Συνέδριο για την κοινωφελή δράση

Συνέδριο για την κοινωφελή δράση

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τρίτη συνεχή χρονιά διοργανώνεται στη χώρα μας το διεθνές συνέδριο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την Κοινωφελή Δράση, το οποίο φέτος είναι αφιερωμένο στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων στην Ελλάδα, την ηθική της φιλανθρωπίας, καθώς και τη σημασία του πολιτισμού για την κοινωνική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Χθες, κατά την εναρκτήρια εκδήλωση, ο κ. Ανδρέας Δρακόπουλος, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, επανέλαβε τη βούληση του Ιδρύματος να συνεχίσει τη δράση στον τομέα αυτό, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, αναφερόμενος στην επιτακτική ανάγκη της κοινωνίας σήμερα, να διαφυλάξει την αξιοπρέπεια των μελών της και την πίστη τους σε μια καλύτερη προοπτική ζωής.

Το θέμα που αναπτύχθηκε περισσότερο στις χθεσινές συνεδρίες είναι η μάστιγα της ανεργίας των νέων και το στρατηγικό σχέδιο που πρέπει να καταστρώσει η χώρα μας έτσι ώστε να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρώτος ομιλητής Χάρης Μακρυνιώτης από το Endeavor Greece (το ελληνικό τμήμα του διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού που στηρίζει τους πιο υποσχόμενους επιχειρηματίες με τη βοήθεια κορυφαίων επιχειρηματικών ηγετών και επενδυτών παγκοσμίως), ήταν ενδεικτικά της κρισιμότητας της κατάστασης: κατά την κρίση έχουν χαθεί 532.125 θέσεις εργασίας για νέους (κατασκευές, μεταποίηση, χονδρεμπόριο/λιανεμπόριο). Το χειρότερο είναι ότι τα 2/3 των θέσεων που χάνονται κάθε χρόνο δεν επανακτώνται, με αποτέλεσμα 640.000 άτομα όλων των ηλικιών να πρέπει να αλλάξουν κλάδο εργασίας και 500.000 να αλλάξουν τόπο διαμονής. Η πλειονότητα των υφιστάμενων εταιρειών δεν μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Ούτε οι νεοπαγείς επιχειρήσεις (startups) έχουν αυτήν τη δυνατότητα, η ύπαρξή τους όμως είναι ένας καθοριστικός θετικός παράγοντας. Για να βρεθεί η λύση, πρέπει να υπάρξουν περισσότερες εταιρείες ταχείας ανάπτυξης (σήμερα έχουμε περί τις 3.000), καλύτεροι εργοδότες, επιλεκτική αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού και δικτύωση. Παρά τα εμπόδια, πάντως, οι Ελληνες νέοι είναι στη μεγάλη τους πλειονότητα έτοιμοι να δουν την ευκαιρία αλλά διαθέτουν και την ευελιξία που θα τους βοηθήσει να σταδιοδρομήσουν.

Νέο εγχείρημα

Στο συνέδριο μίλησε και η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη για το πώς ο τομέας αυτός μπορεί να αποδειχθεί καίριας σημασίας για τη δημιουργία θέσεων εργασίας για νέους και πεδίο δράσης για νέους επιχειρηματίες. Η υπουργός ανακοίνωσε ένα καινούριο εγχείρημα από την πλευρά του υπουργείου, το «Greece by Startup», αρχικά μια διαδικτυακή πλατφόρμα όπου θα προβάλλονται καινοτόμες ιδέες και καλές πρακτικές για τις τουριστικές υπηρεσίες. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι θα λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε υπάρχοντες ή επίδοξους επιχειρηματίες στον τουρισμό και πιθανούς χρηματοδότες καθώς και ανάμεσα στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή