Μάγεψε ο «Χορός των γερανών» (video)

Μάγεψε ο «Χορός των γερανών» (video)

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ήλιος κόντευε να δύσει, αλλά το εργοτάξιο του Κέντρου Πολιτισμού – Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος ήταν γεμάτο κόσμο χθες το βράδυ. Ολοι φορούσαν κίτρινες φωσφοριζέ μπλούζες. Κάποιοι, παρ’ όλα αυτά, εργάζονταν: ήταν τα μέλη της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Οι ενενήντα μουσικοί, πάνω σε μια μεγάλη εξέδρα, έκαναν τις τελευταίες πρόβες υπό την καθοδήγηση του καλλιτεχνικού διευθυντή της ΕΛΣ, Μύρωνα Μιχαηλίδη.

Οσοι έφταναν στον χώρο κοιτούσαν μαγεμένοι γύρω τους. Στην Εσπλανάδα είναι ήδη φυτεμένες μεγάλες ελιές και στο βάθος, πίσω από την ορχήστρα της Λυρικής, δέσποζαν οι δέκα μεγάλοι γερανοί του εργοταξίου. Είναι αυτοί που «χόρεψαν» λίγο αργότερα, ακολουθώντας τους ήχους της μουσικής του Γκούσταφ Χολστ «Πλανήτες» και μάγεψαν όσους βρέθηκαν στο Φαληρικό Δέλτα.

Ηταν ο «Χορός των γερανών», μια πρωτότυπη χορευτική παράσταση που βασίστηκε σε μια ιδέα του ανθρώπου που σχεδίασε τη νέα Εθνική Λυρική Σκηνή και τη νέα Εθνική Βιβλιοθήκη. Την ιδέα χορογράφησε ο Ρενάτο Τζανέλα και ο κόσμος που βρέθηκε εκεί -μερικές εκατοντάδες- κοιτούσε μαγεμένος αυτό που γινόταν εκείνη τη στιγμή και αυτό που πρόκειται να γίνει.

Το Κέντρο Πολιτισμού – Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος μας χάρισε μια ξεχωριστή συναυλία, αλλά και μια γεύση του χώρου που σε δύο χρόνια ακριβώς θα φιλοξενεί δύο ξεχωριστούς χώρους πολιτισμού.

Στην πρώτη σειρά των προσκεκλημένων, ο εμπνευστής όσων ήδη χτίζονται στον χώρο, αλλά και της βραδιάς, ο αρχιτέκτονας Ρέντζο Πιάνο, και δίπλα του ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος. Μαζί τους ο υπουργός Πολιτισμού Κ. Τασούλας, η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Το θερμό χειροκρότημα και τα «μπράβο» στο τέλος του γοητευτικότατου «Χορού των γερανών» ακολούθησαν τα λόγια του Ανδρέα Δρακόπουλου και του Ρέντζο Πιάνο.

Ο Ανδρέας Δρακόπουλος μίλησε για το αίσθημα «αισιοδοξίας, ελπίδας και δημιουργικότητας» που αποπνέει ο χώρος του εργοταξίου. Συνεχάρη τον χορογράφο Ρενάτο Τζανέλα, τα 90 μέλη της ορχήστρας, τους 10 χειριστές των δέκα γερανών αλλά «και όσους εργάζονται κάθε μέρα σ’ αυτό το εργοτάξιο από την αρχή. Συνεχίζουμε να δίνουμε αίσθημα ελπίδας» είπε και επιβεβαίωσε ότι ακριβώς σε δύο χρόνια από σήμερα, την άνοιξη ή τον Ιούνιο του 2016, θα παραδοθεί ολοκληρωμένο το έργο.

«Σήμερα γιορτάζουμε τη μουσική», είπε ο Ρέντζο Πιάνο, «γιατί η μουσική είναι το υλικό από το οποίο είναι “φτιαγμένα” αυτά τα αρχιτεκτονήματα. Εδώ είναι η αρχή ενός πάρκου που θα δημιουργηθεί και δίπλα θα είναι η Λυρική Σκηνή και η Εθνική Βιβλιοθήκη». Και συμπλήρωσε: «Σήμερα γιορτάζουμε την ενέργεια, την αισιοδοξία και την ελπίδα». Και πράγματι αυτά ένιωσαν όσοι βρέθηκαν χθες το βράδυ σ’ αυτό το τεράστιο εργοτάξιο, για να παρακολουθήσουν έναν αλλόκοτο χορό από τα σύμβολα της ανάπτυξης, τους γερανούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή