Προσεκτικά βήματα από το Μαξίμου

Προσεκτικά βήματα από το Μαξίμου

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φρένο στα σενάρια μιας… άτακτης και συνολικής επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας με την τρόικα, μετά και τα μηνύματα που στέλνουν οι Βρυξέλλες για την τήρηση των συμφωνηθέντων, θέτει το Μέγαρο Μαξίμου. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο έχουν σαφή εικόνα των συσχετισμών στην Ευρώπη και γνωρίζουν ότι οποιαδήποτε σπασμωδική κίνηση θα είναι, τελικά, εις βάρος των συμφερόντων της χώρας. Προκρίνουν, συνεπώς, μία βήμα προς βήμα προσέγγιση, με στόχο να εξασφαλιστούν ουσιώδεις βελτιώσεις, όπως μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων για το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών.

«Δεν τίθεται ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης αυτήν την ώρα» διεμήνυαν χθες κορυφαία στελέχη του Μαξίμου, αντιμετωπίζοντας ως… κομματικά κατανοητή την προσπάθεια του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου να θέσει την πολιτική ατζέντα που θεωρεί ότι τον εξυπηρετεί, προτάσσοντας, στην παρούσα φάση, την κινητικότητα. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο η σχετική συζήτηση να λάβει διαστάσεις που θα δημιουργούν εικόνα αμηχανίας και «μεταρρυθμιστικής κόπωσης» της Αθήνας. Προς αποφυγήν ενός τέτοιου ενδεχομένου το Μαξίμου στέλνει σαφή μηνύματα εντός και εκτός συνόρων ότι είναι αποφασισμένο να τηρήσει τα συμφωνηθέντα.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε επιμέρους υποχωρήσεις, το πουλόβερ θα ξηλωθεί αμέσως» σχολιάζουν οι ίδιες πηγές για το ζήτημα της διαθεσιμότητας που «ανοίγει» το ΠΑΣΟΚ, υπενθυμίζοντας πως πλην του γενικού στόχου για το τέλος του τρέχοντος έτους, υπάρχουν και επιμέρους χρονικά και ποσοτικά ορόσημα τα οποία θα πρέπει να επιτευχθούν. Σε μια προσπάθεια άμβλυνσης των αντιδράσεων, η προσπάθεια θα επικεντρωθεί, κατ’ αρχήν, σε περιπτώσεις «που δεν είναι υπερασπίσιμες», όπως η απομάκρυνση υπαλλήλων που βαρύνονται με πειθαρχικά παραπτώματα, έχουν πλαστά πιστοποιητικά ή μονιμοποιήθηκαν παρανόμως. Η κυβέρνηση φιλοδοξεί να φτάσει κοντά στον στόχο των 15.000, συνολικά, απομακρύνσεων την περίοδο 2013-2014 προκειμένου, τον Σεπτέμβριο, να πιέσει την τρόικα ώστε στον αριθμό των απολυμένων να περιληφθούν και οι 1.700 συμβασιούχοι που παρέμεναν, δυνάμει δικαστικών εντολών, και πλέον έχουν εγκαταλείψει το Δημόσιο.

Αν και από πλευράς επιτελείου Σαμαρά επιδιώκεται να ελεγχθεί η έκταση της κυβερνητικής… ενδοσκόπησης για τη διαθεσιμότητα, από το ΠΑΣΟΚ το ζήτημα επανέρχεται με εμφατικό τρόπο. «Ορισμένα προαπαιτούμενα θα πρέπει να συζητηθούν τόσο εντός της κυβέρνησης όσο και στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα» επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που είχε με τους υπουργοποιηθέντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Λίγη ώρα αργότερα, ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωνε πως πρόκειται για «άχαρη και εντελώς άκαρπη συζήτηση που δεν οδηγεί πουθενά… η γνώμη μου είναι σαφής· δεν είναι μονόδρομος η διαδικασία των απολύσεων και των διαθεσιμοτήτων, ένας είναι ο μονόδρομος, αλλά χρειάζεται μια ισχυρή πολιτική απόφαση, οι αλλαγές στο Δημόσιο».

Προκύπτει σαφώς ότι η «σολομώντεια» λύση σχετικά με τους διοικητικούς των ΑΕΙ που δόθηκε το βράδυ της Κυριακής, μετά την έκτακτη σύσκεψη μεταξύ των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου, δεν έκλεισε οριστικά τη συζήτηση που έχει ανοίξει στο εσωτερικό της διακομματικής. Από την πλευρά του, ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος ανεδείχθη νικητής στον α΄ γύρο αντιπαράθεσης με τον κ. Ανδ. Λοβέρδο, σημείωσε (ΣΚΑΪ) πως «κάθε φορά που είχαμε ακολουθήσει στρατηγική να πετάμε το μπαλάκι στο μέλλον, βρισκόμασταν προ τετελεσμένων και υποχρεωνόμασταν σε σκληρές οριζόντιες αποφάσεις». Σταθερά στο πλάι του υπουργού στάθηκε και η υφυπουργός Διοικ. Μεταρρύθμισης κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή