ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πρόστιμα 40 εκατ. σε 13 πτηνοτροφικές επιχειρήσεις

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Πρόστιμα συνολικού ύψους 40 εκατ. ευρώ επέβαλε ομόφωνα η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε 13 συνολικά πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, καθώς και στον Σύνδεσμο Πτηνοτροφικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΠΕΕ), αφού έκρινε πρώτον, ότι ακολουθούσαν εναρμονισμένη πρακτική τιμών και δεύτερον, είχαν συνεννοηθεί να κατανείμουν την αγορά. Το «καρτέλ του κοτόπουλου» στο οποίο μετείχαν οι επιχειρήσεις που ήλεγχαν το 75% της αγοράς της δρούσε, σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, για 14 χρόνια, από το 1996 έως το 2010, και υλοποιήθηκε κυρίως μέσω συχνών και τακτικών συναντήσεων εκπροσώπων του κλάδου, περί των 45 εντός συνδέσμου και εκτός σε ξενοδοχεία και καφετέριες, καθώς και μέσω ανταλλαγής πληροφοριών. Μάλιστα, σε όλες τις συναντήσεις, επίσημες και άτυπες κρατούσαν πρακτικά και σημειώσεις, οι οποίες βρέθηκαν κατά την έρευνα της ανεξάρτητης αρχής.

Οι συνεννοήσεις του καρτέλ έφταναν σε πολύ μεγάλη εξειδίκευση, καθώς από το αποδεικτικό υλικό εντοπίστηκαν συμφωνίες για τις τιμές στα επιμέρους κομμάτια του κοτόπουλου (στήθος, μπούτι, φιλέτο). Από την έρευνα επίσης διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν συμφωνίες και για τα κανάλια διανομής των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων (έμποροι, αντιπρόσωποι, κρεοπωλεία, ψησταριές, σούπερ μάρκετ), ενώ, περαιτέρω, υπήρχε μηχανισμός παρακολούθησης για τη συμμόρφωση από μέρους των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων. Εάν για παράδειγμα ένας ιδιοκτήτης ψητοπωλείου ζητούσε μεγαλύτερη έκπτωση από τον προμηθευτή του λόγω μεγάλης κατανάλωσης, ο προμηθευτής όχι μόνο δεν μείωνε την τιμή αλλά ενημέρωνε και τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Οι επιχειρήσεις στις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα είναι οι ακόλουθες: Νιτσιάκος, Πίνδος, Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρτας, Αφοί Λειβαδίτη, Δημ. Κελαϊδίτης ΕΠΕ, Αμβροσιάδης Κοτόπουλα Εξοχής, Μαζαράκι ΑΒΕΕ, Κοτίνο ΑΒΕΕ, Βιοκότ, Υιοί Π. Σαραμούρτση ΑΒΕΕ, Αγγελάκης, Φρεσκότ και Αγροζωή ΑΒΕΕ. Επίσης, επιβλήθηκε πρόστιμο στον ΣΠΕΕ. Αν και τα πρόστιμα θεωρούνται χαμηλά, καθώς η Επιτροπή έλαβε υπόψη την κακή οικονομική κατάσταση του κλάδου, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης απέστειλε επιστολή στους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητώντας ανάκληση της απόφασης.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ