Εγραψε ιστορία η Εθνική Ελλάδος

Εγραψε ιστορία η Εθνική Ελλάδος

6' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι ήρωες παίζουν σαν Ελληνες». Το σύνθημα της Ελλάδας στο Mουντιάλ δεν είναι τυχαίο. Η Εθνική Ελλάδος, αρνούμενη να παραδοθεί στις… διαθέσεις της μοίρας, επικράτησε της Ακτής Ελεφαντοστού με 2-1, στη Φορταλέζα, και σε συνδυασμό με την ήττα της Ιαπωνίας από την Κολομβία με 4-1, πήρε ένα ιστορικό εισιτήριο για τους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου, εκεί όπου θα αντιμετωπίσει την Κυριακή την Κόστα Ρίκα.

Ολα άρχισαν… ανάποδα για την Εθνική. Ο Κονέ τραυματίστηκε και αντικαταστάθηκε μόλις στο 12΄ από τον Σάμαρη, όπως και ο Καρνέζης στο 24΄ από τον Γλύκο. Την ώρα που οι οιωνοί έμοιαζαν να παίζουν ένα άσχημο παιχνίδι στην Ελλάδα, οι δυσκολίες φαίνεται πως συσπείρωσαν την ομάδα. Στο 33΄ φάνηκε πως κάτι αλλάζει όταν ο Χολέμπας, ύστερα από ωραία εκδήλωση αντεπίθεσης, έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι του Μπαρί. Ο Ιβοριανός τερματοφύλακας δεν στάθηκε το ίδιο τυχερός στο 42΄, όταν ο Σάμαρης έκλεψε την μπάλα στο κέντρο του γηπέδου, συνδυάστηκε άψογα με τον Σαμαρά και πλάσαρε ιδανικά, «γράφοντας» το 1-0 στο ιδανικότερο σημείο του ματς.

Το δοκάρι του Καραγκούνη στο 68΄ ήταν ένα ακόμα μήνυμα της Ελλάδας προς τους Αφρικανούς, όμως το γκολ του Μπονί στο 74΄, στην ουσιαστικά μοναδική μεγάλη ευκαιρία της Ακτής, προσγείωσε απότομα την Εθνική. Ολα έμοιαζαν χαμένα, ειδικά όταν ο Τοροσίδης στο 80΄ σημάδεψε με σέντρα ξανά το δοκάρι για τρίτη φορά.

Ο θεός της Ελλάδας, όμως, ήταν μαζί μας για μία ακόμη φορά. Εκεί που οι Ιβοριανοί νόμιζαν ότι θα πάρουν αυτό που ήθελαν, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα απέδειξε πως δεν πεθαίνει ποτέ. Ο Σαμαράς στις καθυστερήσεις κέρδισε πέναλτι από τον Σιό. Στα πόδια του Ελληνα παίκτη που ανέλαβε τη βαριά ευθύνη της εκτέλεσης, έβαλαν δύναμη όλοι οι Ελληνες, ώστε η μπάλα να πάει στα δίχτυα του Μπονί για το τελικό 2-1 που έστειλε την Εθνική για πρώτη φορά στους «16» του Μουντιάλ.

ΕΛΛΑΔΑ: Καρνέζης (24΄ Γλύκος), Τοροσίδης, Χολέμπας, Παπασταθόπουλος, Μανωλάς, Μανιάτης, Κονέ (12΄ Σάμαρης), Καραγκούνης (78΄ Γκέκας), Σαλπιγγίδης, Χριστοδουλόπουλος, Σαμαράς.

ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ: Μπαρί, Μποκά, Κ. Τουρέ, Καλού, Τιοτέ (61΄ Βιλφρίντ), Ζερβίνιο (83΄ Σιό), Ντρογκμπά (78΄ Ντιομαντέ), Οριέ, Γ. Τουρέ, Σερέι, Μπαμπά.

Την ίδια ώρα, η Ιαπωνία ήθελε νίκη για πρόκριση, αλλά η Κολομβία στην «Αρένα Παντανάλ» κατάφερε να πάρει το προβάδισμα στο σκορ στο 17΄ από εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Κουαρδάδο. Μετά μια σειρά χαμένων ευκαιριών, η Ιαπωνία ισοφάρισε με κεφαλιά του Οκαζάκι στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου, όμως στο δεύτερο ημίχρονο οι Κολομβιανοί τελείωσαν το ματς σκοράροντας στο 54΄ και το 82΄ με τον Τζάκσον Μαρτίνεζ και στο 90΄ με τον Ροδρίγκες για το τελικό 4-1.

ΙΑΠΩΝΙΑ: Καβασίμα, Ουτσίντα, Χόντα, Ναγκατόμο, Οκαζάκι (69΄ Κακιτάνι), Καγκάβα (85΄ Κιγιοτάκε), Οκούμπο, Αογιάμα (62΄ Γιαμαγκούτσι), Κονό, Χασέμπε, Γιοσίντα.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ: Οσπίνα (85΄ Μονδραγόν), Αρίας, Αρμέρο, Κουαδράδο (46΄ Ροδρίγκες), Γκουαρίν, Μεχία, Μπαλάντα, Ράμος, Κιντέρο (46΄ Καρμπονέρο), Τζάκσον Μαρτίνεζ, Βαλντές.

Τρεις κενές θέσεις, με τρία φαβορί

Προτελευταία ημέρα της φάσης των ομίλων σήμερα και κρίνονται τρία ακόμη εισιτήρια για τον γύρο των 16, με φαβορί Γαλλία, Νιγηρία και Ελβετία και αουτσάιντερ το Εκουαδόρ και… το Ιράν.

Στις 19.00 η Νιγηρία αντιμετωπίζει στο Πόρτο Αλέγκρε την Αργεντινή, που έχει ήδη προκριθεί, με το Ιράν να ελπίζει σε ήττα των Αφρικανών και νίκη δική του την ίδια ώρα επί της αποκλεισμένης Βοσνίας στην πόλη Σαλβαδόρ. Μια ισοπαλία μεταξύ Νιγηριανών και Αργεντινών χαρίζει στους πρώτους την πρόκριση και στους δεύτερους την πρωτιά του Στ΄ ομίλου, ενώ τυχόν νίκη της Νιγηρίας της χαρίζει και την πρώτη θέση.

Στον Ε΄ όμιλο στις 23.00 η Γαλλία κοντράρεται με το Εκουαδόρ στο «Μαρακανά» του Ρίο και με ισοπαλία κατακτά όχι μόνο την πρόκριση αλλά και την πρώτη θέση, ανεξαρτήτως του τι θα κάνει η Ελβετία με την Ονδούρα. Με ισόβαθμους τον Ισημερινό και την Ελβετία στους τρεις βαθμούς, η δεύτερη θέση θα κριθεί στο νήμα, αφού ακόμη και η Ονδούρα έχει μαθηματικές ελπίδες εάν νικήσει με δύο γκολ διαφορά την Ελβετία και η Γαλλία επικρατήσει του Εκουαδόρ.

Η Ουρουγουάη ζει ξανά το όνειρο

Μια… συνωμοσία του σύμπαντος επιβάλλει τη δύναμή της στο ήδη συναρπαστικό μουντιάλ της Βραζιλίας, το οποίο ετοιμάζεται να προσφέρει ακόμη περισσότερες συγκινήσεις. Στον πιο αμφίρροπο όμιλο, τον Δ΄, η Ουρουγουάη πέταξε εκτός συνέχειας την Ιταλία (1-0), ακολούθησε στους «16» από τη δεύτερη θέση την Κόστα Ρίκα (0-0 με την Αγγλία) και βλέπει μπροστά της το ενδεχόμενο της συνάντησης με τη Βραζιλία, στη φάση των προημιτελικών. Μία συνάντηση των δύο συγκεκριμένων ομάδων θα ξυπνήσει πολλές αναμνήσεις, αφού οι Βραζιλιάνοι ακόμη δεν έχουν ξεπεράσει την απώλεια του τίτλου το μακρινό 1950, στο Μαρακανά. Για να λύσουν οι δύο «γείτονες» τις διαφορές τους 64 χρόνια μετά θα πρέπει στη φάση των «16» οι γηπεδούχοι να ξεπεράσουν το εμπόδιο της Χιλής και οι «σελέστε» αυτό της Κολομβίας.

Στο Εστάντιο ντας Ντούνας, χθες, οι Ιταλοί κρατούσαν την πρόκριση για 81 λεπτά, αλλά η… κάτι σαν κεφαλιά (πιο πολύ με τον ώμο) του Γοδίν, έστειλε τη Σκουάντρα Ατζούρα για δεύτερη συνεχόμενη διοργάνωση Π.Κ. στο αεροπλάνο της επιστροφής μετά το τέλος της πρώτης φάσης. Οι Ιταλοί στο 59΄ έμειναν με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Μαρκίζιο με απευθείας κόκκινη κάρτα για φάουλ στον Αρέβαλο Ρίος. Μετά το τέλος του ματς, ο Τσέζαρε Πραντέλι, ανακοίνωσε την παραίτησή του από την εθνική Ιταλίας.

ΙΤΑΛIΑ: Μπουφόν, Ντε Σίλιο, Κιελίνι, Νταρμιάν, Μαρκίζιο, Μπαλοτέλι (46΄ Παρόλο), Μπαρτζάλι, Ιμόμπιλε (71΄ Κασάνο), Μπονούτσι, Πίρλο, Βεράτι (75΄ Μότα).

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ: Μουσλέρα, Γοδίν, Περέιρα (63΄ Στουάνι), Ροντρίγκες (78΄ Ραμίρες), Σουάρες, Χιμένες, Λοδέιρο (46΄ Μάξι Περέιρα), Αρέβαλο Ρίος, Γκονσάλες, Καβάνι, Κάσερες.

Στο Μπέλο Οριζόντε, η Κόστα Ρίκα προκρίθηκε ως πρώτη και αήττητη, μετά το 0-0 με την Αγγλία. Οι Βρετανοί που αποχαιρέτησαν το Μουντιάλ με μόλις έναν βαθμό, απογοήτευσαν ξανά με την απόδοσή τους, αφού σε ελάχιστες περιπτώσεις μπόρεσαν να φανούν απειλητικοί.

ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ: Νάβας, Γκονζάλες, Μπόρχες (78΄ Μπαράντες), Ντουάρτε, Κάμπελ (65΄ Ουρένια), Ρουίς, Μπρένες (59΄ Μπολάνος), Ντίας, Γκαμπόα, Τεχέδα, Μίλερ.

ΑΓΓΛΙΑ: Φόστερ, Κέιχιλ, Γουίλσιρ (73΄ Τζέραρντ), Λάμπαρντ, Στάριτζ, Σμόλινγκ, Τζόουνς, Μίλνερ (76΄ Ρούνι), Λαλάνα (62΄ Στέρλινγκ), Μπάρκλεϊ, Σο.

Ο Νεϊμάρ «γεννά» ελπίδες, μεθυσμένη πολιτεία το Μεξικό

Ο Νεϊμάρ φαίνεται αποφασισμένος να γίνει ο σούπερ σταρ που όλοι στη Βραζιλία τον θέλουν να γίνει, και παρότι απέχει αρκετά ακόμη από τους πραγματικούς ηγέτες που έχει γνωρίσει στο παρελθόν η πατρίδα του Πελέ, του Γκαρίντσα, του Σόκρατες, του Ρονάλντο και του Ροναλντίνιο, μέχρι τώρα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των 200 εκατ. συμπατριωτών του.

Κόντρα στο Καμερούν σημείωσε δύο ακόμη τέρματα, φτάνοντας τα τέσσερα στη διοργάνωση και τα 35 με το εθνόσημο στο στήθος στα 22 του μόλις χρόνια, και ξεπερνώντας τα 34 που είχε βάλει σε όλη του την καριέρα ο Ριβάλντο. Τη νίκη με 4-1 επί των Αφρικανών, και την πρωτιά που τη φέρνει στους 16 κόντρα στη Χιλή, πανηγύρισε η Βραζιλία σε μια ημέρα που κηρύχθηκε ημιαργία στη χώρα.

Οι δε Χιλιανοί απογοητεύτηκαν που ηττήθηκαν με 2-0 από τους Ολλανδούς και έπεσαν όπως και το 1998 πάνω στη Βραζιλία, παρά το ομολογουμένως μεστό παιχνίδι τους απέναντι σε μια από τις καλύτερες ομάδες του φετινού τουρνουά.

Της… τεκίλας έγινε στο Μεξικό μετά τη θριαμβευτική νίκη πρόκριση επί της Κροατίας, που στέλνει την «Τρι» απέναντι στην Ολλανδία. Οι δρόμοι στη χώρα των Αζτέκων πλημμύρισαν με παραληρούντες Μεξικανούς φιλάθλους, αφού είχε δώσει το σύνθημα με το τρελό του πανηγύρι ο Μεξικανός τεχνικός Μιγέλ Ερέρα.

Τέλος από τα πιο χαρακτηριστικά στιγμιότυπα της Δευτέρας ήταν το πανηγύρι των Καμερουνέζων για το μοναδικό τους τέρμα στη διοργάνωση, και μάλιστα επί της Βραζιλίας, αλλά και η απειλή του Ισπανού αμυντικού Ζόρντι Αλμπα σε συμπατριώτη του δημοσιογράφο της εφημερίδας «Ας» ότι θα του πάρει το κεφάλι!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή