Πάνω από 1.000 εγγραφές στο ελεύθερο ψηφιακό μουσικό ραδιόφωνο ccradio.ellak.gr

Πάνω από 1.000 εγγραφές στο ελεύθερο ψηφιακό μουσικό ραδιόφωνο ccradio.ellak.gr

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη χιλιάδα ξεπέρασαν οι εγγεγραμμένοι χρήστες του ελεύθερου ψηφιακού μουσικού ραδιοφώνου ccradio.ellak.gr, μιας πρωτότυπης πρωτοβουλίας της Εταιρείας Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ, www.eellak.gr), στο πλαίσιο των δράσεών της για την προώθηση του Ανοιχτού Περιεχομένου.

Το ψηφιακό μουσικό ραδιόφωνο ccradio.ellak.gr είναι μια υπηρεσία που απευθύνεται, κυρίως, σε όσους θέλουν να αναπαράγουν δημόσια στους χώρους τους μουσική που διανέμεται ελεύθερα, με άδειες Creative Commons (www.creativecommons.gr), χωρίς απαιτήσεις από φορείς συλλογικής διαχείρισης.

Οι άδειες Creative Commons (www.creativecommons.gr) επιτρέπουν την νόμιμη, ελεύθερη διάθεση δημιουργικού περιεχομένου (μουσική, κείμενο, οπτικο-ακουστικά και καλλιτεχνικά έργα) στο ευρύ κοινό, την αναπαραγωγή και περαιτέρω χρήση του. Κατά αυτό τον τρόπο, αυξάνουν την προσβασιμότητα στο υλικό και επιτρέπουν τη νόμιμη χρήση στο ίντερνετ, καθώς και σε διαδικτυακές υπηρεσίες συμμετοχικής δημιουργίας, όπως wikis και remix sites.

Βασικός στόχος των αδειών Creative Commons είναι να επιτρέπουν στον δημιουργό να επιλέγει ο ίδιος τον τρόπο με τον οποίον διαθέτει το πνευματικό του δημιούργημα, χωρίς μεσάζοντες ή τρίτους που συχνά τον αναγκάζουν να χρησιμοποιήσει επιχειρηματικά μοντέλα, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στο κοινό του καλλιτέχνη ή στις τεχνολογίες που θέλει να χρησιμοποιήσει.

Οι άδειες Creative Commons έχουν μεταφερθεί στο ελληνικό δίκαιο από το 2007, καθώς και σε περισσότερες από 70 χώρες με τουλάχιστον 100 συντονιστές στις χώρες αυτές και περισσότερα από 350 εκατομμύρια αδειοδοτημένα έργα. Επιπλέον, αποτελούν τον πλέον αποδεκτό τρόπο για τη διάθεση περιεχομένου από πλατφόρμες συλλογικής δημιουργίας, όπως η Wikipedia, ενώ η αναζήτηση ή χρήση αδειών Creative Commons υποστηρίζεται από υπηρεσίες και εργαλεία όπως Google, Flickr, Jamendo, YouTube, κλπ.

Το ψηφιακό μουσικό ραδιόφωνο ccradio.ellak.gr είναι ελεύθερα προσβάσιμο όλο το εικοσιτετράωρο Διαθέτει, μάλιστα, ενδιαφέρουσες πρόσθετες υπηρεσίες για τα εγγεγραμμένα μέλη, τα οποία μπορούν να επιλέξουν το είδος της μουσικής που επιθυμούν να αναπαράγουν μέσα από διαρκώς ανανεούμενες λίστες με διαφορετικά είδη μουσικής. Επίσης, διαθέσιμη είναι πλέον και η υπηρεσία παρακολούθησης του ιστορικού, χάρη στην οποία οι εγγεγραμμένοι χρήστες έχουν πρόσβαση στα αρχεία καταγραφής (logs) της playlist του webradio, ώστε να τεκμηριώνεται ο χρόνος, ο τόπος και το είδος της μουσικής που έχει χρησιμοποιηθεί. Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζεται ότι η μουσική που αναπαράγεται διανέμεται ελεύθερα (με άδειες Creative Commons), χωρίς να δημιουργεί απαιτήσεις από οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης.

Οι 1.000 εγγεγραμμένοι χρήστες του ccradio.ellak.gr μπορούν, εφόσον το επιθυμούν,  να επεξεργαστούν το προφίλ τους, ώστε να δηλώνεται η επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Σύντομα θα είναι δυνατός ο εμπλουτισμός  του προφίλ του κάθε εγγεγραμμένου χρήστη με περισσότερες πληροφορίες, οι οποίες θα προβάλλονται στην αρχική σελίδα της υπηρεσίας, δίνοντας το φάσμα του δικτύου των επιχειρήσεων που επιλέγουν να αναπαράγουν ελεύθερη μουσική στο χώρο τους. Επιπλέον, θα προσφέρεται η δυνατότητα στο χρήστη να παρακολουθεί το δικό του ιστορικό, με πρόσβαση στα αρχεία καταγραφής (logs), ώστε να τεκμηριώνεται ο χρόνος, ο τόπος και το είδος της μουσικής που έχει χρησιμοποιήσει από την υπηρεσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή