Ο Ορεσάρσκι επιβίωσε πρότασης μομφής

Ο Ορεσάρσκι επιβίωσε πρότασης μομφής

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιβίωσε της πέμπτης πρότασης μομφής εναντίον της μέσα στους μόλις δώδεκα μήνες διακυβέρνησής της η κυβέρνηση του Βούλγαρου πρωθυπουργού Πλάμεν Ορεσάρσκι. Η βουλγαρική κυβέρνηση κατόρθωσε να συγκεντρώσει 114 ψήφους υπέρ της και 109 κατά, παρά την απόσυρση της υποστήριξης του κόμματος της τουρκικής μειονότητας, MRF.

Αν και η πρόταση μομφής της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης του Μπόικο Μπορίσοφ απορρίφθηκε, ο Ορεσάρσκι αναμένεται να παραιτηθεί σύντομα, εφόσον η κυβέρνησή του είναι ιδιαίτερα αποδυναμωμένη. «Η διακοπή της κυβερνητικής θητείας σε μία κοινοβουλευτική δημοκρατία είναι πολιτικό ζήτημα και όχι θέμα εκτελεστικής εξουσίας, ακόμη περισσότερο με τα υπαρκτά δεδομένα, που ο πρωθυπουργός δεν διαθέτει κόμμα ή κοινοβουλευτική ομάδα», δήλωσε από την πλευρά του ο ίδιος ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, αν και τα περισσότερα κόμματα επιθυμούν να πραγματοποιηθούν εκλογές το φθινόπωρο.

Σε περίπτωση που παραιτηθεί ο Ορεσάρσκι, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρόζεν Πλεβνέλιεφ, θα διορίσει προσωρινή κυβέρνηση, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Σύμφωνα με τους αναλυτές, νικητής της αναμέτρησης θα στεφθεί το κόμμα της αντιπολίτευσης GERB, το οποίο, ωστόσο, μπορεί να μην επιτύχει στη συγκρότηση μιας σταθερής συγκυβέρνησης.

Η επόμενη βουλγαρική κυβέρνηση θα κληθεί να αποφασίσει για το μέλλον των εργασιών κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Σάουθ Στριμ, που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τη ρωσική εταιρεία Γκαζπρόμ.

Η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες έχουν απειλήσει με κυρώσεις τη Βουλγαρία εάν συνεχιστούν οι εργασίες, ύστερα από τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Ο Ορεσάρσκι σχολίασε την περασμένη εβδομάδα ότι τα έργα έχουν διακοπεί έως ότου ρυθμιστούν οι εκκρεμότητες μεταξύ Σόφιας και Βρυξελλών. Ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας, Ντραγκομίρ Στόινεφ, υπογράμμισε πως ο αγωγός είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τις χώρες που θα διανύσει, αλλά και για την Ελλάδα, ενώ υπενθύμισε ότι οι Βούλγαροι φορολογούμενοι δεν θα πληρώσουν για το βουλγαρικό τμήμα του αγωγού, εφόσον το έργο θα χρηματοδοτηθεί με δάνειο από την Γκαζπρόμ.

Ο Στόινεφ πρόσθεσε ότι η Βουλγαρία θα απαντήσει γραπτώς στην επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έως τις 6 Ιουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή