www.siorravittoria.com). Στεγάζεται σε βίλα χτισμένη το 1823 στην καρδιά της Παλιάς Πόλης. Τα 9 πολυτελή δωμάτια και σουίτες αποπνέουν αριστοκρατική ατμόσφαιρα, ενώ υπάρχει και κήπος για το πρωινό και τον καφέ. 95 – 110 ευρώ το απλό δίκλινο.

Barbati View Luxury Hotel Apartments (Μπαρμπάτι, Τ/6977-369.411, www.barbatiview.gr). Απλά διαμερίσματα με θέα στη θάλασσα και στο χωριό. Προσφέρονται στούντιο standard και superior, καθώς και διαμερίσματα με ένα ή δύο δωμάτια. Το συγκρότημα διαθέτει και πισίνα. 65 – 80 ευρώ το απλό στούντιο.

Efi & Sofia Apartments & Studios (Δασιά, Τ/26610-93.313, www.efi-sofia-apts.gr). Μέσα σε έναν καταπράσινο κήπο, τα 7 στούντιο διαθέτουν υπνοδωμάτιο, πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, μπάνιο, country έπιπλα και ωραία διακόσμηση. Από 70 ευρώ το δίκλινο.

Tango Studios (Παλαιοκαστρίτσα, Τ/26630-41.946, www.tango-apartments.com). Στούντιο με ζεστά χρώματα, μοντέρνο design, μικρή εξοπλισμένη κουζίνα και θέα στο Ιόνιο κοντά στη μαγευτική παραλία Λα Γκρότα.

Art Hotel Debono (Γουβιά, Τ/26610-90.220, www.arthoteldebono.gr). Βρίσκεται σε μια καταπράσινη έκταση με ελαιόδεντρα και φοίνικες, ενώ η θάλασσα απέχει μόλις 500 μέτρα. Τα κομψά δωμάτια είναι ευρύχωρα και έχουν όλες τις ανέσεις. Από 80 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Aurora Beach Hotel Corfu (Αγιος Ιωάννης Περιστερών, Τ/26610-72.644, www.aurorahotelcorfu.com). Δίκλινα, τρίκλινα και οικογενειακά δωμάτια με θέα στη θάλασσα τα περισσότερα, λίγα βήματα από την παραλία. Από 43 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

Φαγητό

Αρχοντικό (Χλωμοτιανά, Τ/26610-75.851). Με κήπο, λιμνούλες και γεφυρούλες, το εστιατόριο φημίζεται για το καλό φαγητό και την άψογη εξυπηρέτηση.

Ρούλα (Κοντοκάλι, Τ/26610-91.832). Εδώ θα φάτε φρέσκο ψάρι σε λογικές τιμές με θέα στη μαρίνα των Γουβιών. Πολύ καλές επιλογές είναι και το μικρό γαριδάκι, το ριζότο με μύδια και το χταποδάκι.

Δούκας (Δουκάδες, Τ/26630-41.982). Φημίζεται για τα παραδοσιακά τοπικά πιάτα, όπως η παστιτσάδα και το σοφρίτο. Φρέσκα λαχανικά για τις σαλάτες και ντόπια τυριά είναι επίσης ανάμεσα στις επιλογές.

Ristorante del Sole (Γκίλφορδ 17, Πόρτα Ρεμούντα, Κέρκυρα, Τ/26610-32.411). Ιταλικό εστιατόριο που σερβίρει μεγάλες μερίδες με ενδιαφέρουσες γεύσεις. Δοκιμάστε τα φρέσκα ζυμαρικά και τις χορταστικές σαλάτες.

Tips

– Την καλύτερη θέα στο Παλιό Φρούριο και στη θάλασσα διαθέτει το Roof Top Bar & Restaurant του ξενοδοχείου Cavalieri (Καποδιστρίου 4, Κέρκυρα, Τ/26610-39.041).

– Τις πιο ψαγμένες παραστάσεις, εκθέσεις και εκδηλώσεις φιλοξενεί ο πολυχώρος Πολύτεχνο, στην είσοδο του Νέου Φρουρίου. Jazz nights, θεατρικά δρώμενα και παρουσιάσεις μαζί με καφέ και ενημερωμένη βιβλιοθήκη (Σχολεμβούργου 39, Κέρκυρα, Τ/26610-27.794).

– Δεν φημίζεται για την τουριστική του ανάπτυξη, αλλά το μεγάλο χωριό της Λευκίμμης στα νότια του νησιού διατηρεί μια κάποια παραδοσιακή ατμόσφαιρα. Καθίστε για φαγητό ή καφέ γύρω από το κανάλι που διασχίζει το χωριό, στη συνοικία Ποτάμι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή